Arkadaşlık Uygulamalarının Beraberinde Getirdiği Olumlu ve Olumsuz Bazı Yenilikler

Günümüzde ilişkilerin başlama noktaları artan bir ivmeyle internet üzerinden olmaya başladı. Tinder gibi pek çok başarılı ve 'online dating' internet sitesinin insanların hayatına getirdiği birtakım olumlu ve olumsuz şeyler de oldu.
Arkadaşlık Uygulamalarının Beraberinde Getirdiği Olumlu ve Olumsuz Bazı Yenilikler
iStock


the economist dergisi, 1995 yılında match.com'un yayına girmesiyle internette yaygınlaşan online datingin, erken yıllarında yadırganmasının, online tanışmış olmanın küçük düşürücü bir şey olduğu düşüncesinin de günümüzde kırıldığını belirtiyor. akıllı telefonların yaygınlaşması ile artık her kişinin elinin altında bir sanal bar olduğunu, dünya çapında bu hizmetleri ayda 200 milyonu aşkın kişinin kullandığını söylüyor. günümüzde abd'de online ortamlarda tanışmanın okulda, barda, kilisede tanışarak beraberlik kurmayı geçerek, arkadaşlar vasıtasıyla tanışmaktan sonraki en popüler yönteme dönüştüğünün ve yükselişinin ilerleyen yıllarda daha da devam edeceğinin beklendiği anlatılıyor. online tanışma konusunun asıl büyük etkisinin eşcinsel birlikteliklerde olduğu, bu arayıştaki kişilerin %70'inin online olarak tanıştığını söylüyor.


bu konunun olumlu ve olumsuz yönleri şöyle sıralanmış:

olumlu yanları

- ileri derecede geniş bir olası partner havuzundan seçim yapabilmeniz

- aradığınız kriterlere göre filtreleme yaparak hedefinize odaklı sonuçlar görebilmeniz

- kendi isteklerinizi profilinizde belirterek baştan ne istediğinizi belirtebilme imkanı

- her zaman her yerde ve anında mesajlaşabilme imkanı

- potansiyel partner bulma sıkıntısı olan uzak veya çok küçük yerleşim yerlerindeki insanların başka yerlerdeki insanlarla iletişim kurabilmesi

- görece daha az bulunan spesifik isteklere sahip kişilerin birbirlerini daha kolay bulabilmesi (lgbt, bdsm, engelliler gibi gruplar yanında yahudilere özel, bisiklet severlere özel, evlenmeyelim ama çocuk yapalımcılara özel, çirkinlere özel vs. sitelerin olması )

- doğrudan fiziki temasla görüşülmediği için, bazı açılardan daha güvenli olması

- ilişkilerin ancak iki kişinin de ortak rızasıyla başlayabilmesi (zorunlu evlilik, görücü usulü gibi yöntemlere kıyasla)

- dating sitelerinin sizin özelliklerinizi ve isteklerinizi göz önünde bulundurarak algoritmik eşleşmeler yapıp daha uygun partnerleri önünüze sunabilmesi

olumsuz yanları

- bazı platformlarda cinsiyet dağılımındaki dengesizlik

- erkekler gördükleri kadınların ortalama %60'ını beğenirken, kadınların ortalama sadece %6'sını beğenmesi, bu nedenle en altta kalan %5 kadar erkeğin asla eşleşme alamaması 

- çok fazla seçeneğin olmasının getirdiği "bundan daha iyisini bulabilirim" hissi ve ilişkilerde daha az adanmışlık potansiyeli

- çok fazla kişiyle görüşüp, bir yere varmayan konuşma ve buluşmaların getirdiği yalnızlık ve bitkinlik duygusu

- sosyal ortamlarda tanışmanın getirdiği rahatlık ve güvenlik yerine, eşleşmek için yapılan buluşmaların daha çekingen insanlar üzerine getirdiği tedirginlik

- ırkçılık ve benzeri bazı toplum gruplarını küçük düşürücü ifadeler, insanların fiziksel özellikleriyle alay edilebilen, nefret söylemine açık bir ortam olması (internetin genel sıkıntısı gerçi bu)

- kullanıcıların kendilerini olmadıkları biri gibi gösterebilmeleri olasılığı

- birbirine yabancı insanları buluşturduğu için, tehlikeli kişilere denk gelme olasılığı. sanal zorbalık.

- sadece birkaç dating sitesinin algoritmalarının insafına kalmış olmak

- dating sitelerinin daha fazla kişi kullanmaya devam etsin diye kasti olarak en uygun partnerleri sunmama olasılığı (bu bahsedilen ama kanıtı olmayan bir komplo teorisi)

araştırmalara göre, online ortamlarda tanışan çiftler daha kısa zaman içinde evlenmekte, evlilikleri daha uzun sürmekte, beraberlikten alınan haz daha yüksek olmakta ve bir yıl içerisinde boşanma ile sonuçlanma olasılıkları daha düşük olmaktaymış. araştırmacılar bu kadar olumlu sonucun nedeninin, online ortamlarda insanların birliktelikten ne bekledikleri konusunda daha açık olmaları ve buna göre seçim yaptıklarını, ayrıca daha geniş bir seçim havuzunun isteklerinizi bulma konusunda daha rahatlık sağladığını söylüyorlar. online datingin boşanma oranlarını artırdığı ise istatistiki olarak doğrulanmış bir konu olmadığını, bilakis 1990'lar sonundan itibaren abd'de boşanma oranlarının düşmeye başladığı belirtilmiş.

aynı dine sahip olmak eşleşmeyi artırırken, eğitim durumu ve yaş konusu asimetrik bir korelasyon gösteriyormuş. daha eğitimli ve daha yaşlı olmak erkeklerin tercih edilirliğini artırırken, kadınlarınkini düşürmekteymiş. kadınların en tercih edildiği yaş 18'ken ve yaş aldıkça tercih edilirlik ciddi derecede düşerken, erkeklerde tercih edilirlik genelde sabit bir seviyede kalıyor ve zirve yaptığı yaş 50 civarı oluyormuş. ırklar konusunda ise tutarlı bir korelasyon gözükmüyormuş ve online dating ırklar arası evlilik konusunu daha kolaylaştırmış. asyalı erkekler ve zenci kadınların daha az tercih edildiği görülmüş.


çok karmaşık ve çok fazla duygu içeriyormuş gibi duran insanlar arası eşleşme konusunda, aslında yeterli veri ile algoritmik olarak çözüleceği, insan seçimlerinin çok da göründüğü kadar karmaşık olmadığı, herkesin kendi tercih edilebilirlik oranını bilerek eşleşme oyununu ona göre oynaması ile kendine partner bulabileceği veya algoritmaların bunu onların yerine yapabileceği belirtiliyor. ayrıca otoriter devletlerin bu uygulamalara müdahale ederek, insanların kendi politikaları dahilinde eşleşmeye zorlanabilecekleri tehlikesinin de var olduğunu söylüyor.

https://www.economist.com/…ernet-has-changed-dating

Erkeklerin Tinder Profilinde Kullandıkları Fotoğraflarla Vermek İstedikleri Mesajlar