Doğu Himalayaların Dağlık Bölgelerinde Yapılan Aşırı Sert Peynir: Chhurpi

Nepal ve Bhutan'ın favori atıştırmalıklarından biri olan bu peynir, atıştırmalık algınızı sarsacak nitelikte.
Doğu Himalayaların Dağlık Bölgelerinde Yapılan Aşırı Sert Peynir: Chhurpi

Nedir?

chhurpi, doğu himalayaların dağlık bölgelerindeki pastoralistler tarafından hazırlanan geleneksel bir peynir. dumanlı bir tada ve kemirdikçe yavaş yavaş çiğnenen sert kıvama sahip, protein açısından zengin bir peynirdir. erkek yak ile dişi ineğin melezi olan chauri tarafından üretilen sütten yapılır ve doğu hindistan'ın ceplerinde, nepal ve bhutan'ın çoğunda favori bir atıştırmalıktır.

Chauri

insanlar bu peyniri genellikle, zamanla ve tükürükle yavaşça yumuşayan kaya gibi sert bir sakız gibi, küçük küpleri saatlerce çiğnerler. bu katı atıştırmalıkların benzersiz sert dokusu, himalayaların yüksek irtifa iklimi ve sert yaşam tarzının bir sonucudur.


chhurpi'nin benzersiz özelliklerinden biri, çok düşük nem içeriğine sahip olmasıdır

bu durum ısırılmasını çok zorlaştırır ancak aynı zamanda peynirin altı ila 12 ay boyunca fermente edildiğinde, kurutulduğunda ve hayvan derisinde uygun şekilde saklandığında aylarca, hatta yıllarca yenilebilir kalmasına yardımcı olur. uzak himalaya dağlık bölgelerinde, yak çobanları uzun yolculuklar sırasında ona güvenebildikleri ve pazarlarda onu taşıyıp satabildikleri için bu, chhurpi'yi özellikle arzu edilir hale getirdi.


hem fermantasyon hem de dehidrasyon bir gıdanın raf ömrünü uzattığından, chhurpi özellikle az sayıda taze malzeme ve diğer protein açısından zengin gıdaların bulunduğu yüksek irtifalar için çok uygundur. yumuşak chhurpi, tütsülenmeden ve kurutulmadan önce genellikle körilerde, çorbalarda ve salatalık ve turp ile birlikte turşularda kullanılırken, sert bir çeşit atıştırmalık olarak kendi kendine de çiğnenir.


chhurpi, yalnızca yüksek alpin bölgelerde otlar üzerinde otlayan chauri'den elde edilen en iyi sütten üretilen organik olmakla kalmaz, aynı zamanda çok düşük yağ içeriği ve yüksek protein değeri nedeniyle oldukça sağlıklı ve besleyici olarak kabul edilir. yüzyıllar boyunca mükemmelleştirilmiş eski hazırlama yöntemini uygularken hiçbir koruyucu veya katkı maddesine de ihtiyaç yoktur.

kaynak