Almanya'daki LIDL Markette İki Yıl Boyunca Değişmeyen Market Fişlerinin Kıyaslaması

Avrupa'nın ucuzluk marketlerinden biri olan Lidl'dan yapılan aynı alışverişlerin fişi, enflasyona dair düşündüren bir görüntü çıkarıyor ortaya.

lidl market kasım 2019 vs kasım 2021 fiyatları

almanya'da bulunan lidl market'in reklam broşüründe, kasım 2019 tarihli fiş ile, kasım 2021 tarihli fişi karşılaştırması... aynı karşılaştırmayı bizim marketlerin de yapması lazım. belki tüik'e yol göstermiş olurlar.

almanya'da 1986 - 2026 (beklenti) yılları arası enflasyon rakamları


adamlarda 30 yılın en büyük enflasyonu 1990 yılında sscb yıkılırken yaşanmış

şimdi niye sscb diyenler olabilir. doğu almanya sscb baskısı altında demokratik almanya olarak sosyalist rejimle yönetilmekteydi. sscb içinde yaşanan darbe ile 90'ların başında şiddetli iç isyanlar yaşanmış, sosyalist rejimler birer birer yıkılıp sscb'den ayrılıyordu. ekim 1990'da da barışçıl devrim ile doğu ve batı almanya resmen birleşmişti.

bütün bu durumlar karşında almanya'da enflasyon rakamları %5 civarına yükselmiş...

lidl, aldi yada edeka... hangisinden alışveriş yaparsanız yapın aradaki fark yaklaşık olarak aynıdır bu iki yıllık süre zarfında

tabi fiyatların yıllar boyunca aynı kalması makroekonomi açısında çok da iyi değildir aslında. bunun sıkıntısı japonya çok çekti, hatta japon merkez bankası hükümete enflasyon yaratmaları konusunda baskı bile yaptı. ama gel gelelim bizim ülkedeki gibi resmi enflasyon bile 20'lerdeyken, yaşam bu kadar zorlaşmışken, insanlar ortada devlet ararken, alman devleti çıkar %5-%6 enflasyonla ilgili rasyonel adımlar atar. sen almanları düşünme güzel kardeşim, sen önce otur şapkanını önüne koy: dolar 18 tl iken 12-13 tl'ye domates alıyordun, şimdi dolar 11 tl'lere düştü ama senin yediğin domates yine 12-13 tl. endaksi?

bkz: deflasyon

öncelikle ürünlerin kağıt üzerinde fiyatı aynı ama muhteviyatı aynı mı ona da bakmak gerek. eskiden 0.4 dizem zeytinyağı olan börekte, artık margarin kullanılmadığını buradan göremiyoruz. bu muhalefet şerhini kenara bırakmakla birlikte, esas konuya değinelim; yüksek teknolojili üretim olan (almanya, japonya gibi) ülkelerde, üretim teknolojileri arttıkça, maliyetler düşer. tüketim de artmadığı için fiyatlar azalır. bence 2 yılda fiyatların artmamasındaki ana sebep bu...

- ekonomi nasıl daralır? örneğin geçen sene 100 tane lastik top satıldı tanesi 1 euro'dan. bu sene ise 105 top satıldı ama tanesi 0.90 euro'ya düştü. 10 centlik düşüşe karşılık 5 tane fazladan satış oldu yani bu da bu sene için gdp'nin €94.5 olduğunu yani geçen seneye göre %5.5 düştüğünü gösterir.

- sayıları abarttım, %5 küçülme olmadı lakin japonya'da olan şey aşağı yukarı bu. almanya'da ise daralma henüz küçük boyutta, ondan ziyade "henüz" durgunlaşma var desek daha doğru.