Ağladığımız Zaman Neden Burnumuz Akar?

Bir şeylere üzülüp ağladığımız zaman neden burnumuz da akmaya başlar? Burnun üzüntüyle ne gibi bir alakası olabilir? İnceliyoruz.
Ağladığımız Zaman Neden Burnumuz Akar?
iStock

nezle olmamamıza rağmen ağladığımız zaman burnumuzun akması bana garip gelmişti. bunun üzerine bu nasıl oluyor diye araştırmaya koyuldum ve gerçekten ufkum iki katına çıktı.

burundan akan sıvının burunla hiç alakası yokmuş! aksine göz ile alakalıymış. ne alaka diyebilirsiniz ben de başta böyle düşünmüştüm. anlatayım...

yazıyı okumadan önce aynanın karşısına geçin ve alt göz kapağınızı hafifçe aşağı doğru esnetin, orada küçük bir delik göreceksiniz. bu delik herhangi bir hastalık belirtisi değildir aksine göz için önemli bir yeri vardır. bu küçük deliğe lacrimal punctum deniyor. türkçe olarak lakrimal açıklıktır. bu açıklığı gördüğümüzde bu kesin göz pınarıdır diye bir çıkarımda bulunabilirsiniz ama değil. göz pınarı üst göz kapağın, kaşın bitiş çizgisinin oralarda bir yerde, yani lakrimal açıklıkla alakalı değil, bunu baştan söyleyim.

neyse konumuza dönelim. bu küçük delikler gözün yüzeyindeki fazla gözyaşını içine bir valf gibi çeker ve burunun sol üst tarafındaki göz yaşı kesesine gönderir (sol göz için böyle, sağ göz için tam tersidir). ağladığımız zaman gözyaşı fazlaca üretildiğinden dolayı bu kese fazla birikmiş göz yaşını burun vasıtasıyla gözden uzaklaştırır. minnak bir delik ne kadar iş yapıyormuş ya...

incelemek isteyenler için aşağıya görsel bırakıyorum

kaynak