Arabeskin Yaşayan Efsanesi Ferdi Tayfur Hakkında İlginç Bilgiler

Arabesk denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Ferdi Tayfur'un hayatına dair birkaç ilginç bilgi.
Arabeskin Yaşayan Efsanesi Ferdi Tayfur Hakkında İlginç Bilgiler

- ferdi tayfur'un gitar soloları muazzamdır ve albümlerinde özellikle doksanlı yıllarda çıkan albümlerinde sound değişikliğine giderek klasik gitarla bestelerini yapmıştır... "gittin o gidiş", "kanayan gül", "içim yanar" ve "dönebilsem" bilinen en muazzam örnekleridir. kendisi james hetfield'a taş çıkartmasa da kendi çapında elektro gitar'ı saz kıvamında çaldığı da olmuştur :) işte o canlı performanstan ufak bir kesit:


- "huzurum kalmadı" bestesi 1977'de tutmasına rağmen şarkıyı seneler evvel yapmıştır. 72 yılında falan olması lazım. demek ki demlenmesi gerekiyordu ortaya çıkması için.

- adana'da sayısız yardım kuruluşlarına bağışı vardır ve hiçbirinin ortaya çıkmasını istememiştir. çukurova tv'de ya ortaklığı ya da bizzat tek başına kendi hissesi vardır.


- ülkede muadillerine nazaran; yani orhan, müslüm, ibo'dan farklı olarak türkü kasedi çıkarmamıştır. salt arabeskin yansımasıdır.

- gülhane konseri rekoru daha kırılamamıştır. 200 bin kişiydi sanırım. guiness rekorlar kitabı'ndadır hala.


- 250'yi aşkın bestesi vardır ve ortaklaşa yaptıkları bestelerde kendisinin adını kullanmaz; beste ortağının adını verir mesam'a.

- marmaris'te koy satın alabilecek kadar da bu işten para kazanmıştır. hakkıdır.

- klasik ve elektro gitar haricinde piyano ve bağlama çalmayı da bilir. işin mutfağında bulunur ancak bu müzikal bilgisini pek lanse etmez.


- 250'ye aşkın bestesi olan bu insan sapına kadar alaylıdır. okuma-yazmayı hamaldan öğrenmiştir :)

- müslüm gürses'in bizzat hastane masraflarını karışılamak istemiştir.

ailemden kalan yegane unsurdur ferdi tayfur. 14 yaşında "ağlamazsam uyuyamam" dinlenen bir evde aşık olmadan aşk acısı çektiren, "fadime'nin düğünü" ile kente göçün saçma sapan sonuçlarından mizahi bir dille ve kliple bahseden bu yüce gönüllü insana allah uzun ömürler versin.

Türkiye'de Arabesk Müziğin Neden Sevildiğine Dair Jilet Gibi Keskin Bir Toplum Analizi