Datça'nın, Turizm Arttıkça Daha da Tehlikeli Hale Gelen Su Sorunu

Muğla'nın uzun yıllar boyu değeri pek bilinmemiş bir beldesi olarak kalan Datça, son zamanlarda turizmin yükselen yıldızı. Ancak su sorunu ise her geçen gün büyüyor.
Datça'nın, Turizm Arttıkça Daha da Tehlikeli Hale Gelen Su Sorunu
iStock

datça... çılgıncasına yapılaşan, dağı taşı tipsiz çirkin evlerle dolan belde fakat susuz belde.

su yok datça’da. yok abi su. yeraltı suları var, onlar da kuruyor.

yol kenarında, bayırda çayırdaki çeşmeler birer birer kuruyor. buna rağmen evlerin otellerin bahçelerinde havuzlar dolup taşıyor, bahçelere yerleştirilmiş sulama sistemleri tüm gün fırıl fırıl çalışıyor, sular yollara taşıyor. evin sahibini uyardığında “faturasını ben ödüyorum sana ne” diyor. 3-5 seneye datça çöle dönecek, içecek su kalmayacak, kimse farkında değil.


hadi, doğal yaşamı, ağaçları, estetiği falan geçtik, unuttuk, vazgeçtik bunlardan. ama su olmadan nasıl yaşanacak? şu an datça’da son 1-2 senede yapılmış evlerin tamamı dolsa, mevcut yeraltı suları birkaç senede tükenir. her sene daha da kuraklaşıyor, daha az yağmur alıyor. bu kadar insan, bu kadar ev susuz ne yapacak, çok merak ediyorum.

2017'de 1 ay kadar süren bir susuzluk yaşadık, mahvolduk. denizden bidonlarla su taşıdık tuvalete dökmek için. ve geçen 3 senede binlerce yeni ev yapıldı. ve bu evler 1+1 400.000 liraya satılıyor, bahçeli falan da değil. 2.000 liradan aşağı kiralık ev bulmak zor.

2017'deki çalışmalardan bir görüntü.

bu işin bir ilmi yok mu? buranın su kaynağı bu kadardır, bu kadar eve yeter, bu yüzden böyle böyle tedbirler alınmalıdır... tabi burası türkiye, bugünü kurtaralım, yarına allah kerim.

belediye de bütün yıl datça’ya gelin diye deli gibi reklam yapıyor. tamam turizm geliri önemli datça için. ama su yok abi, çok yakında susuz kalacak datça. kaçak yapılar, site inşaatları türkiye’nin en önemli tarihi kazı bölgelerinden biri olan knidos’un dibine kadar girmiş, denize sıfır (gerçekten sıfır, adam kapıdan çıkıp denize giriyor, bağlarözü isimli, knidos’a 3-4 km mesafede bir kıyı) evler yapılmış, hepsi dimdik ayakta duruyor, hızla çoğalıyor, belediyenin umrunda değil. belediye sağda solda prefabrikleri, derme çatma barakaları yıkıp fotoğraflarını facebook’tan paylaşıyor.

huzur adası falan değil; biraz etrafında olup bitenlere duyarlı insanlar için huzursuzluğun, yok oluşun, çirkinleşmenin, yıkımın, çölleşmenin adresidir datça.