Denizde Zehirli, Tabakta Lezzetli Bir Balık: İskorpit

İskorpit, derisindeki dikenlerin verdiği özgüvenle denizde karşılaştığı insandan bile kaçmayan zehirli bir balık türü. Buna rağmen özenle hazırlandığında ise muhteşem bir ziyafete dönüşebilen bir balıkmış aynı zamanda.
Denizde Zehirli, Tabakta Lezzetli Bir Balık: İskorpit
iStock


iskorpit, oldukça kendine güveni yüksek bir balıktır. dalış yaptığınızda eğer ki denk gelirseniz sizden kaçmadığını, hızlı ve size yakın hareketlerle sizi tehdit ettiğini görebilirsiniz. boyu 15 ila 30 santim arasında değişen bu küçük balığın bu hareketinin sebebi tabiki de vücut yüzeyindeki dikenli zehirleridir. eğer çok yakın durursanız size çarparak sizi zehirler. balıklar arasında en cesur bulduğum iki balıktan biridir. bir diğeri lüferdir..

bir diğer mevzu ise bu balığın tipi ve kamuflaj yeteneğidir. eğer bir kayalıktaysanız onu hareket etmedikçe gözlemlemeniz mümkün değildir. tipi ise tam bir canavar balık formatındadır. yakınen incelerseniz balığın eski çağlardan kalma taşa benzer ve korkutucu bir tipi olduğunu gözlemleyebilirsiniz.


bu balığın en yakın akrabası lipsostur. lipsos akdeniz ve ege'de yayılış gösterir. porsiyonu 100 150 tl'den restaurantlarda görebilirsiniz. bozcaada'da oldukça fazla gözlemlemiştim. epey lezzetlidir, tavsiye ederim.

ekleme: balıkların su altındaki görüntüleri ile sudan çıkmış cansız görüntüleri arasında çok büyük farklar vardır. su altında yüzgeçler açık, dikenler ve deri yüzey şişkin ve kabarık, bakışlar agresif, görüntü daha büyük ve renkler soluktur. bu sebeple canlıları su altında gözlemlemek ile sudan çıktığında gözlemlemek arasında büyük farklar vardır. hatta bir balığın su altında çekilmiş fotoğrafı ile su üstünde çekilmiş fotoğrafını kıyaslarsanız farklı türlere ait iki balıkmış hissine bile kapılabilirsiniz. ve bu anlatılanlar sualtı gözlemine dayanarak anlatılmıştır. sonra balık pazarında rastlayınca vay efendim hani şöyleydi böyleydi demeyin.

dikenleri zehirli olduğu için ağzından tutulması gereken balıktır iskorpit. hayır efendim, ısırmaz. ağzını mağara gibi açar bu. alt çenesinden tutar, iğneyi çıkartırsınız. diğer balıklar gibi iğne ağzında olmaz çoğunlukla. midesinden çekip çıkartmak gerekebilir.

şu meşhur çorbasına gelince... 

dikenleri makasla kestikten sonra güvenli şekilde derisini soyabilirsiniz. bir güzel haşlarsınız bu halde. kemiklerini çıkartırsınız. kılçıklardan kurtulmak için eti elekten geçirebilirsiniz. zahmetsiz şekilde bütün kılçıklar temizlenmiş olur. ister haşladığınız suyu tekrar kullanırsınız, ister taze şu kullanırsınız. biraz karabiber, biraz tuz ve biraz da yağ eklersiniz. terbiye yaparsanız süper olur. isteyen içine sirke ve sarımsak dökerek kelle paça çorbası tadında da yiyebilir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir