Bedelli Askerliğe İlk Celpte Gidip Terhis Olan Birinden 21 Gün İzlenimleri

Bedelli askerliğe giden ilk celp, 5 Ekim'de terhis oldu. İlk celpte gidip dönen bir Ekşi Sözlük yazarı sonradan gidecekler için bir yazı hazırlamış.
Bedelli Askerliğe İlk Celpte Gidip Terhis Olan Birinden 21 Gün İzlenimleri

bugün (5 ekim) ankara etimesgut zırhlı birlik komutanlığından terhis oldum. askerliğin bana kattığı şeyler oldu aşağıda belirttim; ama günümüzde askerliğin bir görevden ziyade profesyonel bir meslek olarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. temel askerlik eğitimimi almış olmaktan memnunum. 

bedellik askerlik maceramı anlatmadan önce kısaca bedelli askerlikte geçen bir günü özetlemek istiyorum

05:30 kalk saati ( yemekhaneciyseniz 4:30)
06:00 kahvaltı yoklaması ve mıntıka temizliği
07:30 sabah yoklaması ve sonrasında eğitim
12:00 yemek yoklaması yemek ve serbest zaman
14:00 öğlen yoklaması sonrasında eğitim
17:00 akşam yemeği yoklaması ve serbest zaman
21:00 yat yoklaması ve yatış

bir günlük örnek yemek listesi 

(ortalama 4500- 5000 kalori ve oldukça doyurucu doymayan bir daha sıraya girebiliyor) yemekler gayet iyiydi, içerisinde şap vs. olmadığına inanıyorum; çünkü yemekten bütün komutanlar yiyor ve bende herhangi bir libido kaybı olmadı. yemeklerle ilgili beni en fazla rahatsız eden çok fazla miktarda yemeğin artması ve artan her yemeğin/ekmeğin çöpe gitmesiydi. ne var ki gıda mühendisi arkadaşım her yemekhanede aynı durumun yaşandığını gıda zehirlenmesi riski olduğu için artan yemeklerin mutlaka atılması gerektiğini hatta hayvanlara bile verilemeyeceğini söyledi.

sabah: tereyağı, bal, peynir, domates, siyah zeytin, çay
öğlen: puding, tas kebabı, pilav, cacık
akşam: kavun, yoğurt, nohut yemeği, bulgur pilavı

bana göre alınması gereken malzemeler (çoğu askeri kantinde de var)

yeterli sayıda don (rengi önemli değil)
yeterli sayıda askeri yeşil fanila
yeterli sayıda çorap (rengi önemli değil)
pudra ve pudralı ayakkabı deodorantı
mantar kremi (ayaklar için)
ağrı kesici
yara bandı
bot kilidi (botlar çalınmasa da karışabilir)
bot boyası
tırnak makası
vatka (bot içine koymak için)
silikon tabanlık
diş fırçası ve macunu
traş bıçağı ve köpüğü
şampuan, sabun, duş jeli, duş lifi
ıslak mendil (20 gün için 6 küçük paket)
peçete
takoz telefon ( asker telefonu diye geçiyor kamerasız olacak, askercelle gerek yok sadece gündüz komutanlara konuşurken yakalanmayın yeter )
birkaç adet tişört, bir adet eşofman altı üstü
kışın gidecekler için içlik (hava 15 derece altına iniyorsa olmazsa olmaz)
terlik
spor ayakkabı
not defteri (olmasaydı bunları yazamazdım)
nemlendirici krem ve güneş kremi

