Euroleague Yeni Sezonu Öncesinde Takım Takım Yapılan Bir Son Durum Analizi

Euroleague'de hangi takım hangi transferler yaptı, kimler gitti ve kimler geldi? Hepsini bir öğrenelim.
Euroleague Yeni Sezonu Öncesinde Takım Takım Yapılan Bir Son Durum Analizi
Efes'in yıldızı Shane Larkin.

tüm takımların transferlerini neredeyse tamamlamasıyla artık 2020-2021 sezonunun analizini yapabiliriz.

öncelikle bu sezonda pandemi demoklesin kılıcı gibi herkesin tepesinde sallanıyor. kimin başına düşecek, sezon tamamlanacak mı muamma. zaten şu anda pandemi tehlikesi o kadar genel ki bahsetmenin anlamı bile yok.

öncelikle şampiyonluk adaylarıyla başlayalım

anadolu efes: en az yorum ve analiz gerektiren takım. bütün kadroyu korudular. sadece alec peters gitti. guard rotasyonuna erten gazi geldi. hazırlık maçlarında kaldıkları yerden devam ediyorlardı. shane larkin'i hazırlık maçlarında görmedik, o da aynı formda geliyorsa bu senenin kesinlikle en büyük şampiyonluk adayı.

real madrid: takımdan jordan mickey ve salah mejiri ayrıldı. bu sene usman garuba'dan daha çok yararlanacakları için çok da acil uzun transferi düşünmediler. nba sezonunun bitişiyle hernangomez'lerden birini getirebilirler. genç oyuncu carlos alocen'i ve abalde'yi getirdiler. guard/forvet rotasyonları artık yaşlanıp eskimiş real bu iki hamleyle çok daha geniş bir kısa rotasyonuna sahip oldu. son yıllarda özellikle llull'un sakatlıkları, rudy fernandez'in artık 36 yasına gelmesiyle iyice sorun yaşıyorlardı. abalde ve alocen geçen seneyi çok iyi geçiren iki ispanyol, ikisinin de nba yapacak yeteneği var. bu eksiklerini tamamlamasıyla real yine şampiyonluk adayları arasında efes'ten sonra en güçlüsü.

barcelona: geçen sene başlattıkları devasa yatırımlara bu sene devasa bir yama yaptılar. nick calathes'i getirip guard rotasyonundaki tartışmalara son noktayı koydular. bunu yaparken de kadroyu daralttılar. en önemli transferleri saras oldu. obradovic ekolünün en büyük temsilcisi saraş içinde çok büyük bir test olacak. elinde isim isim yazdığınızda euroleague'in en iyi takımı var, tek sıkıntı bunlardan takım yapmak. malcolm delaney, kevin pangos, pau ribas'ı yollayıp dar bir guard rotasyonu ile oynayacaklar. calathes'e bir şey olursa yedeği huertel. ante tomic'i de yolladılar. onun yerine de sanırım vincent poirier'i getirecekler. çok yetenekli bir koç, çok yetenekli bir takım. şampiyonluktan azı başarısızlık kabul edilecek.

final four adayları

cska: geçen sene başlattıkları yeniden yapılanmayı bu sene tamamladılar. geçen sene milutinov'u getirmek için çok uğraşmışlar fakat olympiakos salmamıştı. bu sene kontratı bitince aldılar. ron baker, kulagin ve vorontsevich'i yolladılar. yerlerine kimse gelmedi. koufos yerine milutinov, kyle hines yerine shengelia geldi. yetenek olarak üst düzey derinlik olarak daha dar bir kadro ile devam ediyorlar. açıkçası geçen sene mike james'in performansı larkin etkisiyle güme gitti. 21 sayı ortalama, 42% üçlük ortlamasıyla oynadı. efes önüne geleni tokatlarken cska karşısında çok zorlandı. bu sene aynı takıma milutinov ve shengelia katıldı. cska'da önemli şampiyonluk adaylarından fakat diğerlerine göre daha fazla bilinmezi mevcut. will clyburn geçen sene hiç oynamadı, bu sene nasıl dönecek. mike james geçen seneyi çok iyi geçirdi, bu sene aynı şekilde devam edecek mi. milutinov/shengelia ikilisi tutacak mı. kyle hines'in yokluğu takım içindeki dengeleri bozacak mı gibi gibi. bu sebeple diğerlerinden bir kademe aşağıda görüyorum. bu yetenek tavanının diğerlerinden aşağıda olduğu anlamına gelmiyor tabi.

