Bir Süre Çadırda Yaşayacak Olanların Kulağına Mutlaka Küpe Olması Gereken Öneriler

Çadır kuracaklara tavsiyeler nelerdir? Kamp yapmayı planlıyor ve bu esnada karavan veya bungalovda değil, kendi çadırınızda kalmak istiyorsanız bu önerilere bir göz atmanızda bir fayda var.
Bir Süre Çadırda Yaşayacak Olanların Kulağına Mutlaka Küpe Olması Gereken Öneriler
iStock

kamplar genel olarak kamp yerinde yapılanlar ve doğada tesis olmayan yerde yapılanlar olarak ikiye ayrılır. kamp yerleri ücretlidir (çadır başı/kişi başı gibi) ve mutfağı, tuvaleti banyosu, çamaşır makinesi vs vardır. nispeten daha güvenli ve konforlu alanlardır. aile ile genelde bu yerler tercih edilebilir.

tesis olmayan yerlere götüreceğiniz malzeme daha fazladır. örneğin:

https://www.datcakamping.com/
https://www.sakligolmarmaris.com/

* dağ başında tek başınıza kamp yapmıyorsanız müzik götürmeyin bir zahmet. kimse sizin dandik müzik keyfinize katlanmak zorunda değil. ayrıca kampa doğayı kuşu böceği dinlemeye gelmiş adamlara saygısızlık bu.

* kamp anarşik duygularınızın vuku bulduğu bir mecra değil. gereksiz gürültünüzü kapatın. insanlara ve doğaya saygı duymayı öğrenin.

* sizi susatacak, gereksiz tuvalet ihtiyacı hasıl edecek yiyecek-içeceklerden uzak durun.
bu yüzden kampta içebileceğiniz en kötü içecek alkollü olanlardır.

* kampta ayık olmak, öz farkındalığın yüksek olması kamp zevkini ikiye katlar. gerisi baş ağrısı, halsiz ve uyuşukluktur.

* hafif-hazmı kolay nispeten uzun pişirme süreleri gerektirmeyen basit yiyecekler tercih edin. hava kararmadan akşam yemeğinizi bitirin. (aşırı baharatlı, soslu vs yiyecekler zaten konforsuz olan uykunuzun içine eder, sonra sabaha kadar uyuyamadım serzenişleri, tabi uyuyamazsın miden dolu.)

* çadırı kuracağınız yeri iyice temizleyin, şişme matınız/yatağınızı patlatacak sivrilikte maddeleri uzaklaştırın.

* kamp malzemelerinizi sadece kampta kullanın. oraya özel olsun. ev malzemelerini, mutfak eşyalarını kullanmamaya çalışın. sadece kampta kullandığınız demliğiniz, bardağınız, çatalınız filan olsun.

* tuvaleti tesisi vs olmayan bir yerde kamp yapacaksanız size lazım olan şey su değil kürek. (anladın mı niye lazım bu kürek :))

* yiyeceğinizi gece varsa aracınıza koyun, yoksa biraz ilerideki bir ağaca asın. çadırınıza koymayın. çok uzaklardan o kokuyu alacak bir yabani hayvanın çadırınızı ziyaret etmesini istemezsiniz.

* rüzgarsız bir gece için kamp ateşini uyurken yanık bırakabilirsiniz. çadırı gece oturduğunuz, ateş yaktığınız ortama uzak bir yere kurun.

* basit ilk yardım kitlerinden mutlaka yanınızda bulundurun.

* kampa gitmeden termoslarınıza soğuk su doldurun. bu suyu en son tüketecek şekilde kullanabilirsiniz.

şöyle hafif sağlam ve evladiyelik bir ocak alın. bunlar küçük ve katlanır olduğundan pantolon cebinize bile sığar. bir tane de kartuş. ve tabii ki demlik. hep konserve yemeyeyim, bir şeyler pişireyim derseniz pişirme seti işinizi görür.

* uyku tulumları çadırlar matlar derya deniz... konfor / bütçe tercihine göre çok geniş bir yelpaze. ancak şunu diyebilirim, şişme yatak almayın. pompa taşımak zorunda kalırsınız, mutlaka delinir, yolda bırakır üstelik rahat değildir ve bilinenin aksine ısı yalıtımı sağlamaz.
şundan memnun kalacaksınız. ağzınızla şişirebilirsiniz. hatta kendi şişiyor. kendinden yastıklı ve patlasa bile bir sünger tabakası var. süper bir ürün. üstelik 2 tane alıp çıtçıtlarından birleştirerek çift kişilik bir yatak olarak kullanabilirsiniz.

şu tarz çadırlar ucuzdur ancak sırt çantanızı ayakkabınızı koyacak yerleri yoktur. ısı yalıtımları ve havalandırmaları çok başarılı değildir. 2 kişiyseniz bir fazla olan çadırları (3 kişilik) tercih edin her zaman. malzeme mevsime göre bütçeye göre kaliteye göre şekillendiğinden spesifik örnekler sunmak çok mantıklı değil. kışın kamp yapmayacaksanız 5 mevsim çadıra gerek yok misal. -30 anapurna uyku tulumuna ihtiyaç yok misal.

