Adolf Hitler'in II. Dünya Savaşı'na Neden Olan Taleplerinden Biri: Lebensraum

Hayat sahası anlamına gelen Lebensraum, Almanya'yı dünya gücü yapmak isteyen Adolf Hitler'in büyük arzularından biriydi.
Adolf Hitler'in II. Dünya Savaşı'na Neden Olan Taleplerinden Biri: Lebensraum

lebensraum, hitler'in 1937'de "hossbach bildirisi"nde açıkladığı bir kavram. almanya'nın yakın gelecekte tarım yönünden kendine yetmeyeceğini, bunların dışarıdan alımının da ciddi döviz borcu getireceğini, sonuçta bu durumun ileride baş edilemeyecek sorunlara gebe olduğunu ön görmüştür hitler. buna göre doğu avrupa'dan bereketli toprak alınması şarttı, yoksa alman nüfusu ciddi açlık sorunları yaşayacaktı.

lord halifax ve zamanın ingiliz berlin büyükelçisi, hitler ile yaptıkları gizli görüşmelerde, hitler'in doğu avrupa'da yapacağı değişikliklere karışılmayacağını bildirmişlerdi. hitler'in avusturya'yı güle oynaya alması ve batıdan en küçük bir söz işitmemesi, kendisine verilen desteğin göstergesidir. bu dar görüşlülük, zaten saatli bomba olan hitler'e cesaret vermiş; savaşın ilk tohumları bir taraf hariç kimsenin farkında olmadan ekilmişti. o taraf da tahmin edebileceğiniz gibi rusya idi. rusya, bu başıboşluğun ileride çok canlar yakacağını öngörmüş, kaygılarını chamberlain ve lord halifax'e iletmişti. yine tahmin edilebileceği gibi rusya pek kaale alınmamıştı.


sıra çekoslovakya'ya geldiğinde, rusya bu kez batıya hem resmi hem de gizli olarak önlem alınması gerektiğini tekrarlamış, hatta çekoslovakya'yı savunmak istediğini belirtmişti. bu öneri de görmezden gelindi. ingiliz halkının haklı baskısı ve çekoslovakya'ya verdiği koruma güvencesi nedeniyle ilk başta bu işgale karşı olan chamberlain, çekoslovakya'nın bölünmesi ile ters çizmiştir. bununla beraber çekoslovakya'nın kaderi, rusya'nın çağırılmadığı münih antlaşması ile çizilmiş, tüm dünya almanya'nın yine güle oynaya bu ülkeyi de işgal etmesine tanık olmuştur.

sıra geldi dananın kuyruğunun koptuğu ülkeye: polonya. hitler aslında polonya'yı işgal etmeyi düşünmüyordu. polonya'dan tek isteği danzig limanı'nın almanya'ya geri verilmesi ve doğu prusya'ya serbest geçiş hakkıydı. fakat hitler hiç beklemediği kadar sert bir karşılık aldı. polonya hiç bir şekilde hitler'in isteklerinin kabul edilmeyeceğini belirtti. chamberlaine'in de polonya'ya destek verip, herhangi bir işgalde almanya'ya savaş açacağını söylemesi de işe tuz biber ekti. ingiltere'nin bu kadar zaman karışmayıp, bir anda almanya'yı karşısına alması düşündürücüdür. zaten pek bir faydası da olmamıştır bu kadar geç gelen bir tehditin. ingiltere'nin desteğini gözünü kırpmadan kabul eden polonya, kendisini dev aynasında görmeye devam ediyordu. polonya kendi gücünü abarttığı gibi, hem rusya'nın desteğini almaktan kaçınıyor hem de ingilizlerin gücüne fazla güveniyordu. sonuçta panzerler karşısına atlı birliklerle çıkarak "büyük" güçlerini gösterdiler. rusya'yı karşısına almadığı sürece istediği naneyi yiyebileceğini düşünen hitler, yeni atanan diktatör yanlısı rus dışişleri komserinin de desteğiyle nazi-sovyet paktını imzalıyor ve polonya'yı kağıt üzerinde bölüşüyordu. savaş artık kaçınılmaz bir hale gelmişti. 1 eylül 1939'da almanya, polonya sınırından geçti. gerisini zaten az çok biliyorsunuz.


fark ettiyseniz batılıların ileriyi göremeyen politikaları, ikinci dünya savaşı'nın en az hitler kadar sorumlusudur. en baştan tasmayı sıkı tutup, hitler'in bu yaşam sahası projesine karşı çıkmak yerine; pasif davranıp, ellerindeki gücü kullanamamışlardır. sonuçta ingiltere zaten ilk dünya savaşından bu yana yitirdiği "süper güç" sıfatını abd'ye devretmiş, olan milyonlarca cana olmuştur.

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Adolf Hitler'in Nasıl Adım Adım Delirdiğini Anlatan Ekşi Sözlük'ün En Uzun Entry'si