Cesetlerin Gömülüp Yakılmak Yerine Eritilerek Sıvı Hale Getirilmesi: Resomation

Cesetlerin yüksek basınçta ve sıcaklıkta eritilerek sıvı hale getirildiği, çevre dostu cenaze işlemi Resomation hakkında bilgiler.
Cesetlerin Gömülüp Yakılmak Yerine Eritilerek Sıvı Hale Getirilmesi: Resomation

biocremation adıyla da bilinen alkalin hidrolizine dayalı bertaraf etme yönteminin adıdır resomation. 

hani ölüleri krematoryumda yakıp külleri kalıyordu ya geriye; işte bu yeni yöntemde ölüleri yakmayıp birtakım sıvıların bulunduğu sıcak suda eritip insan vücudundaki doku ve hücrelerin kemiklerinden ayırıp mikromoloküler sıvılara dönüştürüyorlar.


 ortada bir yanma işlemi olmadığından zehirli gaz çıkışı da olmuyor ve cesetten kalanlar sadece birazcık kemik tozundan ibaret. yani bir nevi çevre dostu bir yok oluş. zaten o yüzden diğer adı bio-cremation.

resomation, adını insan vücudunun yeniden doğması anlamında eski yunanca resoma kelimesinden alır. cesetlerin kostikle dolu resomator denilen paslanmaz çelik kaplarda yüksek basınçta ve 180 derecede bekletilmesi ile yapılır. 


3-4 saat sonra elde edilen sıvı cenaze sahibine verilebileceği gibi, mezarlık sulamasında da kullanılabilir veya lavaboya dökülerek kanalizasyona gönderilebilir. sistem bir iskoç şirketine ait, belçika'da uygulanmaya başlıyor, amerika'da da birçok eyalet hukuki alt yapılarını buna göre değiştiriyor.