Beethoven'ın 9. Senfonisinin Bugünkü CD ve DVD Teknolojisine İlginç Etkisi

Ludwig van Beethoven'ın ölümsüz eseri Senfoni No. 9, müzik tarihinin yanı sıra teknoloji tarihi için de oldukça önemli bir etkiye sahip.
Beethoven'ın 9. Senfonisinin Bugünkü CD ve DVD Teknolojisine İlginç Etkisi

bu eserin insanlık tarihi için en önemli özelliklerinden biri de 1951 bayreuth festivali'nde wilhelm furtwängler yönetiminde icra edilen kaydının uzunluğunun bugünkü cd/dvd teknolojisini doğrudan etkilemiş olmasıdır.

compact disc teknolojisi 1970'lerin sonlarında sony ve philips tarafından ayrı ayrı geliştirilirken 1979'da ortak çalışma kararı alınmıştı. o tarihe dek sony, 10 santimlik 16 bit tabanlı; philips ise 11.5 santimlik 14 bit tabanlı plakalar üzerinde çalışıyordu. sony'nin niyeti daha portatif bir ürün çıkarmak, philips'inki ise daha uzun kayıt süresi elde etmekti. sony başkan yardımcısı norio ohga, en sevdiği eser olan senfoni no.9'un 1951 bayreuth festivali'nde wilhelm furtwängler yönetiminde icra edilen versiyonunun tamamını alabilecek kapasiteye ve ses kalitesini arttırmak için de 16 bit 44000 hz formatında olmasını önerdiğinde cd'nin çapı kaçınılmaz olarak 12 santime çıktı.

dvd geliştirilirken de geçmiş teknolojiye uyumluluk açısından aynı çap korunmuştur.

not: bu arada blu ray'i de eklemekte fayda var. bildiğiniz gibi blu ray diskleri de geçmişe uyumluluk göz önünde tutulduğu için 12 santim çapında.

Beethoven'ın Fransız Generale Verdiği Muhteşem Ayar