Bitcoin ile İlgili Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Cevap Bulabileceğiniz Dev Bir Rehber

Kripto para ya da sanal para; adına her ne derseniz deyin bu olay şu anda inanılmaz bir hacme ulaştı ve olayın başındaki dev aktör ise Bitcoin. Ekşi Sözlük yazarı "limon kimyon zorro", Bitcoin almak isteyen bünyeler için meseleyi tane tane anlatmış.
Bitcoin ile İlgili Merak Ettiğiniz Tüm Sorulara Cevap Bulabileceğiniz Dev Bir Rehber
iStock


bitcoin nedir?

ilk ve öncelikli olarak bilinmesi gereken bitcoinlerin temelde matematiksel algoritmalar oldukları. ancak son kullanıcı konumunda olan bizlerin bunu kafaya çok takmamıza gerek yok. rehberimizi takip ederseniz ilkokul seviyesi matematik bilgisi fazlasıyla yeterli olacaktır.

bitcoinlerin fiziki evrende altın gümüş dolar gibi bir karşılığı da yok bu arada. güvendiğimiz şey bu dijital metanın sınırlı sayıda olması ve yeni bir teknoloji ile işlemesi. daha temelinde herkes talep ettiği ve az sayıda olduğu için giderek değerleniyor. bu hep böyle gider mi yarın pat diye göçer mi kimse kesin bir şey söyleyemez ancak şu an için bitcoin bir histeri biçiminde tüm dünyada dalga dalga yayılıyor ve bu durum yarın için umut vaat ediyor.


bitcoin nasıl alınır/elde edilir?

peki biz de bitcoin sahibi olmak istersek ne yapmalıyız. bankaya gidip alabilir miyiz? dolandırılır mıyız? çok mu karışık işlemler bunlar?

öncelikli olarak bitcoin sahibi olmanın birkaç farklı yolu olduğunu bilmemiz gerekiyor. birincisi ve karmaşık olanı madencilik denilen yöntem. bu yöntemi seçenlerin bu yazıyı okuma zahmetine gireceklerini sanmadığım için onları ve yaptıkları şeyi özetleyip geçeceğiz. madenciler basitçe bilgisayarlarını karmaşık bitcoin algoritmalarını çözmek için kullanıyorlar. ancak bu bilgisayarlar bizim evde kullandıklarımıza pek benzemiyor zira çok ciddi işlem gücü ve dolayısı ile ciddi elektrik tüketimi gerektiriyor bu algoritmaları çözmek.

amca dayı teyze ve bezgin olduğumuz için biz madenci değiliz olmayacağız. öyleyse başka nasıl bitcoin sahibi olabiliriz ona bakmamız lazım. ikinci yöntemde madencilik yapan firmalardan işlemci gücü kiralayabiliriz. bitcoine girenlerin en çok dolandırıldığı alan burası zira kafası zaten karışmak üzere olan birini onlarca sayının arasına sokup daha ne olup bittiğini anlamadan dolandırıp bırakıyorlar. ancak bu işi makul biçimde yapan ve yıllardır sürdüren birkaç firma da mevcut.

ne yapıyor bu firmalar özetlersek pahalı bitcoin kazma makinelerinin gücünün bir kısmını size bir yıllığına kiralıyor ve kazançlarını size veriyorlar. borsalarda alım satım yapmakla uğraşmak istemeyen veya bundan çekinen insanlar için uygun bir tercih aslında. basitçe her gün size yatırımınıza göre bir miktar bitcoin veriyorlar. firmaya güvenebildiğiniz sürece yatırım sonrası tekrar suratına bakmanıza bile gerek yok. o orada çalışıp dururken siz normal hayatınıza devam edebiliyorsunuz. bu maden makinesi kiralama yöntemine cloud mining deniliyor. artılarını eksilerini az sonra özette değerlendireceğiz.

üçüncü ve en basit bitcoin edinme yolu ise gidip bir borsadan direkt olarak btc alımı yapıp aşağı oturmak. türkiyede yaşayan, türkiye kredi kartı sahibi amca teyze ve bezginler olduğumuz için bizler türk bitcoin borsalarına üye olacağız. btc türk ve paribu şu an türkiye'de hizmet veren en aktif borsalar. ben birkaç sebepten ötürü buradan yapılan alımlardan sonra paramı yabancı borsalara taşımayı tercih ettim ve bunun çok faydasını gördüm size de aynısını tavsiye ediyorum.

ekşi sözlük'te çokça karşınıza çıkacak bedavadan, havadan bitcoin gelmesi olaylarını ise ciddiye alıp zaman kaybetmemenizi şiddetle öneririm. zira bedava peynir sadece fare kapanında olur. 0.0001 kuruş için 50 tane siteye üye olup, bilgilerinizi paylaşıp, günlerce uğraşarak elde edeceğiniz paranın size bir fayda sağlamayacağını garanti ederim. o nedenle şuna tıkla anında on coin, buna tıkla her gün 5 coin diye size gelgel yapanlardan uzak durmanız önemli. bu tarz hadiseleri bir yöntem olarak görmediğim için yok sayacağım listede de.


bitcoin elde etmenin üç yolunun artılarını eksilerini kıyaslarsak

madencilik

+ işin kaynağındasınız en ucuza en çok bitcoine siz sahip olabilirsiniz.
+ istediğiniz her türden sanal parayı kazıp çıkarabilirsiniz.