ax armani milano: sonunda sağlıklı bir takım kurdular. euroleague'deki en sağlam karakterlerden biri olan kyle hines'i getirdiler. hines'in soyunma odasında çok önemli bir karakter olduğu söylenir. milano'nun winner karakterlere ihtiyacı vardı, kyle hines o karaktere cuk oturuyor. o yetmedi bir de datome'yi getirdiler. obradovic'in en güvendiği, basketbol konusunda danıştığı oyunculardan biri. ikisiyle zaten yeterince karakterli bir takım oldular. ayrıca geçen sene hücum edemeyen bir milano vardı. shelvin mack hiç isteneni verememişti. hatta sezon içinde keifer sykes'i getirdiler. o kadar dramatik bir durum vardı. onun yerine malcolm delaney'i ve kevin punter'i getirdiler. delaney'de öyle çok dengeli bir karakter değil ama skorerliği tartışılmaz. punter ise geçen sene kızıl yıldız'da kendini bulmuştu, bu senede hazırlık döneminde kaldığı yerden devam ediyor. milano bu sene f4 yapmak için oynayacak. f4 yapamazsa başarısız sayılmaz hala öndeki 4 takıma yakın değil ama en azından playoff serisinde zorlamalı. playoff yapamazlarsa zaten rezalet.

playoff adayları

khimki: khimki'de kötü şöhreti sebebiyle bir basamak aşağıda değerlendirdiğim bir takım. gill, kramer, robinson ayrıldı. mccollum, mickey, greg monroe geldi. takımda shved varken ne desek yalan. isim isim çok üst düzey, takım olarak çok sorunlu bir takım. kağıt üstünde f4 adayı, sahaya inince playoff bile yapamayabilir.

fenerbahçe beko: neredeyse sıfırdan takım kuruyorlar. obradovic sonrası psikoloji çok zor bir şey. adam kokain gibi, o kadar özgüvenli hissettiriyor ki onsuz sanki bir hiçsin. kokoskov getirilebilecek en iyi koçlardan biriydi, açıkçası geleceğine hiç şans vermiyordum. gerardini ve obra'nın çok iyi referanslarıyla geldi. kurulan takıma bakarsak bu sene playoff yarısında kalıp birkaç parça yakalamak istiyorlar. lorenzo brown oturursa ulanovas/barthell oyunlarını bulurlarsa, pierre/eddie'den biri yerini bulursa ne ala. çok düşük bütçeyle kurulmuş bir takım. vesely/de colo temelinde kurulmuş sezon içinde gelişmeye açık bir takım. yani olsa olsa maximum 15 milyon dolar bütçesi olan bir kadro. bu yüzden bundan önceki 5 sezondaki başarıları beklemek saçma. bu sene playoff yapsınlar yeterli.

valencia: kalinic, hermanson, prepelic ve derrick williams'i getirerek geçen seneye göre daha spektaküler bir takım kurdular. ama beklentiyi karşılayabilecekler mi, soru işareti. derrick williams'i geçen sene fenerbahçe'de gördük, savunmada tam bir kara delik. kalinic... hangi kalinic sahada olacak görmek lazım. yine geçen seneki haliyle defam ederse valencia playoff'u unutsun. prepelic eurocup'ta ve ispanya liginde müthiş oynadı. şimdi kendini euroleague'de test edecek. çok beğendiğim lloyd'u saldılar ama martin hermanson geldi. gelen oyuncular soru işaretleriyle geliyorlar ama takım iskeleti sert disiplinli. bir şekilde onları takım oyununda tutacaklarına inanıyorum.

maccabi tel aviv: yine geçen seneye göre çok zayıflayan bir kadro. avdija nba'e gidecek. acy ile görüştüler fakat anlaşamadılar galiba. ziziç'i getirdiler. ziziç genç ve kariyerini yapılandırmaya çalışan bir uzun. bu sene çok katkı verebilir. zoosman ve casspi de yine takımı toparlayacak oyuncular. takımın nereye geleceği ise tabii ki wilbekin'e bağlı. f4 yapması çok zor hatta imkansız gibi ama playoff yapmaması da başarısızlık olur. geçen sene bursaspor'da çok iyi bir sezon geçiren chris jones'u da izleyeceğiz.

zalgiris: saras ayrıldığında tamamen dağılacaklar sandım ama kerametin sadece saras'ta olmadığı aşikar. yöneticileri motiejunas çok iyi bir yönetici. ertuğrul erdoğan'ı gündemlerine aldılar bir ara ama g-league'den schiller'i getirdiler. leday ve landale'i kaybettiler yerine rübit ve lauvergne'i getirdiler. yine guard rotasyonuna vasturia'yı getirdiler ve garino takıma katıldı. vasturia geçen sene alman liginde çok iyiydi ama hazırlık maçlarında şu ana kadar pek varlık gösteremedi. bu zalgiris'ın 3. benzer transferi. derick walton/alex perez şimdi de vasturia. bu da olmazsa aradıkları profili bir daha gözden geçirmeleri gerekecek. takım grigonis ve lekavicius'un takımı. leka geçen senenin sonunu çok iyi oynuyordu. o performansla başlarsa zalgırış direk playoff yapar. walkup'in stabil ve sert oyunu zaten zalgiris'i bir çizgide tutuyor. lauvergne'in hazırlık dönemi istatistikleri gayet iyi. zalgiris geçen sene neyse bu senede o gibi duruyor. saras'ın yokluğu tabii ki soru işareti ama takımın üst aklı mükemmel çalışıyor. motiejenas'ta avrupanın üst düzey menajerleri arasına ismini yazdırmak üzere.

