Bir Uzmanın Kaleminden: Her Şeyden Şikayet Edenlerin Bunu Bırakmak İçin Yapması Gerekenler

Fazla şikayetçi biriyseniz bunu düzeltmek için neler yapabilirsiniz? Şikayetçi biri olmaktan nasıl kurtulurum diyorsanız, bir algı yönetimi uzmanının bu yazısı size ilaç gibi gelecektir.
Bir Uzmanın Kaleminden: Her Şeyden Şikayet Edenlerin Bunu Bırakmak İçin Yapması Gerekenler
Up (2009)

sevgili dostum... havada uçan kargadan yerdeki solucana, önünde giden arabanın hızından yanından geçen kadının parfümüne her bir şeyden şikayetçi olmaktan bıktıysan fakat kendini bir türlü durduramıyorsan bu yazı tam sana göre.

tabii yaşamının geri kalanını herkesin uzağından geçtiği huysuz bir şirin olarak geçirmek istiyorsan sen bilirsin, yazıyı kapatıp şikayet etmeye devam et. hatta büyük ihtimal bu yazıdan bile şikayetçi olacaksın bu sebeple hiç yorma kendini kapat gitsin yazıyı.

ama hocam ben bıktım bu huysuz şirinlikten, kendimden yoruldum diyorsan gel bakalım şöyle yanıma sana tam altı tane yöntem vereceğim.

1) bir şeylerden mızmızlanıp şikayet etmeye başladığın anda hemen kapa çeneni, derin bir nefes al ve şunu düşünmeye başla

"şu an şikayet ettiğim şey bundan sonraki beş dakika, beş hafta, beş ay veya beş yıl sonra hala çok önemli olmaya devam edecek mi?" yani kısacası boş mu yapıyorsun yoksa gerçekten de senin için önemli bir durum mu var? sana garanti veririm sürekli mızmızlanıp durduğun şeylerin yüzde doksan dokuzunu bir iki sene sonra hatırlamayacaksın bile. ama şikayet ettiğin şey gerçekten önemli bir durumsa zaten şikayet etmekle vakit harcama, hızla harekete geç.

2) kendi içine dön

şikayetçi olduğun ve mızmızlandığın ufacık şey acaba daha büyük bir problemi mi gösteriyor ? örneğin herkesin sosyal medyada resim paylaşmasına köpürmenin sebebi senin içinden kareler paylaşacak doğru dürüst bir yaşamın olmadığından olabilir mi ? eğer durum böyleyse yaşamını cidden gözden geçirmen gerekir. ya da trafikte işe giderken ufacık bir sıkışıklıkta delirmenin gerçek nedeni aslında gittiğin işten nefret etmen olmasın sakın ? kısacası ettiğin her şikayetin arka planında yaşamınla alakalı büyük sorunlar olabilir. büyük sorunu çözersen ufak şikayetlerinde ortadan kalkar.


3) şimdi sana acayip bilimsel psikolojik bir taktik vereceğim...

somutlaştırma tekniği yapacağız. git bileğine bir bileklik geçir (paran çoksa altın bilezik de olur). her şikayet edip mızmızlandığını fark ettiğinde bilekliği çıkarıp diğer bileğine geçireceksin. burada oyunun amacı bilekliği belli bir süre aynı kolda tutmak. örneğin mızmızlanma bilekliğini sağ koluna taktıysan "bu bileklik beş gün bu kolda kalacak, hiç şikayet etmeyeceğim sözünü ver" kendine. ancak ilginç durum bu oyuna başladığın zaman bırak beş günü beş saat bile dayanamadığını göreceksin ve ne kadar mızmız bir insan olduğun beynine çakılacak. farkındalığın artacak.

4) bir şeyden şikayetçiysen kendi kendine veya sosyal medya üstünden mızmızlanman hiçbir işe yaramaz

cidden bir şeyler yapacaksan git ilgili kişiye veya yere şikayet et. iş arkadaşın haftada bir kere duş aldığı için kokusu seni rahatsız ediyor diyelim. bu kişiyi iş yerindeki başka arkadaşlarına veya evinde ailene çekiştirmen hatta sosyal medyada "temizlik önemli arkadaşlar " falan gibisinden ima yollu paylaşımlar yapman hiç bir halta yaramaz. en güzeli bu "su sevmez" arkadaşı kibarca uyar, durum değişmezse işyerindeki amirlerine söyle. kısacası şikayetin bir işe yarasın. hocam ben korkarım öyle direkt işlerden zaten bu yüzden arkasından mızmızlanıyorum diyorsan git benim kanaldaki "kendine güvensizlikten kurtulmanın yolları" videomu yemekten sonra bir ölçek izle.


5) birinden şikayetçi olacağın zaman raconuna göre yap

bu işin raconu olumluyla başlayıp olumluyla bitirmektir örneğin kafede oturuyorsun ve yan masadaki ailenin çocuğu ortalıkta koşuyor ve kafe keyfini mahvediyor. burada yan tarafa dönüp "şu çocuğa sahip çıkın arkadaşım" dersen gerilirsin ve pek bir işe de yaramaz. ama şöyle yaparsan "merhabalar çocuğunuz çok tatlı ve çok enerjik ancak sürekli koşturduğu için arkadaşımla konuştuğumuzu anlayamıyoruz, sizce ne yapabiliriz ?" burada eğer çocuğun ailesi tamamen psikopat değilse durumu değiştirme şansın var.


6) şükür çok önemlidir

insan çabuk alışan ve elindeki nimetleri çabuk unutan bir varlıktır. ağrısız sızısız tek gün geçirebilmek için dünyaları verebilecek insanların olduğu bir dünyada sabah yataktan kalkınca saçların taranmıyor diye şikayet edebilmek büyük şımarıklıktır. bu sebeple sık sık elindekiler için şükredebilirsen belli bir zaman sonra hem olumsuz düşüncelerin hem de gereksiz şikayetlerin son bulur.

not: kronik şikayet meselesi esasında hedefsizlik ve güçsüz zihin gibi sebeplerden ortaya çıkar. bu konularda sana faydalı olabilecek bir ton videoyu kanalıma yükledim. bir göz atsan ve her gün birini izleyebilirsen kendine büyük iyilik yaparsın.

buyurunuz kanal


şikayetsiz ve bahanesiz, güzel bir yaşam sürmen dileklerimle ve sevgilerimle...