Dünya, Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin Çarpışmasından Sağ Kurtulabilir mi?

Yaklaşık 4 milyar yıl sonra çarpışmaya başlayacak olan Andromeda ve Samanyolu'nun yarattığı hengameden biricik Dünya'mız sağ çıkacak mı? Yoksa başka hesaplar da mı var işin içinde?
Dünya, Samanyolu ve Andromeda Galaksilerinin Çarpışmasından Sağ Kurtulabilir mi?

evet, andromeda sâniyede 120 km kadar bir hızla üzerimize geliyor ama aynı zamanda samanyolu olarak biz de onun üzerine gidiyoruz. yâni andromeda ve samanyolu galaksileri sâniyede 200 km hızla birbirlerine yaklaşmakta. daha anlaşılır bir hesaplama yaparsak saatte 720.000 km gibi korkunç bir hızla iki galaksi yaklaşıyor.

aramızdaki 2.2 milyon ışık yılı mesâfe yüzünden andromeda ile samanyolu yaklaşık olarak 4 milyar yıl sonra çarpışıp birbirlerinin içinden geçecek. çarpışmanın ilk bölümü en az 3 milyar yıl sürecek, çarpışmanın tamamlanıp yeni galaksinin ortaya çıkışı toplam 8 milyar yılı bulacak.

bu dev çarpışmanın dünyâya etkileri üzerine saçma yorumlar gördüm

en çok söyleneni "dünyâ zarar görmeyebilir çünkü yıldızlar arası mesâfe çok büyük" şeklinde. hay sizin astro-fizik bilginize... diyerek dünyâ ile ilgili bir detay vereyim:

güneşin 4,5 milyar yıl kadar yakıtı var diye dünyânın bu çarpışmaya tanıklık edeceğini sanıyorsanız çok aldanıyorsunuz. zîrâ; her yıldızın ışık ve ısı gücüne göre çevresindeki gezegenler için bir "yaşam bölgesi" vardır arkadaşlar. venüs bu yaşam kuşağından çıkıp güneşe yaklaşmasını sürdürürken, mars gezegeni yaşam kuşağına dâhil olmuş durumda. tabii bunlar milyonlarca yıllık süreç. yaşam kuşağında yer alan dünyânın yaklaşık olarak 1 milyar yıl sonra yaşam kuşağını geçerek venüs gibi güneşe yaklaşması sürecek. yâni biz insanoğlu kendi elimizle dünyânın dengesini kurcalayıp bozmazsak, dünyâ gezegeni en az 1 milyar daha yaşam kuşağında yer alacak. sonrasında yaşanması imkânsız bir gezegene dönüşecek.

hadi diyelim ki dünyâya hiçbir şey olmadı ve yaşam da devam etti. 3,5 milyar yıl sonra falan gökyüzünü görmek vardı çünkü gökyüzü gece gündüz andromeda'nın görüntüsüyle kaplı olup efsâne görüntü oluşturacaktı.

Andromeda

andromeda ile samanyolu'nun çarpışması konusunda şöyle bir soru gelebilir

"hani galaksiler birbirinden uzaklaşıyordu? hani evren genişliyordu? mâdem ispatlanmış böyle bir bilgi var, o zaman neden iki galaksi bu kadar büyük bir kazaya sebep olacak?"

big bang patlamasının etkisiyle evrenin devinim hâlinde olması normal ama mantıken bu devinimin yavaşlayıp durması gerekirken hızlanması hep garipsendi, en sonunda da karanlık enerjinin buna sebep olduğu söylendi. galaksiler ise küme kümedir ve aynı galaksi kümesinde yer alan andromeda ile samanyolu birbirine karşı öyle bir kütleçekim kuvveti uyguluyor ki bu güç karanlık enerjiden daha fazla şu anda. 2.2 milyon ışık yılı mesâfe korkunç büyük olsa da galaksiler arası olarak düşünürsek küçük bir mesâfe aynı zamanda. bu yüzden andromeda gökadasını çıplak gözle seçebiliyor ve görebiliyoruz. yâni aslında birbirimize son derece yakın bir komşuyuz.


ayrıca değinmemiz gereken bir diğer konu da triangulum

mensûbu olduğumuz galaksi kümesinde andromeda ve samanyolu'ndan sonra 3.büyüklükteki galaksi triangulum galaksisi. bu galaksi bize 2.8 milyon ışık yılı, andromeda'ya ise 1 milyon ışık yılı mesâfede. üzerinde 40 milyar yıldız taşımakta olan bu genç galaksinin önce andromeda ile çarpışması bekleniyor. yâni andromeda bize geldiğinde son derece karmaşık ve düzenini yitirmiş bir şekilde gelecek triangulum ile birlikte. 400 milyarı bize âit olmak üzere toplam 1.5 trilyon yıldızın ve hattâ nice küçük uydu galaksinin de eklenmesiyle 2 trilyona yakın yıldızın çarpışmasından sağ çıkabilmek imkânsız görünüyor. hani dünyâ o çarpışmaya kadar hayatta kalsa bile ne olabileceğini kestirmek güç. üzerine çok fazla tahmin ve yorum yürütülüyor ama devâsâ kara deliklerin çarpışması sonucu mevcut yıldızların bir bölümünün yutulacağı, bir bölümünün de kutuplarından uzay boşluğuna fırlatılacağı gibi görüşler mevcut.

böyle bir kazâdan zarar almadan çıkmayı ummak müthiş bir pollyannacılık istiyor. neyse görmeyeceğiz, bilmeyeceğiz ve hattâ dünyâ bile 1 milyar yıl sonra yaşam kuşağından çıkıp güneş'e yaklaşmasını sürdürecek.

sona gelirsek: 1 trilyon yıldıza sâhip andromeda galaksisinde de bizim gibi bu çarpışmayı konuşan kaç akıllı yaşam formu daha vardır, kim bilir...