Bazı Ülkeler Neden Okullarda Cinsel İçerikli Mesajlaşma Eğitimi Vermeye Başladı?

Belçika'da geçtiğimiz günlerde cinsel içerikli mesajlaşma (sexting) konusu, ortaokul müfredatına eklendi ve zorunlu ders olarak okutulacak. Peki neden böyle bir adım atıldı? Kısaca açıklayalım.
Bazı Ülkeler Neden Okullarda Cinsel İçerikli Mesajlaşma Eğitimi Vermeye Başladı?

bir süredir gelişmiş ülkeler art arda gençlerini ve çocuklarını sexting (cinsel içerikli mesajlaşma) konusunda eğitmek için adımlar atıyorlar. cinsellik eğitimiyle birlikte "sexting" adı verilen cinsel içerikli mesajlaşma, bazı ülkelerde müfredatın bir parçası olarak eğitimin zorunlu bir parçası haline getiriliyor. en son belçika bu konuda adım atarak bahsedilen içeriği eğitim müfredatına ekledi. karara göre ülke gelecek eğitim ve öğretim yılından itibaren orta dereceli okulların üçüncü ve dördüncü sınıflarında, "cinsel içerikli mesajlaşma" zorunlu ders olarak okutulacak. (kaynakbbc)


peki neden ülkeler böyle bir gereklilik hissetti?

internet kullanımı ve cep telefonu kullanımı yaygınlaştıkça çocuklar internette kontrolsüz bir şekilde vakit geçirmeye başladı. bunun sonucu olarak erken yaşta yaşlarına uygun olmayan çeşitli içeriklere maruz kalıp gördüklerini normalleştirmeye başlıyorlar. yine bununla paralel olarak, internette sanal olarak tanıştıkları insanlarla yine kontrolsüz bir şekilde iletişime geçebiliyorlar. bu durum aynı zamanda istismarcı kişilerin çocuklarla iletişim kurmasını da kolaylaştırıyor. gerçek hayatta çocuklara bu kadar kolay yaklaşamayan insanlar sosyal medya hesaplarını kullanarak onlarla iletişime geçip çocuklar üstünde baskı kurarak onları istismar etmeye başlayabiliyorlar. (bu noktada şunu da hatırlatmak istiyorum: birçok ülkede 18 yaş altı kişiler çocuk olarak kabul ediliyor.)


yukarıda belçika örneği için paylaştığım haber kaynağına göre; covid-19 salgını sırasında cinsel içerikli mesajlaşma ve internet üzerinden çocuk istismarı vakaları artış göstermiş. yine aynı habere göre; müfredata yapılan bu ekleme ile derslerde çocuklara, çıplak görüntü göndermeleri yönündeki baskılara nasıl direnmeleri gerektiği ve gönderdikleri görüntülerde yüzlerini gizleme yöntemleri gibi konular öğretilecek.

bütün bu bahsettiğim sebeplerden dolayı gelişmiş ülkeler, dijital çağın getirdiği problemlerden biri olan bu soruna karşı çözüm arayışları içinde. bu durum karşısında en savunmasız grup olan çocukları eğiterek başlıyorlar sorunu çözmeye. fakat aslında bir yandan da hedef yetişkinler içinde problem teşkil edebilecek bazı konularda insanları çocukluktan başlayarak eğitmek. darısı ülkemizin başına.

daha fazla okuma: why sexting must be on the curriculum