Dünyanın, Genişliği ve Issızlığıyla Akılları Alan En Büyük Çölleri

Dünyanın en büyük çölleri nelerdir? Dünyanın en büyük çölleri hangileridir? Sokak veya plazalardan pek çıkmadığınız gündelik hayatta şak diye karşınıza çıkınca şaşıracağınız dev araziler.
Dünyanın, Genişliği ve Issızlığıyla Akılları Alan En Büyük Çölleri
iStock

dünya giderek kuruyor. her yıl 12 milyon hektar verimli alan çölleşiyor. dünyada yaklaşık 170 ülke çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklıktan etkileniyor. orman yangınları, sıcak hava dalgaları, kitlesel göçler, su baskınları, deniz seviyesinin yükselmesi, gıda ve su güvensizliği kuraklığı tetikleyen önemli etkenler arasında.

iklim değişikliğinin çölleşme üzerine etkileri yadsınamaz ölçüde büyüktür. insan kaynaklı iklim değişikliği, küresel çöllerimiz üzerinde ciddi bir etkiye sahip. eriyen buzulların kutup çöllerini küçülttüğü yaygın bir bilgidir, ancak küresel ısınma aynı zamanda daha yüksek çölleşme oranlarına, yani verimli toprakların kuru ve kurak hale geldiği sürece yol açmaktadır.
kirlilik ve diğer insan faaliyetleri, kuraklık ve orman yangınları yaratıyor ve toprakta artan tuz seviyeleri, sonuçta subtropikal ve yarı kurak çöl bölgelerinin genişlemesine ve sıcaklıklarının artmasına neden oluyor. kutup ayıları gibi, bu da yerel vahşi yaşamı olumsuz etkiliyor. normalde bu tür sıcak ortamlarda gelişen kertenkele gibi hayvanlar bile çölleşmeyle mücadele ediyor.

sahra çölü, bu durumu açıklamak için en iyi örnek. 2018'de yapılan bir araştırma, 1920'den bu yana yüzde on büyüdüğünü gösteriyor. çöller genellikle kurak mevsimlerde büyür ve yağışlı mevsimlerde azalır, ancak insanlar bu doğal döngüye müdahale ederek çöllerin küçüldüklerinden daha hızlı büyümesine neden oluyor. aslında, sahra'nın şu anki boyutunun üçte biri iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

worldatlas.com dünyadaki en büyük çölleri gözler önüne sermiş kapladıkları alan ile:

antarktika - 5.5 milyon mil kare

antarktika kutup çölü olarak sınıflandırılır. 5.5 milyon mil kare (14,2 milyon km kare) ölçülen, dünyanın en büyük çölüdür. çoğu küresel çölün aksine, antarktika tüm kıtayı kaplar. aslında, şaşırtıcı bir şekilde yüzde 98'i kalıcı olarak bir buz tabakasıyla kaplıdır. her yıl ortalama sadece 10 mm yağmur yağdığı için çöl olarak kabul edilir. hatta bazı uzmanlar, kıyıdan uzakta bulunan bazı bölgelerin son 14 milyon yılda yağmur yağmadığına inanıyor.

arktik - 5,4 milyon mil kare

arktik tundra, dünyadaki diğer tek kutup çölüdür. kanada, grönland, rusya ve asya dahil olmak üzere çok sayıda kuzey ülkesini kapsar. antarktika'dan sonra ikinci sıradadır ve 5,4 milyon mil kare (13.9 milyon km kare) büyüklüğündedir. ayrıca yağış olmaması nedeniyle bir çöl olarak kabul edilir; soğuk hava nemi tutamayacak kadar soğuktur. antarktika'dan daha fazla yağmur yağsa da, yine de yılda yaklaşık altı ila on inç alır.

sahra çölü - 3.5 milyon mil kare

sahra, 3.5 milyon mil kare (9 milyon km kare) ile dünyanın en büyük subtropikal çölüdür. on bir ülkeyi kapsayan, afrika'nın neredeyse üçte birini kapsıyor. en çok kavurucu sıcak iklimi ve 183 metreye ulaşan dağlık kum tepeleri ile tanınır. bu zorlu koşullara rağmen deve, kertenkele ve akrep gibi çok sayıda çöl hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. su kaynakları nadirdir, ancak sahra'da iki nehir ve yirmi mevsimlik göl vardır.

