Çiçek Aşısını Bularak Dünya Üzerinde En Çok Hayat Kurtarmış Doktor: Edward Jenner

Sadece Avrupa'da senede 400 bin kişinin ölümüne sebep olan çiçek hastalığı illetine çare bulan Edward Jenner'a bütün insanlık olarak çok şey borçluyuz. Zekası ve cesur çalışmalarıyla koca bir hastalık devrinin kapanmasına katkı sağlayan bu bilim insanını biraz daha yakından tanıyoruz.
Çiçek Aşısını Bularak Dünya Üzerinde En Çok Hayat Kurtarmış Doktor: Edward Jenner


edward jenner, 1749-1823 yılları arasında yaşamış, aşıyı bulmuş doktordur. çiçek hastalığının aşısını bulurken ineklerden faydalanmış ve işlemin adını latince inek anlamına gelen "vacca" kelimesinden türeterek vaccination koymuştur. daha sonra tekniği louis pasteur tarafından geliştirilmiş ve farklı hastalıkların aşıları da bulunmuştur.

cüretkar bir bir bilimadamıdır.

küçük bir çocuğa, bir sütçü kadının parmağında inek çiçeği yüzünden oluşmuş döküntü ve yaralardan aldığı vaccinia maddesini aşılamıştır.


çocukta inek çiçeği hastalığı gelişmiştir.

6 hafta sonra bu çocuğa büyük bir cesaretle insana özgü çiçek hastalığı maddesini aşılamıştır.

bu ingilizden iki yüz yıl önce yaşamış italyan galileo, düşündüğü için engizisyon tarafından yok edilmek istenmiştir.

ancak fikirlerin dünyanın yaşanılabilir bir yere dönüşmesi için elzem olduğunu gösteren bu zat çocukluğundan edindiği tecrübeyi geliştirerek bize aşı fikrini sunmuştur.


o dönemlerde her 7 kişiden birisi çiçek hastalığından ölüyordu. edward küçükken onu karantinaya kapattılar kolunu kesip içine çiçek yarası kabukları koydular. eğer edward yaşarsa bağışıklık kazanmış olacaktı. yaşadı ama o sıra hasta oldu, yaralar döktü, çok çekti.

ama kendisi doktor olduktan sonra ona danışan sarah'a inek çiçeği hastalığı bulaşmıştır. bu hastalık kıza insandan değil inekten bulaşmıştı.

sarahtan kızarıklık ve cerahati alan edward bahçıvanın çocuğu olan james'e virüsü kendisine uygulanandan biraz daha farklı yöntemle verdi sonuç harikaydı çocuk birkaç sıyrıkla atlattı hatta hasta olmadı bile denilebilir.

sarah ve insanlığa çiçeğin inekten bulaştığı düşünülecek olursa ve ineğin latince kökeninin vacca olduğu düşünülürse günümüzde ingilizlerin aşı için neden vaccination dediği anlaşılabilir.

hepimizin asil damarlarında bu adamın kudretli bilgisi mevcuttur.

Bu içerik de ilginizi çekebilir