Çeşitli İşleriniz İçin Kullanabileceğiniz Harika Açık Kaynaklı Yazılımlar

En iyi açık kaynaklı yazılımlar nelerdir? Farklı türde ihtiyaçları olan kullanıcılar için az bilinen ancak epey iş gören bazı açık kaynaklı yazılımları paylaşıyoruz.
Çeşitli İşleriniz İçin Kullanabileceğiniz Harika Açık Kaynaklı Yazılımlar
iStock
Açık kaynak kodlu yazılım: Kaynak kodun telif hakkı sahibinin, yazılımı herhangi birine ve herhangi bir amaçla kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlandığı bir bilgisayar yazılımı türüdür. Açık kaynak kodlu yazılım, ortak çalışmaya dayalı bir tarzda geliştirilebilir.


krita

her geçen yıl kendini daha da geliştiren, özellikle digital paint-art konusunda bir photoshop muadili arıyorsanız kullanabileceğiniz yazılımdır. geleneksel 2d animasyonlar ve story board yapmak için de temel araçlara sahiptir. daha kullanışlı ve gelişmiş bir text aracı eklerlerse, sanırım photoshop kullanmak için pek fazla sebebim kalmıyor, photoshop'taki birçok şeyin karşılığını bulabiliyorum.

penpot

figma,adobe xd ve sketch gibi uı-ux tasarım yazılımlarının open source alternatifi. oldukça yeni ve iddialı bir proje ve kendisinden övgülerle söz ediliyor, ben birkaç işimde kullandım ve oldukça iyiydi, denemenizi tavsiye ederim.

inkcape

adobe illustrator'ın açık kaynaklı muadili olan yazılımdır. son güncellemelerinde kaliteli bir kullanıcı deneyimi ve özellikler sunuyor. yakında eklenecek multi-artboard özelliği ile benim için bir eksiği kalmayacak diyebilirim.

lmms

müzik prodüksiyon ciddi rekabetlerin olduğu, endüstriyel anlamda ticari yazılımların hınca hınç yarıştığı bir alandır. profesyonellerin bu yazılıma yaptıkları olumlu olumsuz dönüşlere saygı duymakla beraber; benim gibi bu alanda bir noobsanız kullanıcı deneyimi ve verimlilik anlamında memnun kalacağınıza eminim, çok kısa sürede oldukça çılgın şeyler yaptım. oldukça da hafif bir yazılım olduğunu söylemeliyim.

blender

open source dünyasının devi haline gelmiştir. 3d modelleme, animasyon, render'dan tutun geleneksel 2d animasyona kadar birçok şeyi yapabileceğiniz mucizevi yazılımdır. ayrıca bu projelerinizin kurgu işlerini de yapmanıza olanak tanır ve bu kadar gelişmiş özelliklere rağmen oldukça hafiftir.

godot

şu an en popüler açık kaynaklı oyun motorudur. önceden sdl ile kendi oyun motorumu geliştirirken birgün yollarımız kendisiyle kesişti. açık kaynaklı olması bu yazılımı sevmem için çok ufak bir sebep, adeta tüm mantığı, amaçları ve yaklaşımı benim için yapılmış gibi. şuan hızla geliştiriliyor ve 4.0 ile 3d tarafında kendi çapında büyük adımlar atması bekleniyor. ileride düzenli olarak fonlamayı da düşünüyorum.

gdevelop

oyun motoru ama godot gibi değil. sürükle bırakla çalışıyor. kodlama gerektirmiyor. ancak bu da sizi aldatmasın. yapacağınız oyunlar sadece bir şablona dayalı olmak zorunda değil. gayet de orjinal oyunlar yaratabilirsiniz. click team'e çok benziyor ama açık kaynak kodlu.

visual studio code

en sevdiğim kod editörü. bilgisayarımda oldukça hafif çalışıyor, eklentileri harika, kullanım tabanı çok büyük. kısayollarına alıştığınızda artık bir parçanız haline geliyor.

screentogif

bununla gif şeklinde ekran görüntüleri alıyorum, çok işime yarıyor.


pomodoro logger

ile hem işlerimi organize ediyorum, hem çalışma takibimi yapıyorum, hem de pomodoro'mu yapıyorum. benim için yeteri kadar gelişmiş bir yazılım, daha gelişmiş kompleks yazılımlardan o kadar verim alamıyorum.

kdenlive

video düzenleme işleri için kullanıyorum.