Dünya'nın Neden Satürn ve Jüpiter'inki Gibi Bir Halkası Yok?

İçinde yaşadığımız gezegenimiz Dünya'nın, gaz devi gezegenlerinki gibi bir halkası yok. Neden olmadığını, bu halkaların nasıl oluştuğuna bakarak tahmin edebiliriz.
Dünya'nın Neden Satürn ve Jüpiter'inki Gibi Bir Halkası Yok?
Discovery

güneş sistemi'ndeki tüm gaz devi gezegenlerin (jüpiter, satürn, uranüs ve neptün) halkaları varken, yerbenzeri gezegenlerin (merkür, venüs, dünya ve mars) yoktur.

halka sistemlerinin nasıl geliştiğine dair iki teori bulunur. bunlardan biri, gezegenin oluşumundan arta kalan materyallerin bu halkaları oluşturduğu; bir diğeri ise bir çarpışma ya da gezegenin çekimi sonucunda parçalanan bir ayın bunları oluşturduğudur.


sadece gaz devlerinin halkalarının olmasının nedeni kesin olarak belli olmasa da gaz devleri güneş sisteminin dış kısımlarında oluşurken, sistemin iç kısımlarında kayalık, yerbenzeri gezegenlerin oluşması tahminler için bir ipucu olabilmektedir.


belki de iç kısımdaki gezegenler halkanın oluşumuna sebep olabilecek çarpışmalar için daha korunaklıydı ya da dış bölgelerde ay etkisi daha yüksek olduğu için halkalar o bölgelerde daha yaygın hale geldi. bir diğer tahmin ise daha büyük gezegenlerin bir halka sisteminin oluşabilmesi ve oluştuktan sonra korunabilmesi için daha yüksek yoğunluğa sahip olmasıdır. bunların hepsi tahmin tabii. elimizde maalesef kesin bir kanıt bulunmuyor.


bilim insanları, dünya'nın geçmişte bir halka sistemine sahip olduğuna inanmaktadır. tarihin çok erken bir döneminde mars boyutunda bir nesnenin dünya ile çarpıştığı ve yoğun bir enkaz halkasına sebep olduğu, dış gezegenlerin aksine, dünya'nın halka sisteminin kısa sürede birleşerek ay'ı oluşturduğu düşünülmektedir.

kaynak: bbc science focus