Basit Çay İçme Eylemini Ruhani Bir Tecrübeye Dönüştüren Japon Çay Seremonisi

Japonya'da Sadou (çaya giden yol) ismiyle bilinen bu seremoninin kökeni 400 yıl önceye, zen budizmine dayanıyor ve geleneksel bir sanat olarak kabul ediliyor. Burada her türlü kullanım ise belli bir adab-ı muaşeret içerisinde yapılıyor.
Basit Çay İçme Eylemini Ruhani Bir Tecrübeye Dönüştüren Japon Çay Seremonisi
iStock

japon çay seremonileri, taocu dünyevi cennet tasavvuruna uygun olarak tasarlanmıştır

"hayal evi" denen çay odası, şiirsel bir sezgi ânını yakalamak için inşa edilmiş kısa ömürlü bir yapıdır. "boşluk evi" diye de adlandırılır, süslerden arınmıştır. bazen tek bir resim ya da çiçek düzenlemesi içerir. çay evi "simetrik olmayanın evi" diye adlandırılır: simetrik olmayan da hareketi çağrıştırır; bilerek bitirilmemiş, ev sahibinin imgeleminin doldurabileceği bir boşluk bırakır.


konuk, bahçe yolundan girip alçak girişten geçmelidir. resme ya da çiçek düzenlemesine, fokurdayan çaydanlığa saygı gösterir ve yere oturur. çay evinin denetimli basitliğiyle çerçevelenen en basit nesne gizemli bir güzellikte durur, sessizliği geçici varoluşun gizini saklar. her konuğun deneyimi kendine göre tamamlamasına izin verilir. topluluk üyeleri böylece minyatür olarak evreni seyreder ve ölümsüzlerle gizli dostluklarının farkına varırlar.


büyük çay ustaları, tanrısal mucizeyi deneyimlenen bir âna dönüştürmekle ilgilenirdi; sonra bu, çay evinden gündelik eve taşınır; evden ulusa yayılırdı. uzun ve barış dolu tokugava dönemi (1603-1868) sırasında, amiral perry'nin 1854'te gelişinden önce, japon yaşamının örüntüsü belirgin biçimselleştirmeyle öylesine dolmuştu ki, varoluş, en küçük ayrıntısına dek sonsuzluğun bilinçli ifadesiydi, manzaranın kendisi bir tapınaktı. aynı şekilde doğu'nun her yerinde, bütün kadim dünyada ve kolomb öncesi amerika'da, toplum ve doğa, zihin için, ifade edilemez olanı temsil ederdi. "bitkiler, kayalar, ateş, su, her şey canlıdır. bizi gözler ve ihtiyaçlarımızı görürler. bizi koruyacak bir şeyimiz yokken bizi görürler," diyordu yaşlı bir apaçi öykü anlatıcısı, "ve o zaman ortaya çıkar, bizimle konuşurlar." budistlerin "cansızın vaazı" dedikleri budur.

(bkz: the hero with a thousand faces)
(bkz: joseph campbell)

Videodan çay seremonisini ayrıntılı biçimde görebilirsiniz

Boşalmayı Bir Çeşit Yenik Düşme Olarak Gören Çin Öğretisi: Taocu Seks