Bireysel Olarak Bir Yıkım Olan Kanser, Evrimsel Skalada Neden Ölümsüzlüğe Atılan Bir Adım?

Henüz çaresi bulunmayan felaket bir hastalık kanser. Ancak kanser ve ölümsüzlüğün kesiştiği ilginç bir nokta da var. Bu nokta, ilerde insanlık tarihi için çok önemli bir olayın anahtarı olabilir.
Bireysel Olarak Bir Yıkım Olan Kanser, Evrimsel Skalada Neden Ölümsüzlüğe Atılan Bir Adım?
iStock

kanserin bir çaresi yoktur. asla da bir "çaresi" olmayacaktır.

zira kanser mutasyondur, mutasyon da evrim yolunda bir adımdır. kanser basitçe ölümlü hücrelerin tepelerinin atıp "ölümsüz olacam ulan ben" demesi ancak bunu derken mevcut işlevlerini yitirmeleri ve serseri gibi vücudun kaynaklarını boşa sömürmeleri ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

insan dna'sı zincir şeklinde bir koddur. bu kodun büyük bir çoğunluğu daha embriyodayken gereksiz şekilde uzun tutulur ve insan hayatının ilk 20-25 yılında dna kısaldıkça bu işlevsiz kısımdan kısalır. 30'dan sonra dna'nın işlevli kısımları kısalmaya ve yaşlanma gerçekleşmeye başlar. kanser hücreleri nasıl yaptıkları hala bilinmeyen bir şekilde bu işlevsiz dna kodunu uzatmayı başardıkları için yaşlanmamakta ve ölmemektedirler.


bu yüzden kanser eğer kontrol altına alınabilirse, mesela ölümsüzlüğe karar veren hücreler bunu yaparken kendi işlevlerini sürdürmeye devam edebilirlerse, asla yaşlanmayan, sürekli kendilerini yenileyen hücreler ile insanın ölümsüzlüğünün anahtarı olacaktır. ancak şu anda geçiş aşamasında olduğu için ölümsüzlük yerine tam tersi ölümlere sebep olmaktadır.

bireysel olarak bakılınca tam bir yıkım olan hastalık, evrimsel skalada aslında ölümsüzlüğe atılan bir adımdır. ancak ne şu anda yaşayan insanlar, ne de onların torunlarının torunlarının torunlarının torunlarının torunlarının torunları ve diğer nice nesiller bu adımın meyvelerini göremeyeceklerdir çünkü evrim insan hayatına nazaran çok yavaş gelişen bir olgudur.

ayrıca tıbbi açıdan bakılacak olursa dünyada şu anda bilinen 10.000'in üzerinde kanser çeşidi vardır. her birinin ilaçlara olan duyarlılığı, seyri, agresifliği, geri dönme ihtimali birbirinden çok farklıdır. öyle ki aynı organın farklı türde kanserleri bambaşka tedavilere yanıt verip bambaşka prognostik özellikler gösterirler.


bu yüzden "kanserin çaresi var ama big pharma bizden gizliyor ki para kazansın" gibi at ağızlıları görürseniz ağızlarına kürek geçirin. her şeyi geçtim, big pharma gerçekten o kadar orospu çocuğu bir motive ile hareket etse, hastaların ölümüne sebep olmak yerine kanseri şeker gibi kronik bir hastalığa döndürecek ilaçlar geliştirir, size uzun bir ömür verir ama ömrünüz boyunca da sizi o ilaçlara almaya mahkum kılar, bundan da şu anki kazandığı meblağlardan çok daha yüksek rakamlar kazanırdı. herkes aptal, bir komplo teorisyenleri akıllı çünkü.