Adobe After Effects Programı Kullanarak Yapabileceğiniz Harika Görsel Efektler

YouTube ortamında, dizilerde ve filmlerde sık sık gördüğümüz efektlerin önemli bir kısmı After Effects kullanarak yapılıyor. Siz de birkaç tutorial videosu ile bu işin ucundan tutabilirsiniz.
Adobe After Effects Programı Kullanarak Yapabileceğiniz Harika Görsel Efektler

adobe after effects ve adobe premiere konusundaki bilgiler ufkunuzu açabilir. bu bilgisayar programları ile ilgili şunları söyleyebiliriz. after effects bir video ve animasyon işleme programıdır. sanıldığı gibi montaj programı değildir. montaj programı için kabaca premiere programı kullanılıyor diyebiliriz.

after effects'de merak edebileceğiniz bazı efektlerin nasıl yapıldığı ile ilgili videoları listeleyeceğim size.

el yazısı efekti

bu efekt ile bir texti el ile yazıyormuş gibi bir efekt verebilirsiniz.


hareketli tipografi

bu efektler sayesinde textleriniz hareketli ve dikkat çekici hale gelip dinamik bir görüntü kazanır.


3 boyutlu obje ekleme

bu video genel olarak element 3d denilen plug in'i anlatıyor. element 3d after effects programına dışardan yüklenen ve çok kullanışlı bir programdır. element 3d plug in'ini normal program olarak yüklüyorsunuz. after effects içinde effects sekmesi altında videocpot olarak bulabilirsiniz. 

kendi 3d objelerinizi mesela 3ds max gibi bir programda obj olarak kaydedip element içinde çağırıyorsunuz.


karakter animasyonu

açıklayıcı olsun diye karakter animasyonu yazsam da puppet tool aracını kullanmayı öğretiyor. illustrator programı ile tasarladığınız karakterlerinize hareket vermek çok keyifli olsa gerek.


tracking motion

en sevilen ve çok kullanılan tekniklerden biri. videonuzda bir metin ya da shape belirlediğiniz noktayı takip ediyor. örneğin bir kişinin kafasına text ekleyip o text'in adamı takip etmesini sağlayabilirsiniz. komut penceresini incelediğinizde daha değişik şeylere de ulaşabilirsiniz zor değil.


arka plan silme

en çok kullanılan tekniklerden birisi daha. bu teknik zaten profesyonel film şirketlerine kadar kullanılıyor. arkada yeşil bir perde ile çekilen video keylight komutları ile rahatlıkla siliniyor. arkada yeşil fon kullanılmasının nedeni insan tenine en uzak renk olması imiş.


parçacık efekti kullanımı

after effects içerisinde parçacık yani particle system kullanarak çok ilginç şeyler yapabilirsiniz. örnek videoda wolkswagen logosu parçacıklarla yok oluyor.


trim path kullanımı

çizgilere fısıldayan adam olmak ister misiniz? istiyorsanız eğer bu komut tam size göre. çizgilerden efekt yapmak için güzel bir teknik.


3d kamera kullanımı

en sevdiğim özellik. eklediğiniz kamera ile 3 boyutlu bir görüntü ve animasyon kullanımı yapıyor. after effects'ten az buçuk anlıyorsanız kesinlikle öğrenin.


çıktı alma

videoda yüksek kaliteli ve düşük boyutlu çıktı alma yöntemi gösteriliyor.


timeline kullanımı

timeline için video uzatma, tersten oynatma gibi komutlar bulunuyor.


temel video kurgusu

videoların temel kesim ve kurgularının nasıl yapıldığı anlatılıyor.


lut kullanımı

filmlerde sizin de fark ettiğiniz üzere belli renk düzenleri vardır. örneğin gora mavi ağırlıklı bir film iken arog sarı ağırlıklı bir filmdir. ya da godfather kahverengi bir filmidir ağırlıklı. ya d romantik bir filmin renk düzeni lila olabilir. coca cola kırmızı siyah bir renk düzeni kullanırken sütaş beyaz bir renk düzeni kullanır. ya da bir bilim kurgu filminde sinematic renk düzeni kullanılır. bunu sağlayan şey lut denilen dosyalarıdır. basit ama etkili bir anlatım tekniğidir. ayıca videolarınızı birleştirirken ortamdan kaynaklı renk farklılığını da minimuma indirir.


compozition oluşturma

aslında bu videoyu başa koymak lazımdı. bu videoda after effects'i açtıktan sonra sizin temelde ekran ayarlarınızı yapmanızı sağlar. after effects programını açtınız. fakat filminizin çözünürlüğünüz hd mi olacak, uzunluğu kaç olacak, background ne renk olacak gibi ayarları buradan yaparsınız. aslında kompozisyon açmak yeni proje dosyası oluşturmak gibidir. farkı ise iç içe veya art arda kullanabilirsiniz. mesela ana bir kompozisyon oluşturdunuz. sonra 4 tane başka kompozisyon oluşturdunuz. bunları ana kompozisyon dosyasına atar aralarında geçiş efekti yapabilirsiniz. render yani kayıt edeceğiniz dosya ise ana kompozisyon olur.


bir de size hazır template bulabileceğiniz 99 template sitesini önerebilirim. hazır dosyalarını kullanabilir veya inceleyebilirsiniz.