- giriş maliyeti çok yüksek
- teknik bilgi gereksinimi yüksek
- elektrik türkiyede çok pahalı
- emek gerektiriyor, meslek olarak görüp zamanınızı ayırmanız gerekli.

cloud mining (maden makinesi kiralama)

+ giriş maliyeti çok düşük (istediğiniz kadar alabilirsiniz.)
+ teknik bilgi gereksinimi yok.
+ zaman ayırmanız gerekmiyor. üye olup bir yıl yüzüne bakmasanız olur.
+ bir koyup bir yıl sonunda 3 4 katını alıyorsunuz.

- dolandırılma ihtimali.
- yatırımınızın size zaman içinde dönmesi. (yatırdığınızı geri alma süreniz dolandırıcı olmayan bir cloud mining sisteminde 3 - 4 ay.)
- yatırımınızın zaman içinde bitcoine dönüşmesi. kur farkından ötürü ani bitcoin artışlarında zarar etmeniz.
-minimum çekme miktarları genelde yüksek (ör: hashflare 0.01 bitcoin)

borsadan direkt bitcoin alımı

+giriş maliyeti düşük (istediğiniz kadar alabilirsiniz.)
+ teknik bilgi gereksinimi yok.
+ zaman ayırmanız gerekmiyor. satın alıp bir yıl yüzüne bakmasanız olur.
+ yatırımınız anında bitcoine dönüşüyor.

- yatırımınız kadar bitcoine sahip oluyorunuz.


bitcoinler nerede saklanır? (cüzdan konusu)

bu üç yöntemden birini seçtiğinizde bitcoinleriniz olacak ama onları nerede tutacaksınız zira bitcoin başta bahsettiğimiz üzere elle tutulur bir şey değil. işte sanal cüzdanlar bunun için varlar. farklı tür bitcoinler için farklı tür cüzdanlar kullanıyoruz. en yaygın olarak kullanılan bitcoin cüzdanlarından biri blockchain cüzdanı. yazının sonuna ihtiyacınız olan her şey için linkleri koyacağım oradan üye olup kendinize bir cüzdan oluşturabilirsiniz.

bitcoinler nasıl transfer edilir?

şimdi bitcoinimiz var cüzdanımız da var ama ayrı yerlerdeler. bitcoinlerimizi cüzdanımıza nasıl taşıyacağız? bitcoinler bir yerden başka bir yere nasıl gidiyorlar. bu konu aslında tüm bitcoin meselesinin son kullanıcı açısından en karmaşık gözüken kısmı. sırf bu nedenle bitcoin evreninden uzak duran insanlar var. bir sürü de hata yapılıyor bu aşamada. o yüzden adım adım anlatacağım süreci. merak etmeyin ortada korkulacak bir şey yok.

aşağı yukarı bitcoin transferleri benzer şeyler. a noktasındaki bitcoin b noktasına gitmek için bir adrese ihtiyaç duyuyor. adresler şu tarz sayı ve harf tekrarlarından oluşuyor;

uydurma adres "1dasyhtgnqgcebrohjfas3khaemlnradcm"

blockchain cüzdan hesabınız üzerinden anlatırsak bir adet size özel adresiniz var, bir adet de alım satım için kullandığınız adresiniz var. ikisini birbiri ile karıştırmamanız önemli. size özel olan sadece sizin için. onu kimseyle paylaşmamalısınız. diyelim ki borsada bitcoininiz var ve bunu cüzdanınıza atmak istiyorsunuz o zaman tek yapmanız gereken cüzdan hesabınıza giriş yapmak ve "al" yazan tuşa basmak. size bir adres verecek o adresi kopyalayın ve borsanızda "gönder" yada "withdrawals" yazan alanlardaki alıcı adresi kısmına yapıştırmak. göndereceğiniz miktarı da seçtiğinizde paranız borsadan cüzdana doğru yola çıkacak.

cüzdandan borsaya gönderecekseniz bu sefer borsanızdaki adresi alıp cüzdanınızın "gönder" seçeneği ile ulaşılan kutuya yapıştıracaksınız. zor değil karmaşık değil, mektup göndermekten farksız.

