Birçok İnsanın Sürekli Düştüğü Bir Hatayı İfade Eden Kavram: Aptal Puma Sendromu

Aptal Puma Sendromu, az kazanç sağlayacak bir iş için gereğinden fazla emek vermeyi ifade eden bir kavram. Peki bu isim neden kondu bu sendroma?
Birçok İnsanın Sürekli Düştüğü Bir Hatayı İfade Eden Kavram: Aptal Puma Sendromu

pumayı bilirsiniz. hani vahşi kedilerin uzak atalarından. yaklaşık iki metre uzunluğundaki benekli yırtıcı. birçok özelliği ile ünlüdür bu ormanların harika kedisi. ama en çok da hızlı ve kıvrak koşusu ile tanınır. avının peşine düştüğü andan itibaren giderek hızlanan ve vücudunun tüm eklem ve kaslarını ortaya koyan hareketlerini seyretmek bir zevktir. bu ölüm koşusu bazen pumanın, bazen ise hayatı için koşan kurbanın zaferi ile sonuçlanır.

peki bir puma avının peşinden ne kadar koşar? işte ormanların vahşi avcısını uygarlıkların kurucusu insana örnek yapacak olanda pumanın bu özelliğidir. puma avının peşinden sürdürdüğü “ölüm koşusunu” her zaman avının cüssesine göre ayarlar. yani bir ceylan ele geçirmek için koştuğu süre ile, bir tavşanın peşinden geçirdiği süre asla aynı değildir. çünkü puma akıllı bir hayvandır ve koşarken harcadığı enerji miktarı, avdan elde edeceği potansiyel enerji miktarını aştığı anda puma koşmaktan vazgeçer. yenilgiyi kabul edip başka av arar. bu nedenle ceylanın peşinden fazla, tavşanın peşinden çok daha az koşar.

işte “aptal puma sendromu” bunun tersini yapan insanların ruh halini ifade etmek için, yani bir tavşanın peşinden yıllarca koşan, sonra da yakaladığı avı bir öğünde bitiren akılsızlar için kullanılır. başarının sırrı pumalıktan, yani harcanan emek, ulaşılan sonuç ilişkisindeki dengeyi iyi saptamaktan geçiyor.

Bu içerik de ilginizi çekebilir