Beşiktaş'taki Metro Kazısında Ortaya Çıkan Tarihi Eserlere Ne Oldu?

Beşiktaş'ta uzun süredir metro çalışması yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında yapılan kazılar esnasında çeşitli tarihi eserlere denk gelinmişti ve o tarihi eserler öylece dururken bir sabah uyandığımızda üstlerinin kapatıldığını gördük, Sözlük yazarı ''sathaner''in çektiği fotoğraflar sayesinde. Ayrıntılara bakalım.


Öncelikle Sözlük yazarı ''sathaner''in yüklediği fotoğraflar:

uzun zamandır takipteydim ve gün itibarı ile yıkıldığına şahit oldum. 

öncesi ve sonrası fotolarını görebilirsiniz, ikisini de bizzat ben çektim, yıkılmış olan 10 dk önce çekildi. öncesini ise 3 hafta önce çekmiştim:

öncesi


sonrası


ortadaki son yuvarlak yapının dozer ile yıkıldığı bizzat binada olan biri tarafından görüldü, yani üzeri kapatılmadı ya da başka yere taşınmadı, zaten derinliğe bakılırsa anlaşılır.


inpinkwefloyd, daha yukarından öncesinin fotoğrafını gönderdi.


bazı konuları da netleştirmek istiyorum, yaşım 37 ve doğma büyüme beşiktaşlıyım, o bahsedilen tansaşı çok iyi bilirim, burada çıkan yapının tansaş ile alâkası yok, bildiğiniz surlar gibi bir eski yapı çıktı orada, merakla daha neler çıkacak diye bekliyordum, o çıkan her ne ise yıkıldı, bunu tartışmaya bile gerek yok, benim merak ettiğim oradan ne çıktı ve neden yıkıldı?

umarım biri çıkıp açıklama yapar.

Sonrasında bu görüntüler oldukça üzüntü yarattı:

resmen yüreğimi sıkıştıran görüntülere sahne olan eserler.

olum ağlayasım geldi, nasıl bu kadar vahşi olabiliyorsunuz ya.

palmira antik kentini bombalarla yok eden ışid zihniyetinden ne farkı var bunun? başlatmayın metronuza falan çünkü hiçbir farkı yok.

aklım almıyor gerçekten, bu çıkan kalıntıların öylece durmasının ne zararı vardı? orayı çevirir, beşiktaş'ın göbeğinde küçük güzel bir arkeolojik alan yapardınız, bir iki tabela koyar bilgi verirdiniz. noldu şimdi? üstünü granit taşlarla kaymak gibi kaplar, işte belediyecilik diye, övünürsünüz.

Daha sonra öğrendik ki bulunan tarihi eserler çok yakın bir döneme aitmiş:

arkeofili.com'un 23 haziran 2016 tarihli haberine göre 19. yüzyıl sonu - 20. yüzyıl başına ait olan tarihi kalıntılar.

''arkeofili’nin ulaştığı bilgilere göre, tarihi kalıntıların tamamının 19. yüzyıl sonuna ve 20. yüzyıl başına tarihlendiği, bulunan duvarların ise oldukça tahrip olduğu ve bir plan vermediği öğrenildi. tarihi kalıntıların olduğu tabakada ayrıca bazı yer döşemeleri ve arnavut kaldırımı da bulundu. çıkan mimari kalıntıların ve eserlerin hepsinin ayrı ayrı belgelendiği, kazı çalışmalarının müze denetiminde yürütüldüğü bildirildi.''

bu temeller son yüzyıla ait. gerekli arkeolojik çalışmalar yapılıp raporu hazırlandı. eğer duyar kasacaksanız hemen karşıda sinan paşa camii var. mimar sinan'ın önemli bir eserine resmen kaçak kat çıktılar. kimseden tepki gelmedi.

konunun uzmanıyım diyemem. ancak orası benim semtim. ayrıca kayıtlı koleksiyoner olduğumdan müzeciler ve arkeologlarla çok teşrik-i mesaimiz oldu. birincisi türkiye bu konularda artık daha bilinçli. ikincisi bu tür inşaatlarda görev yapacak yeterli kadrolar var. buradaki kazılar da arkeolog gözetiminde yapıldı. fotoğrafa dikkat ederseniz ortaya çıkarılan temellerin inşaatçılar tarafından kazılmadığını, kazıların arkeolojik kazı tekniklerine göre yapılmış olduğunu görebilirsiniz. ayrıca basit bir aramayla da o dönemdeki haberleri görebilirsiniz.

bu tür kazılarda her adım belgelenir ve rapor hazırlanır. ben elbette bunları görmedim. ancak hatalı bir uygulama yapıldığını ya da yanlış tarihleme yapıldığını hiç sanmıyorum. ciddi bir buluntuya rastlanması halinde hiçbir arkeolog "bunlar çanak çömlek, boşver" diyemez. adamın bir yerinden kan alırlar. benzer durumlarda üsküdar'da ve yenikapı'da uzun süren kazılar yapıldı. önemli olsaydı beşiktaş'ta da aynısı yapılırdı.

Son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili atılan bir tweet'e attığı şöyle bir yanıt var: