Evi Klima ile Isıtmak Mümkün mü?

Kış aylarında birçok insan evini, odasını klimayla ısıtmaya çalışıyor. Bazılarının kafasında ise bu konu bir soru işareti.
Evi Klima ile Isıtmak Mümkün mü?

iç mekan ile dış mekan arasında hedeflenen ısı farkının 10 dereceden fazla olduğu durumlarda verimsiz, 20 dereceden fazla olduğu durumlarda işlevsiz bir yöntemdir evi klima ile ısıtmak.

klima dediğimiz şey bir zorlamalı ısı transfer (bkz: forced heat transfer) aygıtıdır. yani, ısıyı cihazın bir bölgesinden diğerine taşımak için enerji harcar. böyle çalışan bir başka tanıdık cihaz ise buzdolabıdır. buzdolabı, kabinin içindeki ısıyı faz değiştirici sıvı vasıtasıyla dışarıdaki telli edevata yani ısı banyosuna çeker ve buradan ortam havasına dağıtır. 

klima, soğutma modunda dışarıdan aldığı havayı yine faz değiştirici sıvı yoluyla ısısını çekerek odaya verirken çektiği ısıyı dış ünite içindeki ısı banyosu ve pervane yoluyla açık havaya verir.
klima, ısıtma modundayken bunun tersini yapar, dış ünitedeki fanı durdurup ısı değiştirici sıvı yoluyla içinden geçen havaya ısı ekleyerek iç mekana verir. bu işlemin sonucu olarak, klima soğutma modundayken dış ünite ısınır (pervaneyle soğutulur), ısıtma modundayken dış ünite soğur.

işin sonunda, bir ısı pompasının iki tarafında belli bir sıcaklık farkını korumak istediğinizde harcamanız gereken enerji sıcaklık farkının bir fonksiyonu olduğundan dışarısının 10derece olduğu antalya kışında içeriyi 20 derecede tutmak çok fazla enerji tüketmese de dışarısının 3 derece olduğu bir ankara gecesinde içeriyi 20 derece tutmak klimanın sürekli sınırlarında çalışmasına sebep olur. aynı şekilde dışarısının 35 derece olduğu bir bursa öğleninde içeriyi 25 dereceye soğutmak normal bir şeyken, dışarısının 48 derece olduğu bir antalya öğleninde klimanın sınırlarında çalışmasına sebep olur. cihazı sürekli böyle zorlarsanız da motorunu aşırı ısınma sonucu yakabilirsiniz, yazın da, kışın da.

yukarıda ipucunu verdiğim üzere; klimanın markasına, performansına, mühendisliğine, iç mekanın hacmine, dış mekanın sıcaklığı, nemi, basıncı, rüzgar hızı gibi birçok başka parametreye bağlı olmakla birlikte, çoğu klima için 20 derecelik bir sıcaklık farkı mümkün değildir.

3 dereceden soğuk havalarda klimayla ısınma çabası ek bir probleme de sahiptir, dış ünitenin buzlanması. çoğu klima bunu algılayıp çalışmaya ara verip dış üniteye defrost yaptıran bir özelliğe sahiptir.

ayrıca, klimayla ısınmak pahalı bir ısınma şeklidir. her ne kadar alt yapı olarak diğer ısınma sistemlerine göre kurması daha ucuz bile olsa, gelecek elektrik faturaları çok yüksek olacaktır. yani uzun vadede, konutta baş edilmesi pek mümkün değildir.

diğer yandan, klimayla ısınmak rutubeti pek dağıtan bir olay değildir. havayı ısıtırken, duvarları ısınmayacaktır. bu yüzden klimayı kapattığınız saniyede içinde bulunduğunuz oda veya salon hızlıca soğuyacaktır.

klimayla ısınmak, merkezi ısınma sistemine destek olarak kullanılması mantıklıdır. yani yazın soğutma amaçlı kurulmuş klimaların, kışın kaloriferlerin yetmediği günlerde ısıtmak için açılmasıdır. yoksa bütün ısınma olayında, klimaya bel bağlamak doğru değildir.