Düzenli Kahve Tüketiminin Kalp Krizi Riskini Azaltması

Çok tüketildiğinde çarpıntı yaptığı için kalbe zararlı olduğu düşünülen kahve aslında düzenli tüketildiğinde kalp krizi riskini azaltıyor.
Düzenli Kahve Tüketiminin Kalp Krizi Riskini Azaltması

ister sert bir americano, ister dünyanın en iyi espressosu, isterseniz de ekstra shot’lı, soya sütlü bir latte olsun; günlük olarak kahve tüketmek felç ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaktadır.

budapeşte, macaristan'daki semmelweis üniversitesi kalp ve damar merkezi'ndeki araştırmacılar günde üç fincan kahve içmenin kardiyovasküler sisteminizi korumaya yardımcı olabileceğini buldular. ekip, ingiltere biobank'ta kayıtlı, ortalama yaşı 56 olan ve işe alım sırasında kalp hastalığı belirtisi olmayan yaklaşık 500.000 kişiden gelen verileri inceledi. kahve içme alışkanlıklarına göre onları üç kategoriye ayırdılar:

1. kahve içmeyenler
2. günde üç fincana kadar kahve içenler
3. günde üç fincandan fazla kahve içenler


bu kişiler yaş, cinsiyet, kilo, boy, fiziksel aktivite, kan basıncı, diyabet, kolesterol, sosyoekonomik durum ve alkol, et, çay, meyve ve sebze tüketimi gibi etkileyen faktörlere göre düzenlendiğinde günde 3 fincana kadar kahve içenlerin tüm olası nedenlerden ölme riskinin %12, kardiyovasküler hastalıklardan ölme riskinin %17 ve felç geçirme riskinin %21 düştüğü görülmüştür.

araştırmanın yazarı dr. judit simon, "bildiğimiz kadarıyla bu, kalp hastalığı teşhisi konmamış bir popülasyonda düzenli kahve tüketiminin kardiyovasküler etkilerini sistematik olarak değerlendiren en büyük çalışmadır. sonuçlar düzenli kahve tüketiminin güvenli olduğunu gösteriyor. günlük yüksek dozda tüketimin takip edilen kişilerde 10-15 yıl sonra görülen kardiyovasküler hastalık ve ölümlerle ilişkili olmadığını gösteriyor. günde yarım fincan ile 3 fincan arasında kahve tüketmenin felç, kalp hastalıkları ve diğer nedenlerle ölme riskini de düşürdüğü gözlemlenmiştir.” diyor.


araştırmacılar bulgularını derinlemesine araştırmak için 30.000 katılımcının ingiltere biobank’taki mri (manyetik rezonans görüntüleme) taramalarını da incelemiştir:

dr. simon, “düzenli olarak kahve tüketmeyen kişiler ile düzenli olarak tüketenlerin karşılaştırması için yapılan görüntüleme analizi düzenli tüketenlerin daha sağlıklı ve daha düzgün çalışan bir kalbe sahip olduklarını göstermiştir. bu da, yaşlanmanın kalp üzerindeki zararlı etkilerini tersine çevirmesi nedeniyle bulgularımız ile tutarlıdır. altta yatan mekanizmaları açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da gözlenen faydalar kardiyak yapı ve işlevindeki olumlu değişikliklerle açıklanabilir.” diyor.

kaynak: science focus - esc