Dünya'nın Çevresini İlk Ölçen Aşmış Bilim İnsanı: Eratosthenes

MÖ 276 ile MÖ 194 yılları arasında yaşamış olan Yunan bilim insanı Eratosthenes, coğrafya biliminin temellerini atan kişilerden biri.
Dünya'nın Çevresini İlk Ölçen Aşmış Bilim İnsanı: Eratosthenes

eratosthenes, bazı kaynaklarda adı erosthenes olarak geçen yunan bilim insanı. iskenderiye kütüphanesi'nde memur olarak çalışırken dünya'nın çevresini ölçmeye karar verdiğinde, ülkesi mısır'da kullanılan ölçü birimi stad idi.

ilk önce syrene kentinde yazın ilk gününde güneş ışıklarının kuyunun dibine kadar ulaştığını saptadı. bu kent, iskenderiye ile aynı boylamda ve 5000 stadia (yaklaşık 800 km) mesafede idi. daha sonra aynı günde iskenderiye'ye güneş ışınlarının yaklaşık 7 derece açı ile düştüklerini hesapladı. son olarak basit bir orantı kurarak dünyanın çevresini 280 bin stadia olarak, günümüzde ölçülen değerden yalnızca %4 fazlasıyla ölçmeyi başardı. buradan devam ederek bu kez de dünyanın yarıçapını sadece 60 millik bir hata ile hesapladı.


erosthenes'in bu çalışmasının o günkü ulaşım imkanlarıyla en az bir yıl sürdüğünü tahmin etmek güç değildir. ölçümleri yılın aynı günü yapmak zorunluluğu ve de 800 km mesafenin bugünkü şartlarla bile çok uzun bir mesafe olduğu düşünülürse ne kadar büyük zorluk çektiği ve de ne kadar sabırla çalıştığı anlaşılabilir.

bu bilim insanı, dünya ile güneş arasındaki mesafeyi de o günün olanaklarıyla 92 milyon mil olarak ölçmüştür ki bu değer 93 milyon mil'dir. (yaklaşık 150 milyon km)

insanlığa hizmeti bu kadarla da kalmamış; o günkü dünya haritasının en doğru projeksiyonunu (açılımını) yapmış, denizcilere ve tüccarlara büyük kolaylıklar sağlamıştır.

erosthenes, 81 yaşında hayata veda etmiştir.

Yakılmasıyla İnsanlığı Bir Gecede Cahil Bırakan Devasa Yapı: İskenderiye Kütüphanesi