Beslenme Hataları Sonucu Ortaya Çıkan Gıda Zehirlenmesine Dair Bilinmesi Gerekenler

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Zehirlenme durumunda ne yapılmalı? Gıda zehirlenmesine karşı alınabilecek önlemler nelerdir? Bu ve bunun gibi bütün soruların cevabı için sizi böyle alalım.
Beslenme Hataları Sonucu Ortaya Çıkan Gıda Zehirlenmesine Dair Bilinmesi Gerekenler
iStock


hissiyat

valla abartmıyorum hayatta başınıza gelebilecek en boktan durumların top 5'inde yer alır. şöyle ki ölüme en yakın hal durumunu hiç abartısız alabilir bazı noktalarda, tüm sistemleri mahveder, süründürür, allahım ölsem de kurtulsam diye bağırırsınız tabii hala sesiniz çıkıyorsa...

belirtiler

titreme, soğuk terleme, yatakta kıvranma, ağlama, salak salak gülme, tüm kaslarda kopacakmışçasına bir ağrı 39-40'a çıkan ateşle beraber midede sıvı kalmayıncaya kadar kusma, bağırsakta ne varsa 5 dakikada bir boşaltma (su şeklinde çıkar genelde ordakiler), ee tabii bundan sonra tansiyon bayağı bir düşer, baş döner, şok tablosu çizer resmen insan, bilinç kendini devreden çıkartır, halüsinasyonlardan önce son dualar edilir, son sevgiler verilir, günah çıkartılır, ne güzelmiş hayatım lan eskiden gibisinden şeyler denir...

fiziksel duruş

yeşil sarı gri bir surat, göz altları ultra viyole mor ve duman kahvesi, şişik, içleri kırmızı... buruşmuş deri, kambur sırt, titrek bacaklar, eller... aynada gollüm tribine sokar adamı, hastaneye gidildiğinde sakin sakin test yapıp, suratınıza dünyanın en doğal şeyi başınıza gelmiş gibi bakan saçma doktora "ulan ölüyorum ne halt ediyosun mıy mıy mıy" diyemediğinizden 'orta çağ usulü' bol köpüklü bir kükreme savrulur, artık kimseye karşı nazik olamayacak bir kafayı sıyırma durumuna gelmişsinizdir.


sonuç

mümkünse bu duruma gelmeden, ciddi bir olay kokusu alınıyorsa hiç öyle abidik gubidik ilaçlar alınıp uyumaya çalışmamalı, kasmamalı, evde beklenmemeli, lakin kendi başınıza yapacağınız hiçbir şey işe yaramıyor, daha beter ediyor. siz en iyisi hala ayıkken sizi sırtlanacak biriyle beraber en yakın hastaneye gidin 2 iğne bir serum yiyip kaybettiğiniz tüm hayatı sıvılarınızı alın, sabaha taş gibi olun, başka yolu yok bunun geceyi çıkartmak için, denedim gördüm iki kez akla gelebilecek en rezil yerlerde, en rezil durumlarda ordan biliyorum...

besin zehirlenmesi konusunda öğrenilmesi gereken küçük ama önemli detaylar

- "tavuk ve süt ürünleridir o": yok öyle bir şey. kırmızı et de zehirliyor. tokat gibi. daha önce yumurta zehirlenmesi de geçirdim ve emin olun et daha da yıpratıcı.

- "hem alttan hem üstten gidiyor": böyle bir zorunluluk yok. ben salı akşam yemeğimden zehirlendim. salı akşamı defalarca kustum. çarşamba işe gitmedim, perşembe düzelmiştim. perşembe gecesinden başlayıp pazar sabahına kadar ishalden muzdariptim. işte ishalin sonradan çıkması zehirlenmenin etten olduğunu gösteriyormuş meğersem.

- "e ama arkadaşım sağlam": yok yine de sen zehirlendin. bu tarz bakteriler (ne tarz ben de bilmiyorum, zehirlemeye sebebiyet veren, biyolog muyum ben) asit ortamlarında yaşayamazlarmış. ama benim reflüm var. yani sabah akşam rennie olsun, lansor olsun mide asidimi bazikleştirecek ilaçlardan depoluyorum. sanırım diğer arkadaş o yüzden sağlam.

- "yağsız peynir, haşlanmış patates yedim, soda-ayran içtim mis gibiyim": yalan. onlar da çıkacak. bekle biraz daha.


- "reflor alıyorum ercefuryl alıyorum popom yumuşacık oluyor": öncelikle bu tarz ilaç kullanımı zehirlenmede çok doğru değil çünkü vücuttan zehri atmak gerekiyor. zaten ilaçlar pek de işe yaramıyor. cumartesi günü oh bitti dedim, pazar günü kendimi yine klozette buldum.

- "sürekli soda içtim, suyumu günde 2-3 litreye çıkardım": aferin. yaptığın tek doğru şey. belki hastaneye gitsen de serum taktırsan daha da iyi olur, ama o da kusma ve ishale çözüm değil, sadece su kaybı için.

- "ay şekerim 4 kilo verdim sen de zehirlen hihiho": o verdiklerinin hepsi su, geri almak maksimum 3 gün. yine de karnım dümdüz ya, sevmedim değil.

soğuk ter, titreme, inanılmaz kokulu gaz ve ishal, kusma. bende ateş yoktu bir tek. vardıysa da ben fark etmedim. popom bir volkan, çıkanlar bir alevdi. canımın bu kadar yandığını ben hatırlamıyorum. bitmeyen karın ağrısı, sancıma ve bağırsak sesleri. 2 dakika arayla tuvalete gitme rekoru.

hm ama atlatılıyor. geçmiş olsun.

gıda zehirlenmesine karşı alınabilecek ufak tefek önlemlerse şöyle

- sebzeydi meyveydi bunları temiz yıkayın. 

- yaptığınız yemeği iyice pişirin, et-tavuk cart curt fark etmeksizin. 

- pişirdikten sonra da uzun süre bekletmeyin, hızlıca yiyip bitirin. 

- ha bir de sakın ola ki yemekleri dışarıda uzun süre bırakmayın, bu da ciddi bir sıkıntı olabiliyor. 

- alışveriş yaparken de muhakkak yoğurdunuza, sütünüze falan dikkat edin, tarihi geçmemiş olsun.

yani düşünüyorum, bunlara bile dikkat etseniz büyük ölçüde riski atlatmış olursunuz. dışarıda yediklerinizden de artık ben sorumlu değilim, bildiğiniz, iyi restoranlara gidiniz efendim.

ha bir de ola ki zehirlendiniz, hiç evde uğraşmadan direkt hastaneye gidiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir