Bir Ülkenin Süper Güç Sayılabilmesi İçin Tam Olarak Hangi Şartları Sağlaması Gerekir?

Sürekli bahsedilen ama tam olarak ne olduğu bilinmeyen şeylerden biri de "süper güç" mevzusu. Peki süper güç nedir, hangi ülkeler süper güç sayılır?
Bir Ülkenin Süper Güç Sayılabilmesi İçin Tam Olarak Hangi Şartları Sağlaması Gerekir?
iStock

bir ülkenin süper güç olabilmesi için dört ana kriter vardır

1) geniş yüzölçümü, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları.

2) katma değeri yüksek ürünler üreten ve yüksek kişi başına düşen gelir yaratan gelişmiş bir ekonomi.

3) kendi silahını da üretebilen büyük bir ordu.

4) yüksek nüfus.

abd günümüzde bu dört kritere tam olarak uyabilen tek ülke

geniş bir yüzölçümü, nitelikli beyin göçüyle desteklenen yüksek nüfus, en güçlü savunma sanayisi ile beslenen en büyük ordu ve yüksek kişi başına düşen gelir ile abd tartışmasız tek süper güçtür. son yirmi beş yıldır verilen yüksek cari açık ve yüksek kamu bütçesi açığı gibi ciddi sorunlar olsa da abd'nin uzun bir süre gücünü koruyacağı açıktır.

süper güç olamayan ancak potansiyeli olan dört ülke ise rusya, çin, hindistan ve brezilya'dır

rusya

zaten 1943-1973 arası süper güç olan sscb'nin mirasçısıdır, geniş yüzölçümü , büyük bir ordu ve belli ölçüde katma değer üretebilen bir ekonomiye sahiptir. ancak azalmakta olan nüfus ve düşük kişi başına düşen gelir nedeniyle mevcut hali ile süper güç değil, bölgesel güçtür.

çin

mevcut haliyle ikinci süper güç olmaya en yakın ülke. çin geniş yüzölçümü, en yüksek nüfus, büyük bir ordu ve katma değer üreten bir ekonomiye sahip. ancak kişi başına düşen gelir hala çok düşük. ülkenin iç kesimlerinde refah düzeyi neredeyse afrika seviyesinde.

hindistan

yazılım konusunda önde gelen bir ülke olsa da çok sorunlu bir ekonomiye sahip. kişi başına düşen gelir düşük olduğu gibi kendine özgü sosyal problemleri olan bir ülke. ancak geniş yüzölçümü, yüksek nüfus ve savunma sanayi mütevazı olsa da büyük bir ordusu olan bir ülke. hindistan, ekonomik sorunlarını çözmesi durumunda süper güç olabilir.

brezilya

bu listenin en zayıf halkası. geniş yüzölçümü, ciddi doğal kaynaklar ve yüksek nüfusa sahip olmasına karşın çok kırılgan ve katma değer üretemeyen bir ekonomiye sahip olan ülkenin potansiyelini kullanamadığı açık.

son olarak devlet haline gelemediği ve nüfus artışı yetersiz olduğu için avrupa birliği'nin ve hizmet sektörüne odaklanmaktan katma değeri yetersiz düzeyde kalan birleşik krallığın süper güç olamadığının altını çiziyorum.

arz ederim.