SANAT 16 Ocak 2019
61,6b OKUNMA     531 PAYLAŞIM

Mona Lisa'yı Dünyanın En Ünlü Sanat Eseri Yapan Şey Nedir?

Leonardo da Vinci'nin 1503'te yaptığı Mona Lisa tablosu neden bu kadar ünlü? Benzersiz teknik sebebiyle mi? Kadının gülüşüyle mi alakalı? Hangisi?

mona lisa'nın bu kadar ünlü olmasının nedeni şahane olması değildir. nitekim bir sürü şahane tablo var, mona lisa öteki şahanelerden daha şahane değildir. kadının kaşlarının çizilmemiş olması da değildir. şahane bir teknik olmasına rağmen sfumato da değildir, her alışılmamış tekniği kullanan tablolar ünlü olsaydı mona lisa'dan daha ünlü tablolar da olması gerekirdi. gülümsemesinde yatan teşevvüş de değildir.


öyleyse mona lisa ne için ünlü olmuştur? kolay değildir bir insanın çıkıp mona lisa'ya laf etmesi, çarparlar. çarpılalım. "da vinci'nin mükemmel tekniği" falan tablonun ününden sonra bahsi açılmış şeyler. yani kronolojik olarak mona lisa'nın şahaneliği onu ünlü etmiş olamaz. zira 1900'lere kadar da bu ününün çeyreğine bile sahip değildi. ünü, vincenzo peruggia'ya dayanır.

louvre müzesinde çalışan bu adam, 1911 yılının bir günü bu tabloyu çalmaya karar verir ve bunu başarır. bakın mona lisa o kadar ünsüzdü ki, 1 gün boyunca fark edilmemiş bile çalındığı. fark edildikten sonra medya öylesine çullanmış ki konuya, hırsız yakalanıp eser geri müzeye kavuştuğunun ertesi günü 100 bin kişi tabloyu görmeye gelmiş. bu gelenek de günümüze kadar devam etmiştir. yine medya, ah medya!

Vincenzo Peruggia

teknik, emek, deha... kitleler ne anlar bundan? bir şey ancak azıcık gizem ve komşularla konuşacak bir konu olduğunda ünlenir. yüceltimler, sonrasında gelir.

Gizemlerle Dolu Tablo Mona Lisa Hakkında Az Bilinen Gerçekler