Bir Algı Yönetimi Uzmanından: Sürekli Olumsuz Düşünceler Üretmekten Kurtulmanın Yolları

Kendinizi negatif düşünmekten alıkoyamıyor musunuz? Her seferinde bardağın boş tarafını mı görüyorsunuz? İşte size birkaç profesyonel öneri.
Bir Algı Yönetimi Uzmanından: Sürekli Olumsuz Düşünceler Üretmekten Kurtulmanın Yolları
Squidward (SüngerBob KarePantolon)

sevgili dostum, zihnindeki soyut olumsuz düşünceler seni somut olarak hasta eder. eğer sürekli olumsuz düşünceler üretmekten kurtulamıyorsan sana kendi eğitimlerimde uzun uzun anlattığım algı yönetimi tekniklerinden en işine yarayacakları kısaca veriyorum.

bu yazıyı lütfen dikkatlice oku ve yaşamına uygula. benzer sorunlarla hayatını mahveden bir yakının varsa ona da yolla. eğer bu yazıyı ciddiye almaz ve olumsuz düşünceleri beynine doldurmaya devam edersen şu an içinde olduğun tünel güzel bir yere çıkmayacak bunu bil.

yöntem 1: dur

zihnin olumsuz düşünceler üretmeye başladığı ve hafiften streslenmeye başladığın anda, minik olumsuz düşünce iplikleri yavaş yavaş kalın bir halata dönüşmeden bilinçli olarak zihnini durdur. derin bir nefes al, oturabiliyorsan otur ve beş duyunla içinde bulunduğun ana yoğunlaş. örneğin bir odadaysan hemen etrafındaki eşyalara dikkatlice bakmaya başla. duvarlardaki resimleri tek tek incele ve en ince detayına kadar görmeye çalış. etrafındaki seslere yoğunlaş, ince bir sinek vızıltısını bile duyabilecek kadar yoğunlaşman lazım. tüm bedenini hisset örneğin ayaklarının bastığı yer sana nasıl bir his veriyor? oturduğun koltuğu hissetmeye çalış. kokuları algılamaya çalış mesela etrafında ne tür kokular var ve bunları ayırt edebiliyor musun? bunları yaptığın anda beynin olumsuz düşünceleri geri plana atıp içinde bulunacağın ana yoğunlaşacaktır. aynen bilgisayarda veya telefonda bir uygulamayı arka plana atmak gibi olacak. bu şekilde olumsuz düşüncelerini daha filizlenmeden söküp atacaksın.


yöntem 2: fark et

duyularınla şu ana yoğunlaştığın zaman duygularında değişiklik hissedeceksin. nasıl bir fark var anlamaya çalış. fark etme işi önemlidir çünkü farkındalığın azaldıkça olumsuz düşüncelerin etkisi artar. olumsuz düşünceler sana nasıl konuşuyorlar dikkat et. kendi kendine tartışıyor musun? içinden gelen sesleri bastırmaya mı çalışıyorsun? zihnin sana hayali felaket senaryoları mı üflüyor? eğer zihninin seninle nasıl konuştuğunu ve olumsuz düşünceleri nasıl ürettiğini fark edersen onlarla başa çıkman kolaylaşır. çünkü olumsuz düşünce üreten zihnin genelde saçmalar. bunları fark ettiğin zaman saçmalığın da farkına varırsın. unutma sadece geldiğini görmediğin yumruk seni yere serer.


yöntem 3: düşüncelerini isimlendir

bir şeye isim verdiğin zaman kontrol edebilir hale gelirsin. örneğin gece vakti bir tıkırtı duyarsan ve ne olduğunu anlayamazsan korkmaya başlarsın. ancak üç saniye sonra tıkırtının pencereye konan kuştan kaynaklandığını anladığın zaman zihnin "tıkırtı eşittir kuş" diye onu isimlendirir. bir kere isimlendirdiğin zaman olayın etkisini kontrol edebilir hale gelirsin. aynı şekilde olumsuz düşüncelerde zihnine girerken onları isimlendir. örneğin "şu anda kendimi haksız yere yargılıyorum" veya "şu anda hayali felaket senaryoları kuruyorum" şeklinde isim verdiğin anda kontrol sana geçer. üstelik bunu yaparken sanki bu düşünceleri üreten sen değilmişsin ve üçüncü bir kişi olarak bu yorumu yapıyormuşsun rolüne geçersin ki bu durum sende ferahlama etkisi üretir çünkü olumsuz düşüncelerle arana mesafe koymuş olursun.


yöntem 4: amacını belirle

tüm bu aşamaları doğru yaptığın zaman artık kendine bir amaç belirleyip işlemi sonlandırman lazım. örneğin eşini telefonla aradın ama sürekli meşgul çalıyor. o anda zihnin "acaba bir şey mi oldu?" yollu düşünceler üretmeye başlarsa hemen önceki aşamaları uygula ve düşünce isimlendirme aşamasına geldiğin zaman şunu sor kendine. "şu an isimlendirdiğim bu olumsuz düşüncelerle uğraşmak bana faydalı mı yoksa zamanımı daha faydalı değerlendirebilir miyim?", "telefon birkaç kere meşgul çaldı diye kötü şeyler düşünmek yerine akşam için güzel bir yemek siparişi vermem veya uzun zamandır elime almadığım kitaptan bir kaç sayfa okumam daha mı faydalıdır?" zihnine bu şekilde doğru sorular sorarsan sana hemen daha doğru cevaplar verecektir.

önemli not: kanalımda bulabileceğin "kafa nasıl rahat olur" videomu da mutlaka izlemeni tavsiye ederim çünkü izleyen arkadaşlardan çok iyi geri dönüşler aldım ve müthiş faydalı olduğunu söylüyorlar.

kanalım burada


hadi bakalım bugün kendin için güzel bir iş yap ve şu olumsuz düşünce cehenneminden kurtul.

sevgilerimle...