Bluetooth Kulaklık Almayı Düşünenlere Tavsiyeler

Bluetooth kulaklık alırken nelere dikkat edilmeli? Peki bluetooth kulaklık önerisi? Artık iyice yayılan bluetooth kulaklıklar hakkında biraz ön bilgi verelim.
Bluetooth Kulaklık Almayı Düşünenlere Tavsiyeler
iStock

kulaklık alırken öncelikle ne tarz bir kulaklık alacağınıza karar vermeniz gerekiyor

halihazırda popüler 3 çeşit kulaklık var;

- kulak içi kulaklık
- kulak üstü kulaklık
- kulak çevreleyen kulaklık

kulak içi kulaklıklar genellikle hem taşıma kolaylığı hem de kulak zarına yakınlığı nedeniyle üstün bass performansı sunduğu için tercih edilir. fakat bu kulaklıkların iki temel sıkıntısı vardır. birincisi her takmanızda kulak kirlerini içeri doğru ittirdiği için uzun süreli kullanımlarda kulak tıkanıklığı yapabilir. (bkz: buşon) ikinci problem ise yine uzun kullanımda kulak zarına ciddi zararlar verebilir. çünkü bass sesler kulak içinde basınç oluşturarak kulak zarını bir hayli yorar. baş ağrısı yapar.

kulak üstü kulaklıklar kulak kepçesinin üstünde duran kulaklıklardır. bu kulaklıklar kulak içi kulaklıklara göre biraz daha hantal yapıda olmaları sebebiyle daha az tercih edilmektedir fakat bu kulaklıkların sürücüleri daha büyük olduğu için sesler daha net ve canlı hissedilir. müzik dinlerken her bir detayı daha keskin alırsınız. yine bu kulaklığın da sıkıntısı uzun süreli kullanımlarda kulak kepçesinde baskı nedeniyle ağrı yapabilir.

kulak çevreleyen kulaklıklar ise benim favorimdir. ne kulak içi kulaklıklar gibi tıkanıklığa neden olur nede kulak kepçesinde ağrı yapar. çünkü kulağınızı tamamen çevrelemektedir. tek sıkıntısı çok büyük boyutlarda olması diyebiliriz. dışarıda kullanırken biraz kaba durabilir kafanızda.

sonuç olarak bu artı ve eksileri göz önünde bulundurup hangisi size cazip gelir, hangisi problem oluştur bunları karşılaştırırsanız en doğru sonuca ulaşabilirsiniz. bu arada son olarak kulak üstü kulaklık alırken denemeden almamanızı tavsiye ederim. çünkü kimisi bazı kullanıcılar için çok büyük veya çok küçük gelebiliyor.

bluetooth özelinde konuşacak olursak

bluetooth kulaklık, 200 liraya da 2000 liraya da alınabilen bir şey olduğunu için kesin tavsiyeler vermek imkansız. daha yüksek fiyatlı cihazlar da var ama onları almak isteyen kişi zaten konuya hakimdir diye düşünüyorum.

size tavsiyem, önce bir fiyat sınırı belirleyin. eğer ilk defa kullanacaksanız bu cihazları sakın yüksek ücretli modellere yönelmeyin. kimisi alışamıyor çünkü. başka bir tavsiyem de eğer çok fazla bluetooth cihazın birbirine bağlı olduğu bir yerde çalışıyorsanız çeşitli problemler yaşayabilirsiniz.

bu sitede aşırı pahalı olmayan ürünler inceleniyor, kıyaslanıyor. mutlaka inceleyin. bu site ise birçok kulaklıkla ilgili puanlama yapıyor, yine güzel incelemeleri var.

beğendiğiniz kulaklıkları karşılaştıran birilerini youtube'da illaki bulacaksınızdır. mutlaka onlara da bir göz atın. belki saçma gelecek ama hepsiburada vs. gibi bir siteden alacaksanız yorumlara biraz bakın. yorumların üzerinde arama bölümü var. örnek vereyim kulağa oturma ile ilgili bir problemi olup olmadığını merak ettiniz. arama kısmına 'oturma' falan yazın bakın biraz. ama sakın olumsuz yorumların da herbirine inanmayın. insanlar genelde memnuniyetleri yerine memnuniyetsizliklerini yazarlar çünkü.

bluetooth kulaklık önerileri

taotronics soundliberty 53 pro

4-5 saat detaylıca test ettim ve deneyimlerimi paylaşmak istedim;

kutu içeriği ve paketlenmesi gayet güzeldi. içerisine şarj kablosu, yedek kulakçıklar, kullanım kılavuzu, ne gerekliyse eklemişler.

