Blackout Perde Kullanarak Hayat Kalitenizi Nasıl Artırırsınız?

Yatak odanızda ışığı az geçiren blackout perde kullanarak hayat kalitenizi arttırabilir ve hastalıklardan korunabilirsiniz. Nasıl mı?
Blackout Perde Kullanarak Hayat Kalitenizi Nasıl Artırırsınız?

basit bir şekilde hayat kalitenizi arttırmak ve hastalıklardan korunmak için yatak odanızda ışığı az geçiren blackout perde kullanabilirsiniz.

melatonin, beyin tarafından özellikle geceleri salgılanan bir hormondur. başlıca görevleri arasında vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak olan melatonin hormonunun salınımı, gecenin erken saatlerinde hava karardıktan sonra başlayıp, saat 02.00-04.00 gibi en yüksek seviyeye ulaşır. ‘karanlıklar hormonu’ olarak da bilenen melatonin üretimi ve salınımı, aydınlık ile sona erer. melatoninin sentezi ve salınmasını etkileyen en önemli faktör ışıktır. ışıklı ortamda sentezi engellenen melatoninden faydalanabilmek için uyku esnasında gece lambaları kaldırılmalıdır.


karanlık fazın başlangıcında veya sonundaki ışık kısa süreli de olsa yeterli şiddette olduğu takdirde melatonin salınımını baskılar. gece uykuya dalmadan önce tablet/bilgisayar kullanmak melatonin hormonunun salınmasının bozulmasına neden olabilir.

insanlar milyonlarca yıldır enlem ve mevsim şartlarına göre ortalama 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık gün düzenine adapte olarak yaşamlarını sürdürmektedir. ışığın insan fizyolojisi ve davranışları üzerine geniş etkileri vardır. ışık, uygunsuz bir zamanlama ile insan fizyolojisinde değişikliğe neden olabilir. ışığın tetikleyebildiği bozulmalara vücut organizasyonlarının etkilenmesi örneği verilebilir. nitekim ışık, nöroendokrin sistemlerini akut bir şekilde etkilerken melatonin üretimini azaltır, kortizon üretimini ise artırır.


melatoninin bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek ve stresi azaltarak yaşam süresini artırdığına ve yaşlanma bulgularını azalttığına yönelik yapılmış birçok çalışma vardır.

bağışıklık üzerine olumlu etki ettiği düşünülen melatonin hormonunun kanser ilişkisi için de birçok çalışma yapılmıştır. bilimsel çalışmalar ışığında deneysel olarak melatoninin birçok tümör tipinde büyümeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir. melatonin, deneysel meme tümörlerinde baskılayıcı bir rol oynamaktadır. melatonin tedavi edici dozlarda verildiğinde direkt olarak tümör hücrelerini öldürücü etkiye sahiptir.


melatonin seviyesiyle depresyon arasında da ilişki vardır. depresyon hastalarında melatonin seviyesi düşük, kortizol seviyesi ise yüksek bulunmuştur. melatonin seviyesindeki artış ve tedaviden faydalanma arasında bir paralellik kurulabilmektedir. nitekim depresyon tedavisinde kullanılan birçok depresyon ilacı, etkilediği beyin kimyasal maddeleri aracılığı ile melatonin salgılanmasını artırır.

özetle; blackout perde kullandığınızda uzun süre karanlık bir ortamda uyuyarak melatonin hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlayıp bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklardan daha fazla korunabilirsiniz.