ancak dünyada hep olduğu gibi hiçbir şey bedelsiz değil bitcoin transferleri de istisna değil. siz bitcoinciklerinizi sağa sola transfer ederken madenciler, cüzdancılar, borsacılar paranızdan bazen ufak tefek bazen aç gibi tırtıklıyorlar. o nedenle gönderim işlemleri sırasında ne kadar transfer ücreti ödeyeceğinizi bilerek ve bu miktarı göndereceğiniz miktarın üzerine ekleyerek işlem yapmanız önemli. transferlerin en sık reddedilme sebebi tüm parayı transfer etmeye çalışırken transfer ücretini ayırmamak. bazı siteler bu konuda sizi uyarıyor bazıları uyarmıyor. para yoldan geri dönüyor.

bir başka transfer konusu ise transfer süresi. her ne kadar bitcoinler sanal da olsalar onları yöneten sistemler insan kontrolü ile işliyor. transferlerin onaylanması o anki transfer yoğunluğuna bağlı olarak bazen 3 gün bile sürebiliyor. bu nadir bir durum ama panik yapmamanız için de önemli. teknik bazı darboğazlar da zaman zaman inanılmaz uzun transfer kuyrukları oluşmasına neden oluyor. böyle anlarda delirmeden sakince oturup beklemekten başka çare yok maalesef. yeni nesil bitcoinler bu konuda çok iyi çözümler getiriyorlar. yakın gelecekte patır kütür transfer edebileceğiz coin'lerimizi. özetle siz adresleri doğru girdiyseniz coin'ler bir yere kaybolmaz. mutlaka gideceği yere varır sinir yapmayın yeter.


bitcoinler başka coin'lere nasıl dönüştürülür?

peki istediğimiz borsaya vardık diyelim nasıl başka sanal paralardan alacağız nasıl satacağız. iota wtc abc lölölö bunlar nedir. yenir mi içilir mi? çeşit çeşit borsa var ama ben severek kullandığım binance borsası üzerinden anlatacağım borsa durumunu. borsalar da ilk anda uzay gemisi konsolu gibi korkutucu gözüküyorlar lakin ki öyle değil. altı üstü bilmeniz gereken 5 6 tane tuş var. işin uzmanı değilseniz grafiklerden anlam çıkarmaya çalışmak zaten fal bakmaktan farksız. bizim gibi amcalar, teyzeler ve bezginler söylediklerimle idare ederek gayet güzel hayatta kalabilirler.

bitcoinler genelde üç harfli kısaltmalarla tanımlanıyorlar mesela bitcoin btc gibi. bitcoin yavrusu olan diğer coinciklere altcoin deniyor. çeşit çeşit farklı yapılara sahip altcoin var. şu ara çok meşhur olan iota mesela farklı teknik özelliklerle geliyor. internette çeşitli forumlarda, sürekli üretilen bu altcoin'lerin nesi iyi, nesi kötü tartışılıyor ve bazen daha yolun çok başındaki bir coin arkasındaki ekipten dolayı yahut teknik yapısından ötürü öne çıkıyor. bu alır yürür şundan biraz alıp kenara atalım deniliyor. bu tarz haberler kulağınıza geldiğinde yapmanız gereken şey bu yeni coin'in hangi borsada satıldığını bulmak. genelde büyük borsalar birbirine yakın sürelerde bu coin'leri sistemlerine ekliyorlar. siz de bir yatırımcı olarak borsadaki bitcoininizle bekliyorsunuz. bu anda yapmanız gereken tek şey sol üstteki "exchange" sekmesinden "basic" seçeneğini seçerek tüm coin'lerin değiş tokuş edildiği pazar yeri sayfasını açmak.


borsa ekranı nasıl kullanılır?

pazar yeri sayfası basitçe şunları içeriyor;

son satış emirleri------dev grafik verileri------hangi para birim.
0.12343-----------btc eth usdt
0.635464-----------seçilen paradan ne alınacak/satılacak
.-----------iota
.-----------wnt
son alış emirleri-----------ada
0.78273-------------gerçekleşen son alım satımlar
0.94627-------------0.03232 654
.------limit/market----limit/market-------0.03233 1643
-----buy iota-----------sell iota---------0.08737 75
-------price-----------price---------0.08737 9
-------amount----------amount---------0.08737 987

facia biçimde özetlediğim tabloda ne yapacağımızı anlatıyorum şimdi. diyelim ki iota alacaksınız ve elinizde borsaya daha önceden attığınız bitcoininiz var. bu durumda sağ üst köşeden btc yi seçiyoruz altında açılan listeden iota/btc seçeneğine basıyoruz ve iota'ya ait grafik ortaya açılıyor. o an işlem gördüğü fiyatlar da sağ alt köşede beliriyor. alım yaparken market fiyatından bana şu kadar sat diyebilirsiniz ancak o zaman piyasada o an salınımda olan fiyattan size tuttuğunu yapıştırır. çok detaya girip sıkmak istemem ama biz bu şekilde market satışından canlı alım yapmıyoruz. biz limit seçeneğinin altındaki price yazan kutuya almak istediğimiz fiyatı yazıyoruz altındaki amount yazan kutuya da ne kadar almak istediğimizi yazıyoruz ve bir alım emri oluşturuyoruz. böylece istediğimiz miktarda coin'i bize sabit bir fiyattan satıyor zamanı geldiğinde. size de aynısını tavsiye ederim. satış için de sell iota yazan kısmından aynısını yapıyoruz elbette.