kulaklıkların içinde bulunduğu kutunun malzemesi ne çok iyi ne çok kötü. kapağı biraz ince, herhangi bir aksilik durumunda kırılacak gibi duruyor.

kulaklıkların malzeme kalitesi ortalamanın üzerinde. ağırlıkları ve ele verdiği hissiyat güzel. premium bir kulaklık hissi veriyor.

aldığımda telefonla eşleştirmek için hiç uğraşmadım, bunu söylüyorum çünkü bazı kulaklıklar eşleşmek için akla karayı seçtiriyor insana. yok teki bağlanıyor öbürü olmuyor, ikisi birbiriyle eşleşmiyor vs bir sürü tantana. bunda öyle bir şey yaşamadım. paketten çıkardım ve kapağı açtığım gibi telefona bağlandı. yukarıda tam bağımsız dedim çünkü iki kulaklık birbirinden tamamen bağımsız. kutudan hangisini çıkartırsanız o bağlanıyor telefona, kutuda kalan çalışmıyor. yani görüşmeler için kullanacaksanız teki yeterli, öbürü kutuda şarj olmaya devam edebilir. kulağınızdakinin şarjı bittiğinde kutudakini çıkartıp hiç beklemeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

mikrofon kalitesini beğendim, gerek ses kaydı yaparken gerek telefonla görüşürken gayet net bir şekilde sesi alıyor. yani mikrofon kalitesi iyi olsun bi zahmet çünkü kulaklıklarda toplamda 4 tane mikrofon bulunuyor.

ses kalitesi olarak da güzel diyebilirim. biraz bass ağırlıklı bir kulaklık olmuş. ben bass sesleri sevdiğim için bana güzel geldi ama ben çok fazla bass sevmiyorum diyenler için de bir çözüm üretebilirim; kulaklık silikonlarını bir boy küçültürseniz basslar bir miktar azalıyor ve daha dengeli bir ses alabiliyorsunuz. bu taktik tüm kulaklıklar için geçerli bu arada. şimdiye kadar bluetooth teknolojisine pek güvenmediğim için hep kablolu kulaklıklar kullandım ve kullandığım bu kulaklıklar da gayet iyi ve kaliteli kulaklıklardı. ses kalitesi olarak onların gerisinde kalır diye çok tedirgin olmuştum ama neredeyse hepsinden daha iyi bir ses sundu diyebilirim. ses yüksekliği olarak da yeterli. ben %70'in üstüne hiç çıkmadım kullanırken, çok fazla geliyor çünkü sesi.

bluetooth kulaklıklara güvenmeme sebeplerimden biri ses kalitesiydi diğeri de ses gecikmesi. ses kalitesini beğendim ama ses gecikmesi maalesef ki hala kablolu kulaklıklar kadar iyi değil. bu mevcut tüm bluetooth kulaklıklar için geçerli bir durum. evet bir ses gecikmesi var ama bu gecikme müzik dinlerken, film izlerken ya da sosyal medyada gezinirken fark edebileceğiniz bir gecikme değil. bu gecikmeyi ancak oyun oynarken hissedebilirsiniz, o da muhtemelen 70-80ms'lik bir gecikme. yani taş çatlasa saniyenin 10'da 1'i kadarlık bir gecikme oluyor. ben birkaç saat oyun oynadım ve kesinlikle ses kasmaya engel olmadı ya da can sıkmadı.

şarj konusunda bi şeyler demek için çok erken daha alalı 5 saat oluyor ancak aldığımdan beri kullanıyorum şarjında bir eksilme olmadı. tek şarj ile 30 saat kullanılabiliyormuş, bana bir haftadan fazla yeter bu pil ömrü.

dokunmatik kontrolleri pek sevmedim ama bazen iş görür gibi duruyor. tek dokunuşla sesi kısıp açabiliyor, gelen çağrıyı yanıtlayıp sonlandırabiliyor. çift dokunuşla medyayı durdurup başlayabiliyor. üç dokunuş ise bir sonraki medyaya geçiyor. aslında anlatınca iyi gibi görünüyor ama biraz fazla dokunmak gerekiyor ve misal bi müzik seçeyim derken kulaklığı iyice kulağınıza sokmuş oluyorsunuz. bir aksilik çıkmadığı sürece ben yine işimi telefondan hallederim gibi.

yani genel olarak fiyatını fazlasıyla hak eden bir ürün. almayı düşünenler gönül rahatlığıyla alıp kullanabilir.

edit: fikrimi değiştirdim, tiz sesleri de gayet iyi veriyormuş, ses dengesine hayran kaldım. ama kulaklarımı acıtıyor bazen, umarım alışırım.

