Deve Kuşunun Gerçek Bir Tehlike Anında Başını Kuma Sokmak Yerine Var Gücüyle Koşması

"Deve kuşu gibi başını kuma sokmak" deyimi, bizi yıllarca ufak da olsa yanıltmış olabilir. İşte deve kuşlarının koşma kabiliyeti ve diğer maharetlerine dair bilgiler.
Deve Kuşunun Gerçek Bir Tehlike Anında Başını Kuma Sokmak Yerine Var Gücüyle Koşması
iStock

deve kuşlarının, genel kanının aksine, başlarını kuma sokup gizlememeleri ufkunuzu açabilir.

bir deve kuşu kafasını kuma gizlemek yerine, gerçekten tehdit edildiğini hissettiğinde, hızlı bir şekilde koşarak kaçar. aslında deve kuşu iki ayak üzerinde koşabilen en hızlı hayvandır. bir yırtıcı tarafından avlanmaya çalışıldığını hissettiğinde, saatte 72 km'e kadar yüksek hızda koşabilir. bundan daha etkileyici olan ise, deve kuşlarının yarım saatin üzerinde saatte yaklaşık 48 km ile sürekli bir koşu yapabilmeleridir. ayrıca bu yüksek hızlarda nispeten manevra yetenekleri de var ve kanatlarını bu manevra değişimlerine yardımcı olmak için kullanıyorlar. hızları, dayanıklılıkları ve manevra kabiliyetleri sayesinde deve kuşları, birkaç istisna dışında, hemen hemen yırtıcıların büyük çoğunluğunu atlatabilir.


bazı durumlarda deve kuşları onları avlayanlardan daha hızlı kaçmayı başaramazlar, ama güçlü ayakları ile kesinlikle ölümcül olabilirler, ayaklarındaki büyük pençeler sayesinde darbe daha da ölümcül olabilir. bu ayak darbeleri, insanı tek bir vuruşla kolayca öldürebilir. hatta eğer ilk darbede deve kuşlarını avlayamazlarsa, tam yetişkin aslanları öldürdüğü bile gözlemlenmiştir.

deve kuşları son derece iyi görme ve duyma özelliğine sahiptir. bu nedenle, genellikle yırtıcılar onları görmeden onlar yırtıcıları fark edebilirler. bir yırtıcıyı gözlemlediklerinde yapacakları şey, vücutlarını mümkün olduğunca yere yakın bastırmak ve beklemektir. afrika'da çok sıcak savanlarda yaşama eğilimi göz önüne alındığında, aşırı sıcak havanın yerden bir şey buharlaşıyormuş gibi yarattığı yanılsamanın da yardımıyla, yere ne kadar yapışık oldukları ile birleştiğinde, onları birçok yırtıcıya kir toprağı gibi gösterecektir. bu işe yaramazsa ve yırtıcı yaklaşırsa deve kuşu genellikle ayağa kalkar ve koşmaya başlar.


deve kuşlarının başlarını kuma yapıştırdığı efsanesi genellikle bu ilk savunma mekanizmasından geliyor. yani gördüğü her yırtıcı için koşarak enerjisini harcamak yerine, yüksek zekası ile öncelikle onu aldatmaya, kendisini görmeden yırtıcının oradan uzaklaşmasını sağlamaya çalışıyor.

nasıl yaptıklarını şuradan izleyebilirsiniz


deve kuşları ile ilgili diğer bilgiler

• deve kuşları 160 kiloya kadar çıkabilen dünyanın en büyük kuşlarıdır.

• afrika savanları ve çöllerinde yaşayan deve kuşları su ihtiyaçlarını yedikleri bitkilerden karşılıyorlar.

• yetişkin bir deve kuşu, bir adımda 3 ila 5 metre arasında mesafe katedebiliyor.

• deve kuşları tipik olarak, bir alfa erkek bir alfa dişi ve baskın karakter olmayan diğer erkek ve dişilerden oluşan ufak sürüler halinde yaşarlar. grubun tüm yumurtaları alfa dişinin yuvasına konulur ama beğendikleri yumurtayı daha iyi pozisyonda yerleştirirler.

• deve kuşları bitkileri ve bitki köklerini yemeyi tercih ederler, ancak sert doğal ortamlar göz önüne alındığında, zaman zaman böcekleri, kertenkeleleri veya bulabileceği diğer herhangi bir yaratığı da yiyebilir. ayrıca bazen yedikleri yiyecekleri sindirmelerine yardımcı olmak için kum yiyebilir.

• deve kuşları genelde 30 - 40 yıl yaşarlar ve 3 metreye kadar boyları uzayabilir. 

• deve kuşları karada yaşayan hayvanlar göz önüne alındığında 5 cm'lik göz çapı ile gözü en büyük hayvandır.

• erkek deve kuşu aslanlarınkine benzer şekilde kükreme özelliğine sahiptir, ama bu kükremenin sonuna genellikle tıslamaya benzer bir ses çıkarırlar. kaynak

kaynakça: 1) devekuşları - nat geo wild 2) devekuşları - wikipedi