Delonghi EC685 Espresso Makinesinden Alacağınız Faydayı Artıracak Tavsiyeler

Delonghi EC685 Dedica yarı otomatik espresso makinesi, giriş seviyesi bir makine almak isteyenlerin en çok tercih ettiği ürünlerden biri. Bu makineden alacağınız performansı üst seviyeye çıkarmak için yapılması gereken bazı geliştirmeler var.
Delonghi EC685 Espresso Makinesinden Alacağınız Faydayı Artıracak Tavsiyeler

3 senedir delonghi ec685 espresso makinesini çok yoğun bir şekilde kullanan biri olarak, bu espresso makinesinden alacağınız faydayı üst seviyeye çıkarabileceğiniz birkaç konu belirtmek istiyorum.

1. öncelikle, basınçlı sepet pişmanlıktır 

en azından bu makinede kullanılan için, diğerlerini bilmiyorum. ne yapıp edip basınçsız sepet (non pressurized basket) temin etmenizi tavsiye ederim. (alibaba, amazon, aliexpress gibi yerlerde uygun fiyatlara bulabilirsiniz.) 

eee bunu nasıl takıcam portafiltreye diyorsanız madde 2'de anlatıyorum.

Basınçsız sepet vs basınçlı sepet

2. portafiltre

portafiltreyi dipsiz (bottomless portafilter) almanızı tavsiye ederim. delonghi ec685'teki mevcut portafiltrenin altı da kesilebilir, daha az masraflı olur hatta ama ben direkt alibaba'dan almıştım, bir sorun yaşamadım.

Dipsiz portafiltre ve diğeri

3. taze çekilmiş kahve

malum, güzel bir kahve elde etmenin en önemli unsurlarından biri taze çekilmiş kahve kullanmak. o yüzden (eğer mümkünse) iyi bir öğütücü almanızı tavsiye ederim. (kesinlikle delonghi'nin kendi öğütücüsünü almanızı tavsiye etmem, ben sage smart pro grinder aldım memnunum ama çok daha iyileri var tabii ki, bütçenize göre değişiyor.) böylelikle makineye uygun olan optimal kahve çekim ayarını kendiniz bulabilirsiniz, bu da espressonuzun çok daha kaliteli olmasını sağlar. 

ben bu makineyi 1,5 sene öğütücüsüz ve basınçlı sepet ile kullandım. kahveciden çektirdiğim kahveler makineyi boğuyordu ya da çok acı/asidik oluyordu. o zamanlarda bu makineye en uygun olarak bulabildiğim kahve illy'nin 250 gr'lık satılan çekilmiş kahveleri idi, ben yukarıda aldığım şeyleri alamam diyenler için bilgi amaçlı söylüyorum.


4. buhar çubuğu

bence makinenin en kötü noktalarından biri kullanılan pannarello wand. özellikle latte türü kahvelerde ihtiyacınız olan süt yoğunluğunu bu çubuk ile yakalamanız çok zor. çubuğun içinin plastik olmasının ve bunun sağlık açısından zararlarını söylemiyorum bile. yukarıdaki yazdıklarıma paralel olarak rancilio silvia buhar çubuğu almanızı öneririm. (amazon ve alibaba'da bulunuyor.) kurulum için makineyi açıp, bayağı kurcalamanız gerekiyor (garanti kapsamı dışında bırakabilir) ancak youtube'da çok güzel anlatan videolar mevcut. bu çubuk ile mükemmele yakın süt kıvamına erişebilirsiniz.

Tom's Coffee Corner

5. süt

süt demişken, süt olarak günlük süt  kullanmanızı öneririm, uzun ömürlü sütler ile arasında çok büyük fark oluyor eğer süt bazlı kahve tercih ediyorsanız. (atatürk orman çiftliği'nin günlük sütleri gayet iyi.)


6. kireç çözme (descale)

descale olayını sık sık yapın. kullandığınız su kireçli ise bu descale olayının düzenli yapılmaması ileride başınızı çok ağrıtır.

şunu belirtmek lazım: bu makine giriş sınıfı bir makine

orta sınıf bile değil. o yüzden bu makineden alabileceğiniz faydayı biraz üste taşımak için yazdım yukarıdakileri. içinizden ulan bu kadar daha masraf yapacak olsam gider daha iyi makine alırdım diyen olacaktır, ki haklılar. ancak malum bu günlerde "iyi" bir espresso makinesini 8-9 bin liralardan ucuza almak nerdeyse imkansız hale geldi. benim de hedefim bu makineyi gittiği yere kadar kullanıp daha iyi bir makineye geçmekti. ancak hem uçup giden fiyatlar, hem de yukarıda bahsettiğim değişiklikler sonra makineden elde ettiğim kahvenin kalitesinin artması biraz daha beklememe yol açtı.