Bakkal ve Marketlerde Dışarıda Satılan Yumurtayı Eve Gidince Neden Buzdolabında Saklıyoruz?

Saklanma koşulları hep bir merak konusu olan yumurtalar hakkında sizin de aklınıza takılmıştır bu soru.
Bakkal ve Marketlerde Dışarıda Satılan Yumurtayı Eve Gidince Neden Buzdolabında Saklıyoruz?
iStock

bakkalda/markette dışarıda satılan yumurtayı niye buzdolabında muhafaza ettiğimiz takıldı aklıma.

bakkala gidip, her zaman yumurtaların durduğu yerden 8’li paket alıp; bakkala, bunları dışarıdan alıp niye buzdolabına koyuyoruz diye sordum. o da daha önceden bu konuyu düşünmüş olacak ki; heralde sağda solda kırılmasın diye dedi. gülümsemem geçene kadar mantıklı geldi tabi ama çocukluğumdan beri gördüğüm bütün buzdolaplarında yumurta rafı var. paket üzerinde de “satın aldıktan sonra buzdolabında saklayın” yazıyor, tarih falan yok gerçi, satın aldıktan sonra işte.

cevabı google’da arayıp bulmak zor olmadı, merak eden herkes bulabilir ama buraya da not düşelim. belki aklına gelip bakmayı unutan, üşenen falan olmuştur.

yumurtalar; yumurtlandığı gün itibariyle, 18 gün boyunca oda sıcaklığında muhafaza edilebiliyor (bu gerçeğe inanmak biraz aman almış tabi). 18. gün sonunda ise 5 - 12 derece arasında muhafaza edilmesi gerekli. yumurtaların soğutulmama sebebi; ısı değişikliğinin (soğuk zincirinin bozulma ihtimalinden dolayı), yumurtanın ömrünü kısaltıyor oluşu.

türk gıda kodeksi, yukarıda özeti bulunan açıklamayı eylül 2013 tarihinde yapmış ve yumurtadan soğuk zincir şartı kaldırılmış.

öncesinde ise, yumurtlandığında soğutulan yumurtalar; taşıma esnasında, rafta beklediği esnada veya hiç olmadı satın aldıktan sonra eve götürüldüğü esnada ısı değişikliğinden dolayı raf ömrü, haliyle evde saklama ömrü de kısalıyor, daha çabuk bozuluyor(muş)du. eylül 2013’te yumurta fiyatlarında düşüş olmamıştır tabii ama o kadar soğutma masrafı ortadan kalkınca, bi’ süre aynı fiyattan satın almışızdır herhalde.

kaynak

Bu içerik de ilginizi çekebilir