Dil Öğrenme Uygulaması Duolingo Kullanıcıları İçin Faydalı Tavsiyeler

Web siteleri ve uygulamalı derslerle dil öğreten uygulama Duolingo'ya giriş yapmak isteyenler için tavsiyeleri aktaralım.
Dil Öğrenme Uygulaması Duolingo Kullanıcıları İçin Faydalı Tavsiyeler
iStock


Öncelikle, nedir bu uygulama?

duolingo için, başıma bir iş gelmeyecekse akıllı telefonlardan çıktığından beri yapılmış en iyi uygulama derdim. ücretsiz. sadece ilerleyen safhalarda dil sertifikası bastırmak isterseniz sizi ücretli bir uygulamayı indirmeye yönlendiriyorlar.

uygulamamızı ios'dan da android'den de indirebiliyorsunuz. klasik yükleme aşamasından sonra kullanıcı adı oluşturma ve seviye belirlemeden sonra günlük hedef seçiyorsunuz. şahsen ben günlük hedef olarak 30 puan seçtim. günde en fazla yarım saatinizi ayırarak bu hedefe ulaşabilirsiniz.

şimdi bir eğitimci olarak uygulamayı dilim döndüğünce eğitim terminolojisi bilgilerimle anlatmak istiyorum.

uygulamamız 21. yy'ın öğrenme metodu olan yapılandırmacı eğitim anlayışı ile kullanıcılarına dil öğretmeye çalışıyor. yapılandırmacı eğitim anlayışında bilgi, alıcıya doğrudan sunulmaz. sizin hazırbulunuşluk düzeyiniz, ipuçları ve yönlendirme gibi metotlarla öğretmeye çalışır. bu yaklaşımda öğreten aktif değildir; öğrenen aktiftir.

ilk ünitelerde kullanılan kelimeler, fiiller sonraki ünitelerde de karşınıza çıkarak öğrenmenin kalıcı olması sağlanır. uygulamamızda ingilizce nesne isimleri görsellerle ilişkilendirilerek öğrenciyi öğrenme aşamasında aktif kılar.

uygulamayı sadece çoktan seçmeli testler gibi düşünenler olacaktır; ama duolingo sadece test tekniğini kullanmamaktadır. sizin dinleme becerilerinizi de ölçmeye çalışır. mesela ingilizce bir cümlenin okunuşunu size dinleterek yazmanızı ister. hatta dinlediğiniz ve okuduğunuz bir cümleyi sizin de söylemenizi ister. böylelikle ingilizceyi anlıyorum; ama konuşamıyorum mazeretini ortadan kaldırmaya çalışır.

uygulamayı tasarlayanlar geri bildirimler sayesinde çevirideki olağan farklılıklara da hakim olmuşlar ki yaptığınız farklı çevirileri kabul eden bir uygulama geliştirmişler. küçük yazım yanlışları dahi yapsanız uygulama bunları kabul etmektedir. çevirisini yazmak istediğiniz bir cümlenin içinde anlamını bilmediğiniz kelime olursa, kelimenin üstüne dokunarak size türkçesini belirterek yapılandırmacı eğitim anlayışının en iyi örneğini bize göstermektedir.

duolingo'da üniteleri bitirdikçe diğer üniteler de aktif hale gelmektedir. uygulamayı ilk kullandığım günlerde önceki üniteleri unutmaktan korkmuştum; ama dulolingo burada da yardımınıza koşarak tekrar yapmadığınız üniteleri farklı renkte göstererek kısa bir testle üniteyi tekrarlamanızı sağlıyor.

Tavsiyeler

duolingo, sizi içeriğindeki dillerde b1 seviyesine kadar çıkarabilen bir uygulama. daha yukarısına gitmek sizin elinizde. ilgilenenler ve yeni başlayanlar için birkaç tüyo vermek isterim. özellikle ispanyolca ve portekizce öğrenenler için faydalı olabilir.

1) öncelikle bir dili hangi dilden öğreneceğinize karar verin. örneğin ispanyolca'yı ingilizce üzerinden ama portekizce'yi ispanyolca'dan öğrenebilirsiniz. bu esneklik çok işe yarıyor ve iki dil arasındaki farklarla benzerlikleri görmenizi sağlıyor.

2) ayrıca birinci maddede söylediğim esneklik sayesinde hedef dilinize daha sonra başka bir dilden çalışarak cila çekebilirsiniz.

3) uygulama içerisinde bazı çetrefilli konularda küçük anlatımlar var (şema ve karşılaştırmalı örnek cümleler halinde). o konuya başlamadan önce muhakkak bir göz atın.

4) topluluk kısmı çok iyi. milyonlarca kullanıcısı olduğu için kafanızı karıştıran bir yer olursa hemen tartışma kısmını tıklayarak yazılanları okuyabilirsiniz. özellikle anadili ispanyolca ve portekizce olan kullanıcı sayısı çok olduğu için enfes açıklamalar görebilirsiniz. ücretsiz başka kaynaklar tedarik etmeleri yahut yönlendirmeleri de cabası. dili asıl burada öğreneceksiniz dolayısıyla doğru cevap bile vermiş olsanız sık sık tıklayın.