ekleme 2: ses kalitesini aşırı beğendim. bugün kutudan çıkmasının üzerinden 4 gün geçti, deli gibi kullanıyorum ve hala şarja takmadım. kulağımı hala biraz acıtıyor. daha da edit yapmam. tamam belki kulağımı acıtmamaya başlarsa bir edit daha yapabilirim.

ekleme 3: evet artık acıtmıyor. gün boyu takılı durduğu için kulaklarım genişledi herhalde :)

soundpeats trueair2

2 haftadır kullandığım tam kablosuz kulaklık. siparişini aliexpress üzerinden verdim çünkü türkiye fiyatıyla arasında 100 tl civarı fark var.

bugüne kadar hep kulağın içine komple giren silikonlu kulaklıklardan kullanırdım fakat elime bir yerden geçen kablolu apple kulaklığı sayesinde aslında öbür şekil kulaklıkların daha konforlu olduğunu farketmiş oldum. elimdeki silikonlu kablosuz kulaklığı abime hediye edip airpods tarzı bir kulaklık arayışına girdim. airpods almayı çok isterdim fakat huawei kullandığım için tam verim alamayacaktım. bir çok özelliği pasif olacaktı. dedim ki airpods almayım ama onun ses kalitesine, kulak konforuna, mikrofon kalitesine en yakınını bulayım bari dedim. uzun araştırmalar sonucunda huawei freebuds 3 ile bu kulaklık arasında kaldım. şanslıyım ki ikisini de aynı anda deneme fırsatım oldu ve aralarındaki ses kalitesi ve konfor farkının 400-500 liralık bir fark olmadığını hissettim ve bunu aldım.

malzeme kalitesi iyi sayılır ben beğendim. yani ucuz kulaklıklar gibi dandik bir his vermiyor. dokunmatik kontrolleri gayet stabil çalışıyor. telefonu cebimden çıkarmadan birçok şeyi çok rahat kontrol edebiliyorum. kutudan çıkınca yaklaşık 6 saat çalma süresi sunuyor. kutuyla beraber 25 saate yakın çalabiliyor. kulağımda gayet iyi duruyorlar hiç düşecek gibi değiller. zıpladım, koştum, motosikletle gezdim, gece kulağımda takılı uyudum hiç birinde düşmediler. yine de kablolu apple kulaklığı kadar rahat değiller.

ses yüksekliği olarak kablosuz airpods ile karşılaştırma yapamadım fakat kablolusundan yaklaşık %40 daha yüksek ses veriyor. son ses seviyesinde hiç müzik dinlemedim ve dinleyebileceğimi de sanmıyorum. genelde en fazla %70 açıyorum.

ses kalitesi elime geçen birçok kulaklıktan daha iyi gibi geldi. sesler çok net ve bütün enstrümanlar ayırt edilebiliyor. basslar beklediğimden daha iyi. genelde silikonlu kulaklıklar bass konusunda iyi olur ama bu da şaşırtıcı bir bass veriyor. içinde 14.2 milimlik kocaman bir sürücü var.

tek can sıkıcı noktası oyun moduna alınca sol kulaklıktan bazen anlık çıtırtı gibi bir ses duyuyorum. oyun modunu kapatınca böyle bir sorun çıkmıyor. oyun oynamıyorum ama olsun yine de canımı sıktı bu :)

özet olarak tavsiye ediyorum eğer aklınızda silikonsuz bir kulaklık almak varsa bunu alabilirsiniz. fiyatını gerçekten sonuna kadar hak ediyor.

ekleme: kullandıkça sürücüler daha da açıldı galiba ses kalitesinde muazzam artış oldu. resmen hissediyorsunuz müziği. fiyatına göre cidden çok güzelmiş lan bu, yapanların ellerine sağlık.

anker soundcore life q10

370 tl'ye hepsiburada'dan edindiğim kulaklıktır. öncelikle yazıma başlamadan önce kullandığım ve uzun süre deneyimlediğim (min. 5 saat) bu ürüne rakip kulaklıkları sıralayayım. (fiyatı 1k'yı geçen kulaklıklar dahil edilmemiştir.)

