Bazı İnsanlar Kereviz ve Brokoli Gibi Sebzelerden Uzak Dururken Bazıları Nasıl Çok Sevebiliyor?

Homo sapiensin bazı bireyleri asla kereviz yemezken bazı bireyleri nasıl müptelası olabiliyor? Buyrun akla yakın bir açıklamasına.
Bazı İnsanlar Kereviz ve Brokoli Gibi Sebzelerden Uzak Dururken Bazıları Nasıl Çok Sevebiliyor?
iStock

bazı insanların bazı sebzeleri ayıla bayıla yerken bazılarının tadını gerçek anlamda iğrenç bulmasının ardında genetik bir faktör yatıyormuş.

feniltiokarbamid (phenylthiocarbamide) isimli bir organosülfür bileşik bazı sebzelerde yer alıyor. bu sebzeler arasında kişniş, brokoli, lahana ve kereviz gibi insanların bazılarının yerken bazılarının iğrenç gözüyle baktığı sebzeler var.

dominant yolla bireye geçen bir tas2r38 aleli yüzünden (acı tatları almanızı sağlayan reseptör geni) bazı insanlar feniltiokarbamid tadını alabilirken bazıları ise alamıyor. tadını alabilen insanlar için bu bileşik son derece acı ve berbat bir tada sahipken (sabun yemek gibi) bu alele sahip olmayan kişiler gerçek anlamda hiçbir şekilde bu bileşiğin tadını hissetmiyorlar.

Alel: Belirli bir özelliği belirleyen bir genin değişik hallerinden her biri. Örneğin göz rengini belirleyen genin mavi gözü ortaya çıkaran versiyonu ile kahverengi gözü ortaya çıkaran versiyonu aleldir.

bu alel dominant yolla çocuğa geçtiği için bu tür sebzelerin tadını iğrenç buluyorsanız ve bunu bu genetik farklılığa bağlayacaksak genellikle ya anneniz ya da babanızda da benzer bir durum olması gerekiyor.

kaynak