Ege Denizi'nin Adı Nereden Geliyor?

Tını olarak çoğu kişinin oldukça hoşuna giden, ülkede denizi en çok tercih edilen Ege Denizi'nin adının hikayesi.
Ege Denizi'nin Adı Nereden Geliyor?

vakti zamanında minos, girit kralı olmak için tanrılardan destek istemiş. poseidon da minos’un bu isteğini yerine getirmiş ve bunu minos’a göstermek için de denizden bir boğa çıkartmış. poseidon’un da desteğiyle tahta çıkan minos, bu armağan ve destek için poseidon’a, boğayı kurban etmen için söz vermiş. ancak minos kral olduktan sonra bu sözünü unutmuş ve boğayı kesmemiş. bu duruma öfkelenen poseidon boğayı minos’un karısı pasiphae’nin üzerine salmış ve üstüne pasiphae’ı bu boğaya aşık etmekle cezalandırmış minos’u. 

pasiphae ve boğadan bir çocuk olmuş ve adını asterion koymuşlar. çocuk boğa başlı, insan vücutlu bir yaratık olarak dünyaya gelmiş. minos bu yaratığa daha fazla tahammül edemez olmuş ve mimarı ve heykeltraşı olan daidalos’tan bu yarı insan yarı boğa olan yaratığın çıkmasının mümkün olmayacağı bir saray yapmasını istemiş. daisolos zamanın en iyi mimarıymış ve minos’un isteğini yerine getirerek yaratığa oldukça karışık labirentlerden oluşan bir saray inşa etmiş ve merkezine bu yaratığı yerleştirmiş.

bundan birkaç sene sonra kral minos’un oğlu atina kralı aigeus (aegeus/egeus) tarafından öldürülmüş. bu duruma oldukça öfkelenen minos atina’nın taşını toprağını birbirine katmış ve oğluna kefalet olarak atina’dan minotauros’a kurban edilmesi için her sene yedi genç kadın ve yedi genç erkek istemiş.

üçüncü kez minotauros’a kurban verilmek için hazırlanan gençlerin arasına o sene, kral aigeus’un oğlu, güçlü theseus da katılmış. amacı halkının kurban edildiği saraya girip yaratığı öldürüp, artık halkını daha fazla kurban vermemekmiş. yolculuk için gemi hazırlanmış. yola çıkmadan evvel de kral aigeus oğluna bir çift yelken vermiş. yelkenin biri beyaz diğeri siyahmış. eğer theseus bu korkunç yaratığı yener de evine dönerse beyaz yelkeni, bu yolculuğa çıkarken de siyah yelkeni açmasını istemiş. şayet theseus ölür ve mürettebattan dönecek olanlar varsa yine oğlunun ölümünü göstermek için siyah yelkenin açılmasını istemiş. böylece oğlunun ölüp ölmediğini önceden anlayabilecekmiş.

Aegeus ve Theseus

yolculuk bitmiş ve theseus ve arkadaşları kral minos’a kendilerinin kurban olarak gönderildiklerini söylemişler. minos ikna olmuş ve hiç şüphelenmemiş. ancak bir sorun varmış; theseus ve arkadaşları yaratığı öldürdükten sonra o karışık labirentten nasıl çıkacaklarını bilmiyorlarmış. tesadüf bu ya kral minos’un kızı ariadne, theseus’u görmüş ve aşık olmuş. kurban olarak gönderildikleri saraya kapatılmadan önce theseus’a aşkından dolayı kendisini de beraber götürmesi şartıyla yardım teklif etmiş. theseus kabul etmiş. ariadne, daidalos’tan saraydan nasıl çıkacaklarına dair yardım istemiş ve daidalos kıza bir yumak iple nasıl çıkacaklarını öğretmiş.

yaratığın karşısına çıkan theseus, yaratığı öldürüp ariadne’in verdiği ip yardımıyla saraydan çıkmış ve halkını kurtarmış. theseus, ariadne’i de almış ve o gece atinalılarla oradan kaçmışlar. yolculuk esnasında ariadne’i gören ve aşık olan tanrı dionysos, theseus’tan kızı naksos adasına bırakmasını ve yola onsuz devam etmesini söylemiş. theseus istemeyerek de olsa kabul etmiş ve kızı orada bırakıp yolculuğuna devam etmiş. theseus aşık olduğu kızı orada bırakmanın acısıyla atina’ya yaklaşmalarına rağmen siyah yelkenle başladığı yolculuğunu beyaz yelkenle değiştirmeyi unutmuş. oğlunun gemisinin siyah yelkenle döndüğünü uzaktan gören kral aigeus, oğlunun öldüğünü sanarak kendini oracıkta denize atmış. işte aigeus’un kendini acıyla attığı bu yere artık ege denmiş ve günümüzde de böyle kullanılmaya devam edilmiş.