- beats solo 3
- marshall major 3
- jbl t500bt
- sennheiser 4.40bt

günümüzde popüler müzikleri dinleyen herkesin ilk baktığı bass'tan başlayayım. üstteki tüm kulaklıkların hiçbirisinde bu aletteki gibi bass yok. bass-up özelliği diye bir şey var, onu aktif etmeden bile yok. bass-up özelliğini aktif ettiğinizde titreşim özelliği bulunan gaming headsetler gibi oluyor. (msi ds502 gibi)

midlere geldiğimizde ise midler sennheiser 4.40bt ve jbl t500bt 'den çok iyi. major 3'ün sesi aşırı kısık, bu yüzden midler yüksek seste boğuluyor ama orta seste major 3 daha iyi. beats solo 3 ise bass yönünden sıfır olduğu gibi midlerle bu arayı kapatıyor.

tizlerde ise major 3 bir numaralı ve sennheiser 4.40bt birazcık daha sönük kalıyor q10'dan. ama tizlerde sıralama yaparsak major 3 > q10 = solo 3 > 4.40bt > t500bt

cihazda hi-res audio sertifikası var. kablolu halde 20hz ile 40khz arasına çıkabiliyorsunuz bu sertifika ile. (20hz-40.000hz)

aynı zamanda bluetooth ile flac örneklemesi yapabiliyor. 44.1khz 16bit flac müzik çalabiliyorsunuz. spotify'dan youtube music'e geçtiğinizde sesteki kaliteleşmeyi bariz hissediyorsunuz. youtube music çok daha kaliteli ses veriyor. sırf q10'u ve diğer kulaklıkları denemek için deezer hi-fi kullanmaya başladım. deezer hi-fi ise muazzam hissediliyor. t500bt ve 4.40bt ise fark yaratmadı hi-fi müzik dinlerken.

özetlemek gerekirse:

+ 199tl'ye aldım, fiyatına göre mükemmel. saydıklarım arasında en iyisi diyebilirim.
+ kulaklık taktığım zaman çok rahat ses kasabiliyorum. (dolby atmos - gaming mode ile)
+ çok fantastik bir bass'ı var. odanızda subwoofer kullanıyormuşsunuz gibi oluyor.
+ dengeli mid, kuvvetli tiz. ben hans zimmer tarzı müzik seviyorum.
+ ciddi manada 60 saat şarj özelliği var!!
+ type-c kullanıyor şarj olarak. 5 dakikada lowdan mediuma şarj edip 5 saat daha dinleyebiliyorsunuz.

- aralarında en ağır kulalık. buna rağmen 4.40bt'den daha rahat. rahatlık sıralaması solo 3 > major 3 > t500bt > q10 > 4.40bt. şarj kapasitesine göre ben bu ağırlığa da razıyım onu da söyleyeyim ama.
- tasarımı çok hoşuma gitmiyor. bendeki kırmızı-siyah modeli. bi major 3 etmez tasarım olarak.
- anker firmasının fiyat politikasını sevmiyorum. fiyatını ya tam indiriyor ya tam çıkartıyor. (199'dan 499'a çıktığı oluyor ama hiç 199 aşağısına inmedi.)
- bir miktar sonra ağrı yapıyor. (5 saat üstü kullanımda.)
+ şarj kablosu ve aux kablosu kaliteli.
- aux kablosu çok kısa, masaüstü bilgisayar kullansaydım aux kablosu işe yaramayacaktı.
+ paketlemesi güzel ama bi solo 3 değil.
- taşıma çantası çıkmıyor.
- aktif gürültü önleyici özelliği yok ama bu fiyat bandında imkansız zaten.

özetle önerir tavsiye ederim ama ağırlık gibi eksileri var. 400-800 bandındaki en iyi kulaklık. bin liralık kulaklıklarla kapışır.

jbl t500bt

kulak üstü bluetooth kulaklık kategorisinde jbl tarafından üretilen "kötünün iyisinin bir tık üstü" diyebileceğim kulaklık.

emsali olan birçok kulaklıkta olduğu gibi bunda da, şarkıları ileri/geri almak için ses açma ve kapatma tuşları kullanılıyor. yani bir sonraki şarkıya geçmek için "ses +" tuşuna iki saniye basılı tutulması yeterli.

maksimum pil süresi 16 saat. bir tık altı sayılan sony wh-ch500 modeli 20 saat misal ama jbl'de hızlı şarj özelliği var. 5 dakika şarjla 1 saat, 2 saat şarj ile 16 saate kadar müzik dinleyebiliyorsunuz. sony 4 saatte tam şarj oluyor.

koca kafalar ve kulaklıklar için değil. ama merak etmeyin bu sınıfın hepsi için geçerli. sadece bazı modeller daha uzayan taç kısmına sahip. onun dışında pedlerin büyüklükleri birçok modelde aynı. kulak çevreleyen modeller daha iyi bu konuda. dengeli bir ses sunuyor. yine de ekolayzer uygulaması kullanılmasını şiddetle tavsiye ediyorum. son sese kadar açarsanız basslarda dağılma olması kaçınılmaz. aliexpress gibi sitelerden f/p canavarı kulaklık sipariş etmeyecekseniz, ülkemiz piyasasında şu an parasına göre alınabilecek en ideal kulaklık diyebilirim.