Espressonun Ekşi Tat Verme Sebepleri ve Düzeltmek İçin Yapılması Gerekenler

Evde yapılan espresso neden ekşi çıkar? Neden ekşi tat verir? Bunu düzeltmek için neler yapılabilir? Bunların cevabını Sözlük yazarı "kahvedelisi" veriyor.
Espressonun Ekşi Tat Verme Sebepleri ve Düzeltmek İçin Yapılması Gerekenler
iStock


ekşi espresso hatalı kavurmanın, düşük hazırlama sıcaklığının, yetersiz özüt çıkarımının sonucudur

çok ama çok nadiren de bakımı yapılmadığından, birleşim noktalarında kaçırma vs olduğunda espresso makinesinin basınç seviyesi ile ilgili olabilir. lakin dediğim gibi bu basınç seviyesinden kaynaklı ekşi espresso aslında nadir bir durumdur, fakat "espresso ekşi çıkıyor" dediğinizde önünüze gelen herkes "boiler meme yapmış olmasın abi, cikleyi ciklet, fazla basınç valfini dürtlet, basınç göstergesini tapıkla" gibi önermelerde bulunur. makineniz yeniyse, ya da düzenli bakım yapıyorsanız bu önerileri es geçip, kavurma, su sıcaklığı ve kalın öğütme, yetersiz dozlama vs gibi sebeplerden oluşacak yetersiz özüt çıkarımına odaklanmanız daha doğru olacaktır.


espressoda bariz hissedilebilen ekşi tatlar hatadır

bu sebeple düzeltilmeleri gerekir. olsa olsa espressodan meyvemsi bir mayhoşluk ya da ağız içerisinde canlı, parlak, yenileyici his bırakması beklenebilir, ki emin olun son bir iki yıldır, hatta ne yılı, geçtim yılı, geçen hafta kahvenin çok kârlı bir iş olduğunu düşünerek tükan açmış kahve kavurucularının yakalayamayacağı bir şeydir bu bahsettiğim. öyle makineye çekirdeği attın çıkardın ile olmaz.

olmaz demişken, sizin hatalı bir son ürünü rahatlılıkla ya da rahatsızlıkla ya da neyse canım diyerek tüketebiliyor olmanız, onun hatasını kapatmaz, hatalı olduğu gerçeğini değiştirmez. sonuçta daha iyisini tadana kadar damağınızın o ana kadar gördüğü en iyidir. elbette bundan daha kötüsü, bu hatalı sonuçları uzun süre deneyimlediğinizde damağınızın bunlara alışmasıdır. ondan da kötüsü, hatalara "kahve meyvesi ekşidir, çekirdeğinden elde edilecek ürünün de ekşi olması doğaldır, bu sizi korkutmasın" gibisinden mazeretler bulmaktır. bu ve bu gibi mazeretlere tatlı kayısılardan çıkan acı çekirdekler, acı çağladan çıkan tatlı çekirdekler, yenildiğinde enginar ile aynı tada sahip olan ayçiçeklerinden çıkan ama yüksek nişasta ve protein içeren ve bakliyatlara benzer tattaki ay çekirdekleri kıçıyla güler. onlar gülmezlerse de ben gülerim. ben gülmezsem de asistanım merova güler.

asidite meselesi

ekşime demişken. sadece kahvede değil, yeme içme ile ilgili mevzularda kullanılan asidite kelimesinin türkçe'ye dümdüz bir ekşi olarak çevrilmesi utanç verici, şaşırtıcı ve yanıltıcıdır. işte o asiditelerin çıplak tanımları için tıklayınız:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir