Aleyna Tilki'nin "Sen Olsan Bari" Şarkısı "Shape of You"dan mı Çalıntı?

Aleyna Tilki, son zamanlarda gündemden düşmüyor. "Sen Olsan Bari" klibindeki pedofili iddialarından sonra şimdiki konu da şarkının "Shape of You"dan çalıntı olduğu iddiası. Önce iddiayı içeren videoya, ardından da Sözlük yazarlarının konuyla ilgili yorumlarına bakıyoruz.


Öncelikle Onur Güler isimli Youtube kullanıcısının çektiği video

Aleyna Tilki - Sen Olsan Bari Çalıntı mı?

Peki ya Sözlük yazarları şarkının çalıntı olup olmadığıyla ilgili ne düşünüyor?

bir müzik prodüktörü olarak söyleyebilirim ki ne esinlenme ne de hırsızlık içeren müzik parçasının bilgisizce gömüldüğü video. aleyna'yı günahım kadar sevmem, alt yapıyı yapan prodüktör için aşağıda bilgilendirme yapıyorum.

analiz tamamen saçma, tropikal vuruşlar veya moombahton vuruşları dave nada ile başladı ve kygo ile popüler oldu ve pop şarkılarının vuruşlarının birbirine benzemesi kadar doğal başka bir şey olamaz.

kök notadaki yarım ton farkını geç, aynı kök nota olsa ne fark eder? hiç bir şey. bir parçayı istediğiniz kök nota seçip o nota ölçüsünde çalabilirsiniz (basit matematiktir). art arda çalınmadıkça dinleyici bunu zaten fark etmez.

shape of you'nun perküsyon melodisi ile sen olsan bari'nin synthleri arasında en ufak bir benzerlik yok. sen olsan bari'nin synth notalarını shape of you'nun perküsyonu ile değiştirsen bile aynı melodiyi bulamazsın.

vokallerin hiç bir şekilde alakası yok. ne bir hece ne bir kelime atakları birbirine denk geliyor. aynı kök notadaki her hangi bir vokali birbiri üzerine çalsanız zaten uyumlu olacak. size ben güzel bir örnek vereyim: 

nar tanesi talk dirty

şu günümüzde insanlar her şeyi bildiğini iddaa ediyor. bu cahil toplumda gerçekten yaşamak zor geliyor.

shape of you'da, tcl no scrubs 

sample'inin kullandığını ve bunun telif hakkı ödenerek yapıldığını bilmeyen youtibirlar varmış ya. off ciddi ciddi video çekmiş bir de.

bati müziğinde intro,bridge,chorus var. türk popunda ise giriş (intro) ve nakarat(chorus) var, bridgeden dolayı fark olusacak, bire bir benzerlik bulamamak dogal diyebilirsiniz elbette.ama bu şarkılar zaten formulu ortak/ tekellesmis şarkılar. 96-98 bpm denilen şey spor salonu şarkıları. oraya shape of you yerine genie in a bottle koy o da benzer çıkacak. 

özeti max martin formulu turkiye'de.

aleyna tilkici yapacaksınız beni bu saatten sonra.

10 dakika videoda "bakın bakın benziyor di mi?" den başka bir argüman yok. günümüz müzik endüstrisinde tüm şarkılar birbirine benziyor, ancak ritimde tek beat değiştirilse bile o parça çalıntı değildir. "arkadaşlar biri 96 bpm diğeri ise 98 bpm yani aradaki fark sadece 0.02 saniye" diyerek de olaya heyecan katmak istemiş youtuber arkadaş. bpm'in aynı olması hiçbir şey ifade etmez. ayrıca çok kendine has bir tarz değilse ritim çalmak diye bir şey söz konusu olamaz. vahde ritminde muhayyerkürdi bir eser bestelense "olm bu bir kızıl goncaya benzer dudağın, aynısı" denilecek.

hit olan parçalardan esinlenilir. orijini bilmiyorum ancak synthesized bir ses var insan sesi gibi, dj snake ile meşhur oldu ve herkes bu soundu kullanmaya başladı. bir ara dubstep modaydı, kral tv'de türkülerde bile dubstep dinliyorduk neredeyse. yani tarz olarak shape of you'ya benziyor tabii ki. ama "kopya, intihal, nasıl da çalmış" diyenler müzikten zerre anlamıyordur.

ben pop müzikten anlamam, ama metal üzerinden süreci anlatayım.

tamamen sıfırdan bir melodi yaratırsın, sonra ona uygun bateri, ona uygun ritim/lead, intro, bridge, chorus, solo vs. yazmaya devam edersin. kullanacağın gam melodi'den ziyade vokalin çıkabildiği perdelere göre değişir. melodi güzelse hemen her gamda güzeldir zaten. sen yaptığın müziğin türüne ve vokalin yeteneklerine göre gam ayarlarsın.

ama o melodiyi ilk başta bulmak en zor kısmıdır. ilham kısmı odur. yaratıcılık odur. bir melodi bulduktan sonra onu desteklemek daha kolay.

melodisi birbirine çok absürd aynı gamda 2 farklı şarkının birbirine uyum sağlayacağından nasıl bahsedebilirsin? her bir nota'nın nota değerinin dizi boyunca uyum göstermesi gerekir. bu da zaten doğrudan çalıntı olduğu anlamına gelir.

bu video'yu hazırlayan adamın da iddiası zaten melodiyi hazır alıp az oynayıp ondan şarkı yapmışlar iddiası.

ayrıca video'nun 8.17'sindeki benzerliği kaç farklı pop şarkıda görebilirsin? üstelik 2 şarkının da aynı kısmında var bu boşluk ve müziğin tekrar girmesi.

denk mi geldi? olabilir.

klavye'nin bu kadar benzer olması tesadüf mü? olabilir.

ama değilse bal gibi de alıp üzerine yazmışlar.

Özetle; bu tartışma daha uzar gider gibi.