BioNTech'in COVID-19 Aşısının İçinde Ne Var ve Aşı Nasıl Üretiliyor?

Pfizer & BioNTech'in COVID-19 aşısı nasıl üretiliyor? Aşının içinde ne var? Pfizer ile BioNTech'in yaptığı anlaşmanın detayları ana hatları ile neler?
BioNTech'in COVID-19 Aşısının İçinde Ne Var ve Aşı Nasıl Üretiliyor?

özetle; virüsün taç proteinini ürettirecek olan mrna'yı üretmek için dna yazıcısı ile dna basıyorsunuz, e.coli bakterisine elektroşok uygulayıp dna'yı içine sokuyorsunuz ve bakterileri içi besin dolu paslanmaz çelik kaplara doldurup çoğalmalarını bekliyorsunuz.

yeterince çoğaldıklarında bakterileri öldürüp size lazım olan dna'yi çıkartıyorsunuz. bu dna'yı polimeraz ve nükleotitler ile birlikte biyoreaktör içine koyuyorsunuz ve bekliyorsunuz.

işlem bitince elinizde mrna var ama bunu vücuda enjekte ederseniz bağışıklık sistemi anında yok eder. dahası zaten kısa sürede parçalanır. yani bu mrna'yı hem hücre içine girip çalışmaya başlaması yani aşıya dönüşmesi hem de aşının dünyanın dört bir yanına ulaştırılması için ek işlemler yapmanız lazım.

bunun için mrna'yı lipid nanopartiküllere dönüştğrmeniz gerekiyor. lipid denen şey yağ, yani mrna'nın yağ moleküllerine bağlanarak nanopartikül, yani çok çok ufak(nanometre ile ölçülen) taneler haline getiriliyor. aşının en zor kısmı da bu olmuş oluyor, daha önce bu işlem endüstriyel boyutlarda yapılmadığı için hazır bir makinesi yok ki satın alıp içine atın diğer tarafından çıksın. maddeleri istenen parametrelerle istenen şekilde karıştırabilen makinelerle biraz da manüel bir şekilde bu işlem tamamlanıyor.

bu nanopartiküllerin bozulmadan aşılamanın yapılacağı yere ulaşması, dondurulmaya karşı vs. korumak için şeker, tuz, su ve buffer maddeler eklenip şişeleniyor. hayırlı olsun. aşıyı ürettiniz.

ha bu arada, her aşamada dünyanın dört bir yanından da hizmet alınıyor. o lipidleri üretebilen üreticiler bir tanesi ingilterede, biri amerikada bir başkası fransada, bir de isviçrede. her aşama farklı yerde yapılıyor, malzeme şirketin özel jeti veya helikopterle taşınıyor fabrikadan fabrikaya. bu sebeple zaten aşının patentleri serbest bırakılsa bile her önüne gelen bunu üretemez. zaten bu yüzden biontech tek başına bunu üretmek yerine pfizer gibi bir ilaç devi ile ortak çalışıyor.
...

pfizer demişken, uğur şahin ve özlem türeci'nin pfizer ile yaptığı anlaşma ana hatları ile şöyle:

1. klinik test aşamaları, lisanslama, üretim süreçlerinin geliştirilmesi pfizer ile ortak olarak yapılacak.

2. almanya ve türkiye'ye aşıları bointech tedarik edecek. torpilli bir şekilde aşıyı alabilmemizi sağlayan madde bu!

3. çin'de ortak shanghai fosun pharma, çin'e satış ve tedariği onlar üstleniyor

4. dünyanın geri kalanı için pfizer çalışıyor. elde edilen gelir 50:50 şeklinde paylaşılıyor pfizer ile.

kaynak