Çocuklarının Savaşta Ölmesini İstemeyen Annenin İcat Ettiği Bir Ürün: Koli Bandı

Savaşta yer alan çocuklarının, bal mumuna batırılan mühimmat kutularını açmada hayatlarına mal olabilecek zaman kaybını önlemek adına bir çözüm üretmeye çalışan Vesta Stoudt, çözüm yolunu koli bandında bulmuş.
Çocuklarının Savaşta Ölmesini İstemeyen Annenin İcat Ettiği Bir Ürün: Koli Bandı

modern dünyada günlük hayatımızın kahramanıdır koli bandı. elinize geçirdiğiniz bir koli bandı ile düzelteceğiniz sorunların sayısı saymakla bitmez. bunlara bilahare değineceğiz ama, ilkin bu basit ama mucizevi buluşun hikayesine bakalım ve bu hikayeyi onu ilk olarak üreten şirket olan johnson & johnson'dan alıntılayalım.

bu ikonik bant, 1943 yılında illinois'li bir anne olan vesta stoudt adında bir hanım tarafından icat edildi. abd donanmasında görev yapan ve iki oğlu olan bayan stoudt, illinois yakınlarındaki green river mühimmat fabrikasında çalışıyordu. bayan vesta, mühimmat fabrikasında paketlenen kutuların bir kusuru olduğunu gördü. kutular, kağıt bantla mühürlenmişlerdi ve onları açmak için bir sekme vardı. işçiler daha sonra su geçirmez hale getirmek için tüm kutuyu balmumuna batırıyorlardı. ancak kağıt bant çok inceydi ve şeritler genellikle yırtılıyordu, askerler de savaş esnasında ateş altındayken çılgınca mühimmat kutularını açmaya çabalıyorlardı.

bayan vesta stoudt kutulara baktı ve o anda beyninde bir şimşek çaktı. "kutuları kapatmak için neden su geçirmez bir bant yapılmasın ki?" dedi kendi kendine. neticede bu fikir işe yararsa donanmada görev yapan oğulları ve daha nice askerin hayatı kurtulabilir, askerler cephede ateş altındayken balmumuna batırılmış kutuları açmakla cebelleşmek zorunda kalmayabilirlerdi. hemen bu fikrini fabrikadaki amirlerine anlattı ama amirlerinden umduğu desteği ne yazık ki bulamadı.

bayan vesta stoudt su geçirmez bandı üretme fikrinden vazgeçmedi ve çareyi 10 şubat 1943'te amerika birleşik devletleri başkanı franklin d. roosevelt'e sorunu ve çözümünü şemalarla birlikte özetleyen bir mektup yazmakta buldu. başkan roosevelt o kadar etkilenmişti ki, mektubunu savaş üretim kurulu'na iletti, ardından da bayan stoudt projesinin onaylandığına dair bir mektup aldı. son olarak da ürün bir johnson & johnson iştirakı olan industrial tape corporation isimli şirket tarafından üretildi.


koli bandına ingilizcede duct tape dendiği gibi duck tape de deniyor. yani ördek bandı. niçin böyle dendiğine dair kesin bir çıkarım yapamasak da belirli bir fikre sahibiz. ördek bandı 1943'den önce de biliniyordu, ancak yapışkan özelliği yoktu. 1899 yılına kadar giysilerde dekoratif süs olarak kullanılan düz pamuklu ördek bezi olarak biliniyordu. aynı pamuklu ördek bezi veya ördek bandı, 1900'lerin başında çelik kabloları veya elektrik iletkenlerini sarmak için kullanıldı. genel inanış, ordu tarafından kullanılan bu yeni ürünün ördek bezi ile desteklendiği ve bir ördek gibi su geçirmez olduğu yönündedir. kısa süre sonra askerler tarafından silah tamirinden araç tamirine kadar neredeyse her şey için kullanıldı.

kaynaklar: johnson & johnson, kilmerhouse.com - roosevelt mektubu, businessinsider.com, onegoodthingbyjillee.com