* kamp mekanlarını zamanla çeşitlendirin, göl kampı, orman kampı, dağ kampı vb... (hepsinin ayrı zevki güzelliği ve tecrübeleri var.)

* son olarak kamp arkadaşlarınızı iyi seçin. size orda sorun çıkaracak ottan boktan böcekten nem kapacak, anı zehir edecek, her şeyden şikayet eden, hiçbir işe el atmayan, odun taşımayan, suya gitmeyen insanlardan sadece kampta değil normalde de uzak durun.

mıntıka temizliği, arkada çöp bırakmamak ve yerde ateş yakmak yerine orman şöminesi kullanmak da en önemli hususlardan. bende şu şömine var, tavsiye ederim. hem ısınmak için hem de üstünde ızgarası var. muzlu kamp tatlısı, sarımsak közlemek, çay demlemek ve yemek pişirmek için kullanıyorum. giderken arabanızın bagajına yarım çuval odun atın. gürgen veya meşe alırsanız hem uzun gider hem üstünde bir şeyler pişirebilirsiniz. çam alırsanız duman, reçine kokusu pişirdiğiniz ete geçer. çamı ateşi tutuşturmak için kullanabilirsiniz.

bazı faydalı siteler (kamp yerleri, kamp malzemesi siteleri, bloglar tavsiyeler vs)

https://www.everestoutdoors.com/
https://www.sportcity.com.tr/
http://biraraver.com/blog/?p=380
http://interrailturkiye.com.tr/
https://kampkeyfi.com/
https://kariayolu.com/
http://evoliteoutdoor.com/
https://www.yuruyoruz.com/
https://sirtcantalilar.com/
https://www.kampciyiz.com/
https://www.yolacikmali.com/
https://cultureroutesinturkey.com/tr/
https://www.camping.info/tr/kamp-alani
https://www.kutupayisi.com/
https://tr.wikiloc.com/
https://www.tekbasinadaolur.com/
https://turistdegilgezgin.com/…vrupa-kamp-haritasi/
https://www.kampyerleri.org/
https://www.google.com/…6936,28.355335872677657&z=5

temel gerekli malzemeler

decathlon a'dan z'ye çok üst düzey malzeme gerektirmeyen kamplar için ideal bir yer.

1) çadır çadırın önünde ayakkabı çanta vs koymak için bir yeri var. ayrıca ayakkabınızı bir torbaya koyup ağzını kapatın, içindeki rutubeti seven böcekleri çekmemiş olursunuz.

2) uyku tulumu mumya tipi olanları ben sevmiyorum. biraz içinde hareket kabiliyeti olan dikdörtgen olanları benim için daha güzel bir uyku demek. siz bilirsiniz. tercih.

3) kamp matı için nurgaz dedik, yukarıda linki var.

4) kafa lambası mutlaka beyaz ve kırmızı ışıkları olsun.

kampa gittim, ocağım yok veya bir şey pişirmek istemiyorum diyorsanız

hayhay! konserve etli nohut, barbunya, yayla'nın hazır yemekleri (bulgur pilavı çorbaları vs), ton balığı gibi seçenekler mevcut. hatta şöyle çoklu öğün paketleri var. dilerseniz çantanıza sandviç ve fıstık ezmesi vs de koyabilirsiniz. fıstık ezmesi iyi bir besin, tok tutar, susatmaz.

yok ben pişirmek istiyorum, üstelik yukarıda söylediğiniz nurgaz kamp şöminesini aldım diyorsanız hayhay, şu tavayı alıyorsunuz. üzerinde sucuk-yumurta-et-tavuk-balık-sebze her şey pişer. hellim götürün misal, atın üstüne. biber-domates-soğan-sarımsak atın üzerine, ayrı ayrı olan bölmelerinde istediğinizi pişirebilirsiniz. bu tavayı yerde yaktığınız ateşin üzerine de koyabilirsiniz elbette. hatta şöyle kamp tatlısı da yapabilirsiniz. hayal gücünün sınırı yok.

Kamp ateşinde çikolatalı muz


kamp buzluğunuz/buzdolabınız yoksa bozulmayacak uzun süre sıcağa dayanabilen en güzel şey bana göre patatestir. küçücük doğrayıp küp küp hemen pişer, üzerine yumurta kırarsınız (yumurta da bilinenin aksine dolapta saklanmaz) enfes bir kahvaltı olur size. patatesi közleyerek de tüketebilirsiniz. patates sizi rahatsız etmez çok saygılı bir abimizdir :)

kahve severler ekstra dikkat: ben kampta kahvemi bununla demliyorum. içine espresso çekilmiş kahve koyuyorum, üzerine sıcak su = oluyor size americano.

keyifli kamplar.