arap çölü - 1.0 milyon mil kare

arap çölü, dünyanın en büyük ikinci subtropikal çölüdür. asya'daki arap yarımadası'nın çoğunu kapsayan, yaklaşık 1.0 milyon mil kare (2,6 milyon km kare) ölçer. kısır ve kumlu bir arazidir, ancak petrol ve kükürt gibi doğal kaynaklar açısından şaşırtıcı derecede zengindir. yaz sıcaklıkları gün boyunca elli santigrat dereceye kadar çıkabilir, ancak geceleri büyük ölçüde düşer. çekirge ve bok böcekleri bu kasvetli bölgeye özgüdür.

gobi çölü - 0,5 milyon mil kare

gobi çölü , dünyanın en büyük beşinci çöldür. moğolistan ve çin'in bazı kısımlarını kapsayarak 0,5 milyon mil kare (1,3 milyon km kare) büyüklüğündedir. arazisi çoğunlukla kayalar ve sert topraktır, bu da onu tarih boyunca değerli bir ticaret yolu haline getirmiştir. tüm geleneksel yarı kurak çöller gibi, gobi de yaz aylarında aşırı yüksek sıcaklıklar ve kış aylarında dondurucu sıcaklıklar yaşar. ayrıca himalayalar tüm yağışlı havaları engellediği için yağmur gölgesi çölü olarak kabul edilir.

patagonya - 0.26 milyon mil kare

arjantin'de bulunan patagonya çölü - aynı zamanda patagonya bozkırı olarak da bilinir - dünyanın altıncı en büyük çölüdür. yaklaşık 0,26 milyon mil kare (0,67 milyon km kare) ölçer. batıda dünyanın en uzun dağ silsilesi olan and dağları ve doğuda atlantik okyanusu yer alır. yarı kurak bir çöl olarak gobi çölü ile benzer özellikleri paylaşır. kış mevsiminde zemini don kaplar, ancak bölgenin kuruluğu nedeniyle kar olağandışıdır.

büyük victoria - 0.25 milyon mil kare

great victoria, avustralya'da bulunan bir subtropikal çöldür. 0.25 milyon mil kare (0.65 milyon km kare) ile dünyanın en büyük yedinci çölüdür. sert bir kum, kaya, sert toprak ve otlak ortamıdır. yaz aylarında, sıcaklık kırk santigrat dereceye kadar yükselir. çoğu subtropikal çölde olduğu gibi, kış aylarında daha soğuktur, ancak yine de oldukça sıcaktır. büyük victoria, her yıl ortalama sekiz ila on inç yağmur alır.

kalahari - 0,22 milyon mil kare

kalahari, güney afrika'da bulunan subtropikal bir çöldür. namibya, botsvana ve güney afrika'nın bazı kısımlarını kapsayan bu çöl, 0,22 milyon mil kare (0,56 milyon km kare) ile dünyanın sekizinci en büyük çölüdür. ilginç bir şekilde, yılda dört ila sekiz inç yağmur aldığı için yarı çöl olarak sınıflandırılır, ancak özel yağışlı yıllarda yirmi - bir bölgenin çöl olarak kabul edilmesi için genel olarak kabul edilenden on daha fazla. mirket, sırtlan, kudu ve antilop gibi vahşi hayvanlar bu bölgeyi yuva olarak adlandırır.

büyük havza - 0.19 milyon mil kare

0.19 milyon mil kare (0.49 milyon km kare) ile büyük havza, kuzey amerika'daki “dört büyük” çölden biridir. nevada ve utah'ın çoğunu kapsayan birden fazla eyaleti kapsar. mojave çölü'nün hemen kuzeyinde yer alan bu bölge, kuru bir kil, silt ve kum yığınıdır; ancak yarı kurak bir çöl olduğu için kış aylarında oldukça fazla kar alır. 4.950 yaşındaki yerel bir bristlecone pine'ın dünyanın en eski canlısı olduğu söyleniyor.

suriye - 0.19 milyon mil kare

suriye veya ürdün bozkırı olarak da bilinen suriye, yaklaşık 0,19 milyon mil kare (0,49 milyon km kare) ile dünyanın en büyük onuncu çölüdür. suriye, ürdün, suudi arabistan ve ırak dahil olmak üzere birçok orta doğu ülkesini kapsamaktadır. adına rağmen suriye'den çok ürdün'ü kapsıyor. subtropikal bir çöl olarak, kaya ve çakıldan oluşan çorak bir manzaradır. yaban hayatı böyle bir ortamda gelişebilir, şu anda kuraklık, aşırı otlatma ve avlanma tehdidi altındadır.

kaynak