Bazı Göz Doktorları Neden Lazerle Göz Ameliyatı Olmaz?

Lazerle gözünüzü ameliyat eden doktorun gözlüklü olması oldukça sık rastlanan bir durum. Peki neden bazı doktorlar lazerle göz ameliyatı olmayı tercih etmiyor?
Bazı Göz Doktorları Neden Lazerle Göz Ameliyatı Olmaz?

altında türlü sebebler aranacak bir durum değildir bu. öyle bahsediliyor ki sanki doktorların hiçbirisi bu ameliyatı yaptırmıyor... var kardeşim, azınlık da olsa yaptıran var bu ameliyatı. bu sığ mantık açısından bakacak olursak o zaman ben de şöyle derim: doktorların, hemşirelerin vs. birçoğu sigara kullanıyor, o ne olacak? doktor bile kullanıyor deyip ben de sigaraya mı başlayayım mesela bu mantıkla?

gözü bozuk olup da göz doktorlarının ekseriyesinin bu ameliyatı yaptırmamasının dört temel sebebi var

1. her göz, lazerle ameliyat (çizdirmek) için uygun değildir. ameliyat öncesi bu konuda bazı testler yapılıyor.

2. bu uygulama hala 'yeni' sayıldığı için 30-40 sene sonra, yani yaşlılıkta ne gibi problemler olacağı konusunda garanti veremiyorlar. 

3. uzman göz doktorları sürekli teknolojik cihazlarla bu işi icra ettikleri için, zaten ameliyat ile yorulmuş olacak gözü daha fazla yormak istemiyorlar. adamların sonuçta mesleği bu, 40 sene boyunca o cihazlara bakarak gözlerini hor kullanmak istemiyorlar ki zaten bu ameliyatı olan insanlar, ameliyattan sonra ışığa bakarken oluşan dalgalanma/dağılmadan yakınıyor. optik cihazlarla iç içe olan bir doktorun gözünü çizdirmemesi gayet normal karşılanması gereken bir durumdur. 

4. doktorların yine ekseriyesi, göz kusurlarını hastalık olarak görmüyor ve diğer insanlar kadar bu meseleyi kafaya takmıyor. onlar için göz kusurları boy uzunluğu-kısalığı gibi bir şey. dolayısıyla bu konunun üzerine fazla düşmüyorlar.

biraz daha detaylandıracak olursak

- ortalama bir insan gözü korneası 520-620 mikron kalınlığındadır. korneanın kalın olması tek başına excimer laser operasyonu için yeterli değildir. korneanın ince olması da tek başına aynı operasyona mani değildir korneanın yapısal analizi ve bunun düzgün yorumlanması fizik mühendisliğinin konusuna girer. bu konuda doktorun kendisini geliştirmiş olması çok önemlidir, çünkü kimse korneal topografi cihazlarının verdiği sonuçları yorumlaması için bir mühendis istihdam ettirmez.

- hemen hemen aynı durum wavefront analyser cihazı için de geçerlidir ama bu bahsedilen cihaz ile excimer laser cihazı aynı marka ise senkronize olurlar, kullanıcıya iş düşmez.

- korneanın kalınlığı/inceliği konusu yukarıda söylediğim gibi tek kıstas değildir, korneada bulunan endotel hücrelerinin birbirlerine ne kadar sıkı bağlı oldukları çok önemlidir. kornea kalınlığı 630 mikron olabilir, bu değer excimer laser için elverişli bir hasta olduğunuz anlamına gelir(!) ancak endotel hücreleri birbirlerine yeteri kadar bağlı değilse 5-10 veya en iyi 15 sene sonra ektazi gelişmesine ve korneanızın dağılmasına, kornea nakline ihtiyaç duymanıza sebep olabilir...

- keratokonus kornea ile ilgili kötü bir hastalıktır, google'a yazıp bilgi sahibi olabilirsiniz, eğer keratokonus hastalığına yatkınsanız yine excimer laser operasyonu için elverişli değilsinizdir.

- yukarıda bahsettiğim hücrelerin birbirlerine ne kadar bağlı olduğuna ve keratokonus şüphesi taşıyıp taşımadığınız bu operasyonu yapacak olan ticari amaç güden sağlık kuruluşunun umrunda olmaz, %95 inde ise bunu anlayacak cihaz yoktur...

- tümevarım yaparsak; bir gözün gerçekten excimer laser operasyonuna elverişli olması için bir sürü kriterin doğru olması gerekir, bu kriterlerden atıyorum 9 tanesi + 1 tanesi - ise operasyon yapılmaz... anlayacağınız gerçekten gözüne refraktif cerrahi işlemi uygulanabilecek hasta sayısı çok ama çok azdır...

bunları göz doktorları gayet iyi bildiği için gözlüklü göz doktoru görmeniz çok normal...