Fast Food Gibi Hızlı Hazırlanan ve Sevilerek Tüketilen Şeylerin Sabırsızlıkları İkiye Katlaması

Toronto Üniversitesi'nin yaptığı bir deneyde, deneylere önce lezzetli fast food görselleri daha sonra da doğa manzaraları gibi görseller gösterilmiş. Farkedilen o ki fast food gibi hızlı hazırlanan ve tüketilen şeylerin kişinin değerlendirmelerini de etkilediği yönünde.
Fast Food Gibi Hızlı Hazırlanan ve Sevilerek Tüketilen Şeylerin Sabırsızlıkları İkiye Katlaması
iStock.com

yine bu sıkılgan bilimadamları fastfood yiyeceklerin hayatımızdaki güzel şeylerin tadını çıkarmamız üzerine etkisini araştırmışlar(yok artık ali sami). 

toronto üniversitesi 200 kişi üzerinde bir deney yapar. deneyde bir kısım deneklere fastfood resimleri gösterilir. ne bileyim işte hamburger, patates kızartması, sosisli, ıslak hamburger(elbette bunu ben ekledim) gösterilen insanlara daha sonra muazzam doğa fotoları gösterilir ve estetik, güzellik vb açılardan puanlamaları istenir. 


fastfood yiyecekler gösterilenler çok çok düşük puan verirler.

benzer deney, opera şarkılarla yapılır, sonuç aynı. fastfood yiyecek görenler müziği katlanması zor, gereksiz uzun bulurlar.

bilimadamlarına göre beynimiz kullanışlı şeyler(fast food gibi) ile sabırsızlık arasında bağlantı kuruyor. yani bu bağlantı nedeniyle sanatsal veya güzel şeylerin takdir edilmesi konusunda sıkıntılar doğuyor.

yani ne kadar fular takarsanız takın, taksimde 4 tane ıslak hamburger gömüp sanat galerisine giderseniz eserler size çok saçma gelecektir, filme gitseniz götüm gibi olmuş dersiniz. ama bana sorarsanız ıslak hamburger araç değil amaçtır!

aha