teslim olma ve katılım işlemleri

16 eylül pazar günü teslim olmuştum. teslim olduğumda nizamiye yani girişte evraklarım kontrol edildi ve çantam arandı. akıllı telefon geçirmek yasak, herhangi bir ilacı geçirmeniz yasak. benim önerim basit ağrı kesici ya da soğuk algınlığı gibi yüksek riskli olmayan ama herkesin ihtiyacı olabilecek ilaçlardan kendinize yetecek kadar cüzdanınızın içinde geçirmeniz. akıllı telefon geçirmeyin, maceraya gerek yok. “ilaç var mı” diye sorduklarında kısaca hayır diyebilirsiniz. kontrolden sonra otobüse binip sizi genel muayeneye ve aşıya götürüyorlar. 92 yılı doğumlu ve daha büyükseniz sadece tetanoz aşısı, daha küçükseniz tetanoz ve kızamık aşısı oluyorsunuz. ardından yine otobüslere binilip herkes bölüklerine dağılıyor. bölüğe gittiğinizde sivil eşyalarınızı depoya teslim edip kamuflaj giymeye gidiliyor. kamuflajlı pantolon, gömlek, palaska, bir adet yeşil don ( 20 gün için 1 adet!), bir adet yarım kollu fanila, bir çift çorap, kulaklık, künye ve zincir, bot verildi. unutmadan söyleyim ayak vurmasına karşı botunuzu normalden bir numara büyük alın. normalde verilen eşofman spor ayakkabının bize verilmesine gerek görülmemiş. komutan danışmanlık hizmeti verdikten sonra, sigorta işlemi ve parmak izi verme işlemi de yapılınca bütün işlemleriniz tamamlanmış oluyor. her bir bölükte yaklaşık 300 -350 kişi olduğu için ilk birkaç gün bu işlemlerin tamamlanması ile geçiyor. bazen uygun bot numarası kalmaması gibi problemler olabiliyor ama bir iki gün içesinde problemler hallediliyor. 

askeri eğitimler ve yemin töreni

ilk hafta katılım işlemleri tamamlanınca ikinci hafta askeri kültür dersleri (selam ve tekmil verme ast üst ilişkisi vs), silahların tanıtımı, atış talimi, tören yürüyüşü, savaş durumunda kullanılan flama ve işaretler ve yanaşık düzen gibi dersler var. son hafta tahmin edebileceğiniz gibi tören provasından ibaret. pazartesi günleri gece intikal eğitimi oluyor. savaş durumunda gece nasıl hareket etmeniz gerektiği ile ilgili bilgiler veriliyor. takım komutanları genelde asteğmenlerden oluşuyor, bizim bölükte kötü niyetli ve işimizi zorlaştırmaya çalışan bir komutan yoktu. en kıdemli olan asteğmen oldukça sertti ama haksız yere kızdığını görmedim. hiçkimse bireysel olarak hakarete uğramadı. takım komutanlarının çoğu 25 yaş civarındaydı, onlardan çoğunlukla büyük olduğumuzun farkında olduklarını düşünüyorum. yani çocukça davranmadığınız sürece, düzeni bozmadığınız sürece kimseden laf işitmezsiniz. birkaç egosu yüksek manga komutanı çavuş vardı ama komutanlar dahil herkesin bize hitap şekli “arkadaşlar veya arkadaşım” şeklindeydi. son hafta yemin töreni tamamlandıktan sonra terhis işlemleri yapılıyor ve 21. günün sonunda sizi bırakıyorlar. yemin töreni çok güzel bir deneyim, fiziksel olarak yürüme probleminiz yoksa mutlaka gidin. yemin töreninde batmanda bir gün önce şehit olan askerlerin adı anmak için okunduğunda çok duygulandım ve gerçekten 21 günlük de olsa eğitimin daha önce hissetmediğim askerlikle ilgili adanmışlık duygusunu bana aşıladığını fark ettim. 

buraya kadar her şey yolunda gibi görünse de ciddi bazı sıkıntılar olduğunu da belirtmek istiyorum

bunlardan en önemlisi tuvaletlerin temiz olmaması. her gün düzenli olarak erlerden seçilen farklı bir grup tuvaleti temizlese de, musluklar ve giderler çok bakımsızdı. tuvaletlerin hiçbir zaman hijyenik olduğunu görmedim. çoğu tuvaletin kapısı kapanmıyordu bile. neyseki her gün sabah 5-6 arası duş alınabiliyor, onun dışında haftada 3 defa öğleden sonra duş saati var . duşlar temiz hepsinde perde var, soyunma odası var. duşta aynı anda 70 kişi duş alabiliyor o nedenle fazla sıra beklenmiyor. koğuşlar 32-60 kişilik arasında değişiyor. gece havalandırma pencereleri açık olsa da ortam biraz havasız olabiliyor ama ayak kokusu ve başka türlü kokulara maruz kalmadım. ranzalardaki nevresimler haftada bir değişiyor. her gün koğuş bir grup tarafından temizleniyor.

kısaca bedelli askerlik deneyimlerim bunlar. gidecek arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun.

Diğerlerine Kıyasla Türklerin İngilizce Konusundaki Endişesi Yersiz mi?