5) eğer hikayeler (stories) ve kelime kartları (flashcards) ile birlikte kullanırsanız daha da ileri götürecektir. özellikle hikayeler kısmı harika. her biri 10 hikayecikten oluşan toplam 20 deste var (genel toplamda 200 hikaye yapar). hikayelerin arasına sorular serpiştirerek anlama seviyenizi yükseltiyorlar.

6) hikayeler öyle koftiden değil. bir desteyi bitirmeden diğerine geçemiyorsunuz. her deste ile birlikte hikayelerin uzunluğu ve zorluğu da artıyor. her kelimede interaktif özellik var yani anlamadığınız kelimenin üzerine geldiğiniz zaman size anlamını gösteriyor. ve daha da güzeli daha çok tek başına kelimeyi değil kullanımını (colloquial usage) gösteriyor.

7) bazı hikayeler tanınmış yazarlardan. mesela esgar allen poe'nun the tell-tale heart adlı hikayesini uyarlamışlar harika olmuş. zaten her hikayeyi öğrenilen dile uyarlamaları çok güzel. elizabeth ismi ispanyolca öğrenirken isabel oluveriyor hemen.

8) uygulamayı kullanırken karşılaştığınız her kelime, kelime kartları bölümünde yer alıyor ve istediğiniz zaman pratik yapabilirsiniz. ayrıca kendi kartlarınızı da oluşturabilirsiniz. yine başkalarının oluşturduğu bir sürü deste var. işinize yarayanları kaydedip, çalışabilirsiniz. işin en güzel tarafı tüm bunlar ücretsiz.

9) dilden dile değişmekle beraber epey yüklü bir ders programı çıkarıyor uygulama size. biraz sabırlı olup her birini tek tek çözmenizi tavsiye ederim ama biraz önbilginiz varsa ve kimi konular kolay geliyorsa kısayol testleri var. bu testler vasıtasıyla konuları hızlıca geçmeniz olası.

10) yalnız bu testleri alabilmek için birikmiş lingot'unuz olmalı. bu da düzenli çalışmayla mümkün (yani siz gayret ettikçe uygulama size sanal para/lingot veriyor. bu paralarınız biriktikçe duruma göre harcayabilirsiniz. eğer uygulamayı ücretli kullanırsanız tüm bunlara hiç gerek kalmıyor).

11) ücretli olanı kullanmak daha güzel ama yapmak zorunda değilsiniz. reklamlar canınızı sıkıyorsa, dağda bayırda internetin olmadığı yerlerde de kullanmak istiyorsanız bir indirim anını kollayın ve bir yıllık paket alın (kısa vadeli paketler genelde pahalı oluyor ve indirim gelmiyor, çok uzun vadeli paket de bence gereksiz). yüzde 50 indirim yakalarsanız basın parayı 1 yıllık alın.

12) sık sık seviyenizi ölçen testler yapılıyor. gelişiminizi görmek için birebir. kendinize günlük hedefler koyabilirsiniz, uygulama kendisi takip ediyor. ayrıca ligler var ve sıkı çalışıp ilk ona girerseniz her hafta bir üst lige çıkıyorsunuz. bir an önce en tepe lige tırmanmaya çalışın zira uygulamanın en verimli olduğu yer orası.

ayrıca spadict.com (ispanyolca-ingilizce sözlük; kendi uygulaması da var - ücretsiz). yine yutup'da ispanyolca ve portekizce için çok fazla kaynak var (senor jordan, the spanish dude, tus clases de portugues --ispanyolca'dan portekizce -- gayet güzel içerik üretiyor. ayrıca superholly adlı bir ablamızın ingilizce/ispanyolca karışık bir sohbet kanalı var).

Bu uygulamayı başka nelerle kombine etmeli?

1. kelime öğrenmek için eş zamanlı memrise uygulaması.

2. dil geliştirme maksadıyla 2002'de yapılmış extr@ isimli bir sitcom. ingilizce ve birkaç dil için de bölümleri mevcut. ingilizce 30 bölüm sanırım. ayrıca lost, friend gibi dizileri de ingilizce altyazı ile öneriyorlar.

3. seviyeye göre kitap okumak.

4. makale çevirmek. ilgi duyduğunuz bir makaleyi bulup çevirebilirsiniz, hem konuyla ilgili bilgi sahibi de olursunuz. şahsen ben dili ilerletebilirsem bu işe girmeyi planlıyorum.

5. skype'tan yabancı arkadaş bul ve konuş... dili geliştirdikten sonra en faydalı olanı budur diye tahmin ediyorum.

6. edgar allan poe'nun kitaplarını okuyabilirsiniz, sade ve yalın bir anlatımı var. her gün en az bir podcast dinlemeli, özellikle elspodcast'lerine göz atmalı. yüzlerce ses text dosyası var.

duolingo'da az da olsa çeviriye katkıda bulunmaya çalışılmalı.

Atiye Dizisi Üzerinden Kendini Aramak Üzerine Yola Çıkanlara Tavsiyeler

Yabancı Dil Öğrenmek İsteyenlere İlaç Gibi Gelecek Mobil Uygulamalar