cloud mining nasıl yapılır? (madenci kiralama)

cloud mining konusunu da kendi kullandığım site olan hasflare üzerinden özetlemiştim daha önce onu da buraya ekleyeyim. eğer cloud mine yapacaksanız izlemeniz gereken adımlar şunlar;

1) referansımı içeren şu linkten girip siteye üye oluyorsunuz.

2) sol paneldeki listeden "kazım gücü satın al" seçeneğine tıklayıp açılan menüden "sha-256" yı seçiyorsunuz.

3) satın alınacak miktarı seçin yazan yerin altındaki barı istediğiniz bir miktara ayarlıyorsunuz. bu noktada benim tavsiyem 1th/s ve üzerinde bir alım yapmanız çünkü öteki türlü günlük kazancınız çok az olacak. 1th/s şu an 140 dolar.

4) kredi kartı yada bitcoin ile ödemeyi gerçekleştiriyorsunuz.

5) kredi kartı ödemesi 3d secure ile şifrelenmiş olarak gerçekleşiyor. ödeme gerçekleştikten sonra site sizden "verification code" denilen bir şey istiyor. normal şartlarda size bankanız tarafından yollanan dekont üzerinde bu kodu bulup o kutuya giriyorsunuz. eğer o kodu sizin bankanız sağlamazsa dekontunuzu mail olarak kendilerine ulaştırırsanız kendileri size kodu yine mail ile atıyorlar. ödeme kısmının resimli anlatımı şurada mevcut.

6) kazım işlemi hemen başlıyor satın almadan sonra. ilk ödemeyi de ertesi gün görüyorsunuz hesabınızda. siteye tekrar girmenize, herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

7) bitcoinleri siteden almak için bir bitcoin cüzdanına ihtiyacınız var. bu konuda internette milyar tane seçenek mevcut. siz istediğiniz birini seçebilirsiniz ama ben blockchain cüzdanı kullanıyorum. şu linkten üye olup siz de kendi cüzdanınızı alabilirsiniz. linkte referans falan yok.

8) blockchain üye olduktan sonra "al" yazan linke tıklayıp btc cüzdan kodunuzu öğreniyorsunuz. bu kodu hashflare sitesindeki gerekli yere yapıştıracağız. insanların kafası genelde burada karışıyor ama benim dediğim şekilde yaparsanız sorun olmayacaktır. kodun yapıştırılacağı yer sitede sol taraftaki ayarlar sekmesiden ulaşılan "btc cüzdan" yazan kutu. cüzdan kodunuzu yazıp kaydettiğinizde yapmanız gereken tüm işlemler tamamlanmış oluyor.

9) btc'lerinizi çekmek için bir alt limit var. şu an alt limit 0,01 btc. çekme işlemi için 0,0006 btc komisyon alıyor site.

10) kaybederseniz canınızın yanacağı miktarlardan uzak durun. siteye ben güvendim ettim ama bu konularda defalarca dolandırıcılık yaşandığını da aklınızdan çıkarmayın. zart diye kaçıp giderlerse el elde baş başta kalırız.


bitcoinler nasıl paraya dönüştürülür?

gelelim bitcoinleri nasıl yeniden paraya dönüştürüp cebimize aldığımıza. bu işlem için dünyada gezdirdiğimiz coin'lerimizi yeniden yerel borsalara transfer etmemiz gerekiyor. borsaya geçen btc hem türk parası hem btc olarak hesabınızda gözükecektir. btc türk üzerinden anlatırsak paramızı çekme seçeneğinden direkt banka hesabımıza alabiliyoruz.

umarım bu anllattıklarım birilerinin işine yarar ve umarım kaybetmenin sizi yıpratmayacağı miktarlarla keyif alarak sürdürürsünüz bitcoin maceranızı. yazı boyunca bahsi geçen her yerin adresi kimisi referanslı, kimisi referansız olarak aşağıda listelenmiş durumda. hepinize iyi eğlenceler bol kazançlar.


bahsi geçen siteler

cloud mining (madenci kiralama) (referanslı)
hashflare

yabancı borsa (referanslı)
binance

türk borsa
btcturk

cüzdan
blockchain


(yatırım tavsiyesi değildir.)

Bu içerikler de ilginizi çekebilir