Bursa'nın Yunan İşgaline Sessiz Kalmayan Çocuk Kahraman: 12 Yaşındaki Kuvvacı İhsan

Bursa, 1920'den 1922'ye kadar Yunan işgali altında kalmıştı. Tarihimizin adı pek anılmayan küçük kahramanlarından birinin büyük öyküsü, bu bağlamda neler olduğunu güzel anlatıyor.
Bursa'nın Yunan İşgaline Sessiz Kalmayan Çocuk Kahraman: 12 Yaşındaki Kuvvacı İhsan
1922 / Ulucami önünde Yunan ordusu.

8 temmuz 1920, yunan işgal kuvvetleri osmanlı'nın ilk başkenti bursa'yı işgal ediyor, dönemin yunanistan başbakanı elefterios venizelos'un oğlu, sofoklis venizelos bursa'yı işgal eden yunan kuvvetleri'nin komutanı olarak osman gazi'nin türbesine giriyor ve o'nun sandukasının başında poz veriyordu.


bursa'nın işgali tüm vatanda derin bir üzüntü yaratıyor, tbmm kürsüsü bursa'nın işgalinden duyulan utanç dolayısıyla siyah bir örtü ile örtülerek yas tutma kararı alınıyordu.
(bkz: puşide-i siyah)

ne var ki bursa bu işgale biraz sessiz kalmıştı. osmanlı'nın kadim başkenti neredeyse tek kurşun atmadan işgal kuvvetlerine teslim olmuştu... bütün bursa bunu tartışıyor, bundan utanç duyuyordu. ama nafile. işgal başlamış, yunan kuvvetleri şehri çabucak işgal etmiş ve gerekli tertipleri almıştı...


işgalin üzerinden birkaç ay geçmişti ki yunan işgal kuvvetleri karargahına gelen bir mektup işgal kuvvetleri komutanı sofoklis venizelos'u deliye döndürmüştü.

mektupta şunlar yazıyordu: "bizler ki bu vatanın öz evlatlarıyız, işte gidiyoruz… ama buraya yakında ordumuzun (türk ordusunun) öncüleri olarak döneceğiz..."

mektubun altında bir de imza vardır: "çete reisi ihsan..."

çete reisi ihsan 12 yaşında bir çocuktur. merhum kaymakam hasan seyfettin bey'in oğludur.
ihsan ve yanındaki 10 arkadaşı yunan işgaline karşı direniş göstermek için keşiş dağı'na (uludağ) firar etmişlerdir. 

bu durumun halkın milli duygularında infial yaratmasını engellemek için yunan ordusu ihsan ve diğer çocukların ailelerini tutukladılar.

ihsan ve çocuklardan oluşan çetesi hakkında başka bir malumatımız yok. lakin bu çocuk kuvvacılar hakkında istanbul'da yayımlanan hakimiyet-i milliye gazetesinde 11 şubat 1921 tarihinde şöyle bir haber çıkmış:


esasen ihsan ve arkadaşlarının yaptıkları yunan işgaline herhangi bir direniş göstermeyen bursa halkını utandırmıştır. zira osmanlı'nın başkenti bursa halkı, işgalden evvel kuvvacıların yaptıkları uyarıları dikkate almamış, saltanattan yana tavır alıp, istanbul ne derse ona harfiyen uymuş, lakin işgal edildiğinde iş işten geçmiş olduğunu ancak anlamışlar, bursa'yı vuruşmadan yunan'a teslim ettikleri için kahrolmuşlardır...

kuvvacı çocuk atalarımızın ruhları şad olsun.

23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramımız kutlu olsun...


"Hain mi, Değil mi?" Tartışmaları Yıllardır Bitmeyen Çerkes Ethem'in Hayat Hikayesi

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?