Apple, Microsoft Gibi Dev Şirketlerin de Kullandığı Vergiden Kaçınma Sistemi: Dutch Sandwich

Adına vergiden kaçınma dediğimize bakmayın. Sistem hukuka tamamen uygun. Sözlük yazarı "thx 1138", bu ilginç sistem hakkında bazı bilgiler vermiş.
Apple, Microsoft Gibi Dev Şirketlerin de Kullandığı Vergiden Kaçınma Sistemi: Dutch Sandwich
iStock.com


bundan sonra abd merkezli şirketi abd1, irlanda merkezli şirketleri ir1 ve ir2, hollanda merkezli şirketi hol1 ve son olarak vergi cenneti olarak kabul edilen ülkelerdeki şirketi de vc1 olarak kullanacağım.

abd 1 şirketi hakkını ir1 şirketine devrediyor. buradaki en büyük güzellik ise devredilen hak fikri mülkiyet hakkı. çünkü devri kolay ve fikre bir değer biçmek konusunda daha esnek davranılabiliyor. abd1, amerikalı müşterilere satışı yapıyor ve geliri topluyor. abd1 lisans ücretini ir1’e veriyor çünkü fikri mülkiyet artık ir1’in. böylelikle karının bir kısmı ir1’e gidiyor çünkü amerikan yasaları gereği yasal işletme gideri olarak kabul ediliyor ve lisans ödemesi abd1’in vergilendirilmiş gelirinden ödeniyor.

irlanda’nın vergi kanunları gereği eğer ir1 bütün gelirlerini yurt dışından elde eden ve yöneticileri irlanda dışında bulunan bir şirketse ir1’in karı başka bir ülkeye vergisiz bir şekilde transfer edilebiliyor. bu kar vc1 şirketine gidiyor. vc1 şirketi ise ir1 şirketinin yöneticisine ait. vc1 herhangi bir kurumsal gelir vergisi ödemiyor çünkü vergi cenneti ülkelerde bulunuyor.


ir2 ise amerika dışında kalan ülkelere satış yapıyor. çünkü irlanda’nın hollanda ile yaptığı vergi anlaşması gereği kar irlanda’dan hollanda’ya vergisiz bir şekilde transfer edilebiliyor ya da tam tersi. ir2’nin hol1’e gönderdiği vergiden muaf kar hol1’den ir1’e aktarılıyor. böylelikle abd’nin amerika içi geliri ve ir2’nin dünya pazarındaki geliri ir1’de buluşmuş oluyor. bu gelir buradan vc1 şirketine gönderiliyor ve vergiden kurtulunuyor. gelirini vc1’den ülkeye getirmek isteyen abd1 şirketi ise ya vergi ödemek zorunda kalıyor ya da abd’de yer alan bazı firmaları satın alıyor.

bunu apple, google, microsoft, adobe, oracle, ıbm, yahoo, facebook gibi dev şirketlerin neredeyse hepsi yapıyor. 2009 yılında google 5.5 milyar euro kar elde etti 5.467 milyar euroluk kısmı işletme gideri olarak ya da lisans ücreti olarak telif hakkı sahibi olan google’ın bermuda merkezli şirketine gitti. 5.5 milyar euro gelirin sadece 45 milyon eurosu işletme karı olarak ortaya çıktı ve sadece 45 milyon euro vergilendirildi.