olympiakos: geçen senelerin en sıkıcı takımları arasında olan olympiakos bu sene biraz daha ilgimi çeken bir takım oldu. bu tamamen sübjektif bir bakış açısı. sloukas ve aaron harrison'un takımda olması ilgimi çekiyor. harrison'u galatasaray doğa sigorta'da çok beğeniyordum, çok ağırbaşlı bir oyunu var. oly'nin yavaş ve sıkıcı oyununa çok uygunlar. yine livio jean-charles geçen sene asvel'de gayet iyi hır sezon geçirdi. hassan martin'de dikkat çeken bir uzun. oynayacakları oyun yine çok yavaş tam yunan basketbolu olacak. bakalım bu sene nasıl geçecek?

td system baskonia: shengelia, shields, garino, eric, granger, janning ayrıldı. shengelia yerine alec peters, garino yerine gietraidis, eric yerine jekiri geldi. shengelia'nın yerini doldurmak çok kolay değildi çokta uğraşmadılar aslında, alec peters gibi bir görev adamı ve giedraitis gibi bir 3 numaraya bölüştürdüler. giedraitis de alec peters da çok beğendiğim oyuncular. guard rotasyonları çok zayıf duruyor. pierria henry iyi bir şutör değil, vildoza ise geçen sene hiç ortalıklarda yoktu. onlarda nba'den düşecek oyuncuları bekleyecekler sanırım. yoksa bu kadar dar bir rotasyonla lige başlanmaz. 5 numara rotasyonuda aksine gereğinden fazla geniş ve aynı tip. diop, fall ve jekiri benzer oyuncular. sütü olmayan çok atletik çember savunucuları. şu an için dengesiz bir takım ama ucundan yine playoff adayı durumundalar.

kızıl yıldız: gloria cup'ta karşıyaka'ya karşı izledim. çok sert ve disiplinli bir takımdı. lloyd çok aktif, bu senenin en çok gelişen oyuncusu olabilir. yine duop reath ilginç bir uzun. sırp iskelette geçen seneye göre daha tecrübeli. ayrıca simonoviç gibi bir tecrübeyide kadrolarına kattılar. diğerlerine göre şansları zayıf olsa da playoff yarısında olacaklarını düşünüyorum.

geri kalanlar

alba berlin: geçen seneden daha sıkıcı bir takımlar. giedraitis'in yerini dolduramadılar. granger ve maodo lö ile guard rotasyonunu genişletselerde geçen seneki sevimlilikleri pek yok gibi, en azından kağıt üstünde.

zenit: aslında playoff adayı olabilecek bir takım ama zenit'in kendisi sıkıcı olduğu için pek yazasım gelmedi. pangos ve gudaitis sağlıklı kalırsa playoff adayı takımlar arasına çıkarlar. alex poyhtress geçen sene galatasaray'da çok üst düzeydi. daha gidecek yolu da var gibi. takip edilecek oyuncular arasında.

bayern: bayern de takıma bu sene kaşar amerikalıları doldurdu gibi. jalen reynolds, malcolm thomas, wade baldwin, jajuan johnson nick weiler-babb takıma katılmış. babb ve baldwin daha toy ama diğerleri kaşar. bakalım belki bu sene playoff zorlarlar. tj bray'den çok şey bekleniyordu ama çok ağır bir sakatlık atlattı. zan mark sisko da yetenekli bir guard. ikisi takip edilir.

asvel: theo maledon ayrıldıktan sonra yeni nba adayları mathew strazel takip edilmeli. yine nba'den düşme guershon yabusele kariyerini toparlayabilecek mi? allerik freeman geçen sene bursaspor'da çok iyiydi. kariyeri bir anda yükseldi. bu seviyede bir oyuncu mu, göreceğiz.

panathinaikos: saçmasapan başkanları ve sürekli olay çıkartmalarıyla mide bulandıran bir takım oldular. hakikaten bu başkanla bir s*ktirip gitsin ligden. zaten kurdukları takımla da ligin sonunculuğuna adaylar. kronik sakat nedovic ile nereye kadar gidebilirler, soru işareti. papapetrou ve papagiannis takımın iskeleti. foster performansına dikkat edilecek oyuncu. kalaitzakis merak edilen genç oyuncu olacak gibi. pierre jackson, howard saintross ve zach auguste tamamlayıcı parça olarak fena değil ama takımı taşıyamaz.