Air Fryer'da Kızartma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kanserojen Madde: Akrilamid

Sıfır yağ veya çok az yağ ile oldukça lezzetli yemekler pişirmeye yarayan, son zamanlarda popülaritesi giderek artan Air Fryer'larla kızartma yaparken bilmeniz gereken çok önemli bir konu var.
Air Fryer'da Kızartma Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Kanserojen Madde: Akrilamid

eğer sağlıklı beslenmek için bir hevesle airfryer alıyorsanız pek doğru bir şey yapmış sayılmazsınız. 

airfryer'ların sıcak hava sirkülasyonu ile yemek pişirmesi ilk başta sağlıklı bir şey elde ediyorum gibi bir düşünce yaratabilir. bu tamamen yanılgıdan ibaret. airfryer'dan bağımsız bir şekilde; haşlama, buğulama hariç 120 derece sonrası yapılan tüm kızartmalar doğal bir şekilde akrilamid oluşumuna neden oluyor. (akrilamid, kanserojen bir madde.)


genel olarak airfryer modlarını incelediğimde kızartmalar 180 ve üstü derecelerde yapıyor; ki bu da oluşabilecek akrilamid oranının en yüksek olduğu sıcaklıklar. üstelik bu tarz teknolojiler genellikle patates kızartması için kullanılıyor ve en yüksek kanserojen oranı maalesef patates kızartmasında. genel olarak karbonhidrat ağırlıklı besinlerin kızartılmasında ortaya çıkan doğal akrilamid, protein ağırlıklı besinlerin çok çok üstünde.

kaynakpdf, kore'de yapılan bir araştırma, food.gov.uk

airfryer'da patates kızartması yapacaksanız akrilamid oluşumunu veya zararlarını en aza indirmek için şunları yapmalısınız

- her gün airfryer ile pişirilmiş patates kızartması yemeyin. (haftada 1 sorun değil.)

- taze patates kullanacaksanız patatesin türü önemli. bir de elinizle patatese fazla temas etmemelisiniz.

- taze patatestense dondurulmuş patatesleri kullanmak daha iyimiş. dondurulmuş patateslerde kullanılan patates türlerinin karakteristiklerinden dolayı.

- çok yüksek sıcaklıklarda pişirmemelisiniz. ideali 120 dereceymiş, ama o kadar düşükte nasıl kızarır, hiç denemedim.

- altın sarısı renkten daha koyuya dönmemeli.